Praktiserende læger i Herning aflyser ikke-akutte aftaler fra i dag

Ikke-akutte aftaler hos de praktiserende læger aflyses i de kommende to uger

12. marts 2020, 10.01

Liselotte Hjelm Kristensen, lokal formand for Praktiserende Lægers Organisation, PLO, er torsdag formiddag sammen med de andre praktiserende læger i kommunen gang med at aflyse ikke-akutte aftaler. Foto: Tom Laursen

HERNING Liselotte Hjelm Kristensen, lokal formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), kan torsdag morgen fortælle, at alle praktiserende læger i kommunen fra i dag aflyser de ikke-akutte aftaler. I første omgang gælder det for de næste to uger.

- Det er meldingen fra hovedorganisationen, siger hun.

Aflysningerne betyder blandt andet, at mange mennesker med lidelser, som er vant til at komme til kontrol, får udsat deres aftaler.

- Men det får ingen sundhedsmæssige konsekvenser, slår Liselotte Hjelm Kristensen fast.

Lige nu sidder lægerne og ringer og mailer til patienter for at gøre opmærksom på aflysningerne.

- Det er en individuel vurdering, og der er grænsetilfælde, for det kan godt være, at jeg vurderer anderledes, end borgeren gør, siger hun.

Der vil stadig være åbent i klinikkerne, hvor lægerne er tilgængelige og sidder klar til at hjælpe ved telefoner og mailindbakker.

- Og hvis en af de praktiserende læger står over for en karantæne, så har vi en indbyrdes aftale om, at vi hjælper i flok, siger Liselotte Hjelm Kristensen.

Handleplan markant ændret

Siden regeringens udmelding i går er handleplanen blevet markant ændret, siger Liselotte Hjelm Kristensen. For hvor det før var vigtigt, at man blev testet for virussen, er det nu ikke længere så vigtigt.

- Hvis man har en mistanke om coronavirus, skal man kun kontakte lægen, hvis man oplever voldsomme symptomer såsom vejrtrækningsproblemer. Ellers skal man bare sørge for at blive hjemme. Pandemien, som vi ser nu, giver en helt anden situation. Vi skal undgå at sprede sygdommen og passe på de gamle og svage, siger hun og tilføjer, at det selvfølgelig også handler om at lægge mindst muligt pres på sundhedsvæsenet.

- Der er stadigvæk en begrænset risiko, så man skal også huske at bevare roen, siger hun.

Flere borgere har selv handlet og aflyst deres konsultationer hos de praktiserende læger.

- Der er rigtig mange, som selv har aflyst deres tider, fordi de godt kan se, at der er noget, der er vigtigere, siger Liselotte Hjelm Kristensen, som opfordrer andre borgere til at gøre det samme, da det vil lette lægernes arbejde betydeligt.