FCM’s nye cheftræner: Jeg har altid håbet, jeg kunne komme retur til Midtjylland

- Jeg har altid håbet, jeg kunne komme retur til Midtjylland, siger Thomas Thomasberg, der efter 14 år atter er cheftræner hos Ulvene

Udgivet:23. marts 2023, 19.03

Læsetid:5 minutter

48-årige Thomas Thomasberg havde det store smil fremme under torsdagens pressemøde på MCH Arena. Nordjyden, der har både spiller- og trænerfortid i FCM, er klubbens nye cheftræner på en kontrakt til 2026. Foto: Henrik Ole Jensen

Ole Bitsch
Journalist
Ole Bitsch
Journalist| +45 96 26 37 19 | obi@herningfolkeblad.dk
Journalist siden 1999 og en del af Herning Folkeblads sportsredaktion siden 2015. Jeg skriver om fodbold, håndbold, ishockey og en masse andet. Grib fat i mig, hvis du har kommentarer eller et tip til en god historie.
Se flere artikler af Ole Bitsch

3 måneder siden

FODBOLD Det var en selvsikker og afbalanceret Thomas Thomasberg, der torsdag eftermiddag trådte ind i Europa Loungen på MCH Arena.

Iført mørkeblåt jakkesæt, hvid skjorte og trendy hvide sportssko satte han sig ved podiet på pressemødet, hvor omkring 200 mennesker var mødt frem for at følge præsentationen af FC Midtjyllands nye cheftræner.

Og hovedpersonen selv følte sig tydeligvis på sikker grund i offentlighedens søgelys. Og på hjemmebane i Herning. Og det med god grund.

- FC Midtjylland er en del af mig. Det er en klub, som altid har fyldt rigtigt meget for mig, fortalte Thomas Thomasberg, da han for snurrende kameraer og åben mikrofon satte ord på skiftet, der sender ham retur i FCM-sædet efter fem års succesfuldt ophold hos superligarivalen Randers FC.

- Engang imellem, når jeg har lagt mig på puden i de sidste mange år, har jeg tænkt: "Kommer dagen, hvor jeg igen skal til Midtjylland?". Og nu får jeg chancen, og det er jeg rigtigt glad for, sagde den nyansatte cheftræner, som har fået en treårig kontrakt til sommeren 2026.

Nu 48-årige Thomas Thomasberg var en del af FC Midtjylland første spillertrup. Det var fra 1999 til 2004, hvor han nåede 168 kampe og 8 mål for FC Midtjylland.

Siden blev han assistenttræner for Erik Rasmussen, inden Thomasberg forud for sæsonen 2008-09 blev forfremmet til cheftræner. Her blev det til 42 kampe før svigtende resultater grundlagde fyringen i august 2009.

Thomas Thomasberg

Født 15. oktober 1974 (48 år) i Haverslev

Bosat med familien i Mejrup ved Holstebro

Gift med Kamilla. Parret har børnene Laura, Lærke og Lukas

Klubkarriere som spiller:

Haverslev IF (ungdom)

Aars IK (ungdom)

AaB 1993-1999

FC Midtjylland 1999-2004

Trænerkarriere:

FC Midtjylland 2004-2008 (assistenttræner)

FC Midtjylland 2008-2009 (cheftræner)

FC Hjørring 2010 (cheftræner)

FC Fredericia 2010-2013(cheftræner)

Randers FC 2013-2016 (assistenttræner)

Hobro IK 2017-2018 (cheftræner)

Randers FC 2018-2023 (cheftræner)

FC Midtjylland 2023- (cheftræner)

Udvalgte meritter:

Dansk mester med AaB 1994-95 og 1998-99

168 kampe og 8 mål for FC Midtjylland

4 U-landskampe for Danmark

Er vant til at kæmpe

Men nu er Thomas Thomasberg tilbage. Og han kan slet ikke vente med igen at stå i spidsen for den klub, han har mere end varme følelser for.

- Jeg synes jo, at jeg dengang aldrig fik gjort det, jeg rigtigt gerne ville som FCM-træner. Det var næsten for tidligt, at jeg fik den chance, så jeg måtte hoppe ét, eller måske to skridt tilbage for at kæmpe mig retur til der, hvor jeg er i dag, siger han.

Efter tiden i FC Midtjylland samlede Thomas Thomasberg trænererfaring i FC Hjørring, FC Fredericia, Hobro IK og tre år som assistenttræner i Randers FC.

