Arbejdsmediciner med hjerte for patienterne går på pension

Speciallæge i arbejdsmedicin Ole Carstensen går på pension 1. september

Udgivet:30. august 2023, 10.37

Læsetid:2 minutter

Speciallæge i arbejdsmedicin Ole Carstensen går på pension 1. september. Foto: PR-foto

PENSION 1. september 2023 siger hospitalsafdelingen Arbejdsmedicin ved Regionshospitalet Gødstrup farvel til Ole Carstensen, der gennem tiden har arbejdet på en lang række vestjyske sygehuse og pendlet fra bopælen i Holstebro til både Holstebro, Herning, Skive, Lemvig, Esbjerg og Gødstrup. Ole Carstensens formelle arbejdsliv afsluttes fra Regionshospitalet Gødstrup.

Speciallægen i arbejdsmedicin, der først uddannede sig inden for almen medicin, har i løbet af sit arbejdsliv haft et særligt blik for brancher, hvor arbejdsmiljøet kan gøre særligt ondt. I løbet af sin karriere har hans forskningsprojekter for eksempel drejet sig om at nedbringe arbejdsulykker i landbruget, undersøge arbejdsmiljøet i fiskeribranchen i Grønland, udvikle metoder til at behandle arbejdsstress og forebygge elulykker blandt elektrikere.

I perioden 2015-2022 arbejdede Ole Carstensen som ledende overlæge for Arbejdsmedicin i Gødstrup. Derudover varetog han en række tillidshverv gennem tiden, ligesom han i en årrække var formand for Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin.

Når Ole Carstensen ser tilbage på sit arbejdsliv, fremhæver han dog ikke de faglige milepæle og titlerne. For ham var ambitionen altid at blive dygtigere til at tale med patienterne, hvilket ledte ham til at tage en efteruddannelse i kognitiv samtaleterapi.

De væsentligste faglige oplevelser var, når det lykkedes at hjælpe en patient tilbage til en god hverdag igen. Derfor er det også særligt patientarbejdet, han kommer til at savne, når han nu går på pension.

Hvilke perspektiver ser arbejdsmedicineren for fremtidens arbejdsmiljø på virksomhederne? Ole Carstensen oplever, at tingene bliver bedre. Virksomhederne tager mere ansvar for at forebygge fysisk dårligt arbejdsmiljø. Derfor er det også et paradoks, at der trods mindre fysisk belastning på den enkelte medarbejder stadig er mange, der lider af smerter i industrien.

Det samme paradoks ses for stressproblematikken, mener Ole Carstensen. Selvom virksomhederne sætter stress på dagsordenen og har politikker for at undgå arbejdsstress og konflikter, ses der fortsat udfordringer med stress i mange brancher, desværre.

Nu venter pensionisttilværelsen i horisonten, selvom han stadig har et par uafsluttede forskningsprojekter. Så når han ikke skal dykke ned i litteratur- og kulturoplevelser, glæder Ole Carstensen sig til vandre- og cykelture i naturen og små renoveringsprojekter. Den tidligere overlæge arbejder allerede som frivillig ved Tønder Festivalen, så mon ikke der også kommer flere af den slags opgaver på cv’et fremover?

Ole Carstensen fejres ved en afskedsreception på Regionshospitalet Gødstrup fredag 8. september.

Indlæser debat