Volodymyr Zelenskyj inviteret til at deltage i EU-topmøde

Ukraines præsident har en stående invitation, men det er uvist, om han deltager i EU-topmødet i denne uge.

Udgivet:06. februar 2023, 21.20

Læsetid:1 minut

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, bliver en af hovedpersonerne på ugens topmøde i Bruxelles, da han vil deltage i en del af mødet, siger EU-talsmand ifølge Reuters. (Arkivfoto)

/ Ritzau /

1 måned siden

BRUXELLES Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, vil måske blive en af hovedpersonerne i ugens EU-topmøde ifølge forlydender i Bruxelles, men det er usikkert, om han deltager.

Nyhedsbureauet Reuters skrev mandag aften, at den ukrainske leder ville deltage, men Reuters har senere korrigeret oplysningerne og fastslår i stedet, at det er uvist, om Zelenskyj kommer.

Den ukrainske præsident besøgte kort før jul Washington på sin første udlandsrejse siden den russiske invasion af Ukraine i februar sidste år.

- Der er en stående invitation til præsident Zelenskyj om et besøg i Bruxelles hedder det i en kommentar fra EU-præsident Charles Michels kontor.

Krigen i Ukraine er det dominerende emne på topmødet, som finder sted kort før årsdagen for begyndelse på den russiske invasion den 24. februar.

Ukraines ledere siger, at Rusland senere i denne måned muligvis vil forsøg at gennemføre en større "symbolsk" offensiv i den østlige del af landet i forbindelse med årsdagen.

Det mener Oleksii Reznikov, der ventes flyttet fra sin post som Ukraines forsvarsminister inden for få dage på grund af påståede korruptionssager blandt hans medarbejdere.

Samtidig har præsident Zelenskyj sagt, at der i de seneste døgn er blevet hårdere ved fronterne, da russerne sætter flere og flere reserver ind.

Ifølge Reznikov har Ukraine reserver og midler til at holde russerne tilbage, selv om nye våbenforsyninger fra Vesten ikke vil nå frem i tide til at blive anvendt i februar.

Russiske styrker er trinvis vundet frem i det østlige Ukraine, hvor Moskva forsøger at indtage byen Bakhmut i bestræbelser på at få nyt momentum i kampene efter en stribe af tilbageslag på slagmarken i sidste halvdel af 2022.

/ritzau/dpa