Standpunkt: Fortjent fokus på frivillige og foreninger

15. september 2021, 12.27

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Der går sjældent en avisdag, uden at du i Folkebladet kan læse om frivillige ildsjæle, som sætter gang i aktiviteter eller spændende projekter i en af de mange lokale foreninger rundt omkring i udgivelsesområdet. Mennesker, som engagerer sig i det lokale idræts-, handels- eller kulturliv, socialt arbejde og så videre. Frivillige, ulønnede ildsjæle, der er med til at holde lokalsamfundene i gang, og som altid stiller op, når der er brug for en fælles indsats for fællesskabets skyld.

Mange initiativer, arrangementer og aktiviteter i lokalsamfundene sker jo netop på grund af det lokale foreningsliv og ikke mindst de borgere, som lægger timer af frivilligt arbejde i at få ting til at lykkes og mennesker til at mødes.

Det skriver vi meget gerne om i Folkebladet. For det er gode lokalhistorier om det, der foregår, og er samtidig noget, vi andre kan lade os inspirere af.

Danmark er som bekendt et udpræget foreningsland.

Hvis blot to danskere er sammen, så danner de en forening, plejer man at sige. Og der er - eller har i al fald været - noget om snakken.

Danskerne har stolte traditioner for at tage del i foreningsarbejdet på den ene eller anden måde. Særligt i de mindre lokalsamfund, hvor sammenhængskraften er ekstra vigtig.

Vi skal alle huske på og værdsætte, at rigtig meget af det, vi måske i dagligdagen tager for givet, når vi kan spille fodbold i fritiden, høre musik i anlægget, grine til den lokale revy, tage til fællesspisning i hallen, mødes til byfesten eller benytte den nyistandsatte legeplads, jo kun er muligt, fordi frivillige lægger mange kræfter og stålsat vilje i at få ting til at lykkes og få dem til at leve. Så andre får glæde af dem.

Jeg synes, det er et rigtigt godt initiativ, når der på lørdag 18. september i Hernings midtby holdes en stor event med fokus på netop frivillige og frivillighed. For alle disse mennesker, der gør en forskel for alle os andre, fortjener stor ros for indsatsen.

Som du kan læse om i Folkebladet i dag er det tre af paraplyorganisationerne bag foreningslivet i Herning Kommune - Kulturelt Samråd, Herning Idrætsråd og Frivilligcenter Herning - der arrangerer »En Fri Dag« på lørdag. Det sker i samarbejde med Herning Bibliotekerne og Herning Cityforening.

Flere end 50 lokale foreninger ventes at sende frivillige til arrangementet.

Så på Torvet, Tinghuspladsen og det grønne område ved den tidligere politistation i Nørregade vil det myldre med frivillige repræsentanter fra foreningslivet i Herning og omegnsbyerne.

De er klar til at fortælle interesserede, hvad det frivillige arbejde i de forskellige foreninger går ud på - og ikke mindst fortælle om de mange gode oplevelser og glæden, man selv får ved at være frivillig og være en del af et fællesskab og en forening.

»En Fri Dag« er ment som en hyldestdag for frivilligheden. Og som lokkemad for at få flere til at blive frivillige i en forening.

Mange foreninger melder nemlig i disse år om udfordringer med at lokke nye frivillige til, og det går ud over foreningsarbejdet nu og på sigt.

Så de kunne godt bruge nogle flere til at være med til at løfte de fælles opgaver og med tiden tage over fra dem, der efter mange års indsats ikke rigtig har kræfterne længere.

Måske er du en af dem? Det kan du blive klogere på til »En Fri Dag« på lørdag.

Indlæser debat...