Miljøministeren plager landbruget

19. marts 2020, 13.44

Karlo Brondbjerg. Foto: PR-foto

GRUNDVAND Miljøministeriet iværksatte sidste år en stor landsdækkende grundvandsundersøgelse, hvilket vi alle kan være glade for. Desværre valgte Miljøministeriet at presse måleudstyret ekstra i jagten på mikroskopiske mængder af sundhedsskadelige stoffer, upåagtet at dette også giver en stor måleusikkerhed. I sidste måned blev målingerne offentliggjort, og miljøminister Lea Wermelin (S) var hurtigt ude med riven: »Det er helt uacceptabelt, at ulovlig brug af sprøjtemidler i landbruget har ført til forurening af vores grundvand«.

Ved den efterfølgende kvalitetskontrol af måleresultaterne har det vist sig, at næsten alle målinger var forkerte. Måleudstyret, der blev brugt, er så fintfølende, at vi selv i de fleste »giftramte« boringer skal drikke over tusind liter vand om dagen for at nå Miljøstyrelsens grænseværdier. Det vil sige, at stik imod miljøministerens påstand, så bekræfter rapporten, at landbruget generelt passer godt på vores drikkevand.

Jeg mener, at det er helt uacceptabelt, at miljøministeren bestiller en usikker rapport, som bygger på fintfølende måleresultater, for derefter at udstille hele landbruget som den store synder. Lea Wermelin skylder landbruget en undskyldning, og hun burde samtidig love, at fremtidige vandundersøgelser kommer til at bygge mere på faglighed og saglighed frem for politisk agenda.