Standpunkt om ny artikelserie: Det er nu, vi skal handle

11. marts 2020, 12.15

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

Det betyder meget for en by og dens borgere, at der lokalt er et godt handelsliv.

Det skaber liv i byen, arbejdspladser, indtægter og oplevelser samt er en væsentlig faktor for, at nye borgere bosætter sig i byen eller området.

Modsat gør det vores lokale samfund fattigere, kedeligere og mindre dynamiske, hvis her ikke er et handelsliv. Og det begrænser et områdes udviklingsmuligheder og attraktionsværdi.

Desuden vil det som en kedelig konsekvens ramme andre erhverv, leverandører, servicefag, transport-sektoren og andet, hvis butikker og lokal handel forsvinder.

Derfor er det vigtigt, at vi lokalt forholder os til, hvordan vores butiksliv har det og fungerer.

Og bakker op om det, mens tid er.

Der er ingen tvivl om, at detailhandlen i byerne er under voldsom forandring i disse år. E-handel, digitale markedspladser, nye indkøbsvaner og forbrugsmønstre samt vandringen fra land til by udfordrer butikslivet alle steder - og dermed vores lokalområder som helhed.

Men der er også muligheder, hvis både borgere, butikker og byråd griber dem og er bevidste om, at der skal både handel og handling til.

Handelslivet er et vigtigt emne, og vi ved, at det interesserer læserne.

Derfor sætter Herning Folkeblad i den kommende tid ekstra spot på detailhandlens udfordringer og muligheder. Det sker fra i morgen i en ny temaserie med overskriften »Det er nu, vi skal handle«

Vi ser på, hvor den lokale detailhandel er på vej hen. Hvem der overlever? Hvorfor? Hvordan og hvor? Hvad butikkerne selv og kommunerne kan gøre for at understøtte den lokale handel og gøre den interessant og tiltrækkende for de lokale borgere. Hvad vi som forbrugere kan gøre for at være med til at sikre et attraktivt butiksliv i vores område. Og hvad vores indkøbs- vaner og -valg betyder for det lokale forretningsudbud.

Serien »Det er nu, vi skal handle« handler om handel i landsbyerne og i områdets større byer. Om mennesker, der lever af detailhandel. Om kunderne. Om byplanlægning. Om de oplevelser, kunderne forventer i en fysisk butik.

Vi taler med handelsstandsforeninger og eksperter. Vi møder butikker, som lykkes med nethandel. Vi besøger små butikker og store butikker - specialforretninger og kæder.

Vi tager temperaturen på service og åbningstider. På butiksindretning. På forbrugsmønstre. Og vi går tæt på detailhandlen som arbejdsplads.

Vi besøger lokalområder, som har sat handling bag ordene om at redde og bakke op om den lokale købmand. Og vi ser på erfaringer og tiltag andre steder, som vores område måske kan lære af. Og meget mere.

Har du ideer og tip til serien, hører vi meget gerne fra dig - nu eller undervejs. Ring til os eller send en mail til mig eller til redaktion@herningfolkeblad.dk.

Vi håber, du vil læse med. Her i din lokale avis om det lokale butiksliv.

Det er nu, vi skal handle, hvis vi også vil sikre den lokale handel i morgen ...

Læs også
Standpunkt: På søndag er det kvindernes kampdag
Læs også
Standpunkt: Afslørende S-mail og ministermøde
Læs også
Standpunkt: Højhuse skaber naturligvis altid debat
Det er nu vi skal handle.