I 2018 fik han chefjobbet hos den randrusianske klub, som han med succes har ført til tre top-seks-placeringer i superligaen, en pokaltitel og europæisk deltagelse.

- Det har også altid været kendetegnet for min egen karriere. Jeg har skullet kæmpe for tingene, og det har belønnet sig, og det har det også gjort i det her tilfælde, pointerer han.

Selvom både FC Midtjylland og Thomas Thomasberg har rykket sig markant i de seneste næsten 15 år, håber og forventer klubbens nye cheftræner, at netop hans indgående kendskab til FCM’s historie, dna og kultur bliver en fordel. Også når Thomasberg på mandag samler spillertruppen på træningsbanen i Ikast.

- Der er stadigvæk en masse ting, der hænger ved. Og jeg tror, det ser endnu mere troværdigt ud, når spillerne også kan fornemme, at jeg ved godt, hvad jeg taler om i forhold til, hvor klubben kommer fra og hvor vi skal hen, pointerer han og tilføjer:

- Men også ud fra de samtaler, jeg har haft med Steinlein (direktør Claus Steinlein, red.) Svend (Graversen, sportschef.), Ove (Pedersen, vicesportschef, red.) og Kristian Bak (vicesportschef, red.) har vi snakket et fællessprog, som vi skal have frem igen, siger Thomas Thomasberg.

Thomas Thomasberg - her under en superligakamp i 2000 - nåede som aktiv 168 kampe og 8 mål for for FC Midtjylland. Nu er han tilbage hos Ulvene. Foto: Michael Svenningsen

Danmarks dyreste ligatræner

Dialogen om at genoptage samarbejdet mellem FC Midtjylland og Thomas Thomasberg varede blot tre dage.

Både klubben og cheftræneren bekræfter, at parterne først talte sammen om trænerjobbet i FCM mandag i denne uge.

- Jeg fik et lille hint mandag, og så blev det ikke konkret før tirsdag, hvor jeg havde den første samtale med Midtjylland, fortæller han.

Indtil da var den sportslige ledelse i forhandlinger med andre emner - heriblandt svenske BK Häckens guldtræner, nordmanden Per-Mathias Høgmo.

- Det spekulerer jeg egentlig ikke over. Jeg går ud fra, at jeg er den, det kunne lykkes med, siger Thomasberg.

- Det er jo sådan, at gamet er. Sådan er det også, når vi kigger på spillere. Så kigger man, hvad der er muligt, og der kan jeg så konstatere, at det heldigvis er mig, der står her som træner, påpeger han.

Ekstra Bladet hævder, at det har kostet FC Midtjylland seks millioner kroner at købe Thomasberg fri i Randers FC. Hvis beløbet står til troende, gør det Thomasberg til superligaens - i form af transferbeløb - dyreste cheftræner nogensinde.

Kvaliteterne skal frem

Efter et skuffende grundspil og det missede mesterskabsspil står den nye FCM-træner, truppen og klubben overfor 10 kampe i nedrykningsspillet. Thomas Thomasberg vil igen løfte FCM op som et af de bedste mandskaber i superligaen.

- Vi kan konstatere, der er ikke er kommet de resultater, der skulle være, siger den nyudnævnte cheftræner og tilføjer:

- FC Midtjyllands trup generelt er bedre end de andre superligaklubbers trupper - minus FC Københavns. Så der handler det om, at vi skal se, om vi kan få noget frem i kampene, der gør, at vi kan få det i vores favør. Jeg vil se FCM-dna med power, fysik og energi, understreger Thomas Thomasberg.

Han ser frem til udfordringerne i nedrykningsspillet - opgør, der skal styrke fundamentet frem mod næste sæson.

- FC Midtjylland skal spille med om titler og mesterskaber og gøre det godt i Europa, og det er det, vi også skal have gang i igen. Men udgangspunktet er lidt anderledes her i foråret, lyder det fra klubbens nye cheftræner, Thomas Thomasberg.

Læs også
Sportschef om ny FCM-træner: Han står for de dyder, vi var kendt for Sportschef om ny FCM-træner: Han står for de dyder, vi var kendt for
Læs også
Sportschef om ny FCM-træner: Han står for de dyder, vi var kendt for
Læs også
Det skete der på pressemødet: FCM præsenterede Thomasberg som ny cheftræner Det skete der på pressemødet: FCM præsenterede Thomasberg som ny cheftræner
Læs også
Det skete der på pressemødet: FCM præsenterede Thomasberg som ny cheftræner

Indlæser debat