Kommune nedlægger forbud mod nedrivning af Toftsminde

Naturstyrelsen vil fortsat nedrive husmandssted fra 1888. Kommunen afviser og kan blive tvunget til at overtage huset

9. juni 2021, 09.27

Tidligere på året skrev Folkebladet første gang om det tidligere husmandssted Toftsminde, som Naturstyrelsen vil rive ned og Herning Kommune bevare. Foto: Tom Laursen

SØRVAD-VIND Husmandsstedet Toftsminde ved Skjernvej i den yderste del af Herning Kommune er blevet omdrejningspunktet i en tvist mellem kommunen og ejerne fra Naturstyrelsen.

Sidstnævnte har spurgt om lov til at rive bygningerne ned, fordi de er i dårlig stand og angiveligt er umulige at sælge.

Herning Kommune og Museum Midtjylland mener omvendt, at bygningerne har en historisk værdi og derfor bør bevares.

Derfor har kommunen foreslået Naturstyrelsen, at Toftsminde benyttes til en form for naturformidling, men efter en høringsperiode fastholder styrelsen sit ønske om at nedrive.

I sit svar til kommunen skriver Naturstyrelsen, at huset skal sættes i stand for op mod 2,5 millioner kroner, og at det derfor ikke er muligt hverken at sælge eller renovere.

Et skønt sted at bo

Kommunens byplanudvalg holder fast og skrider derfor nu ind med et såkaldt §14-forbud mod nedrivning samt igangsættelse af en bevarende lokalplan.

Udvalgsformand Ulrik Hyldgaard (V) slår fast, at Herning Kommune ikke kommer til at ændre på sit krav til, at husmandsstedet skal bevares.

- Det kan blive et skønt sted at bo.

Naturstyrelsen forklarer, at huset ikke har været beboet siden efteråret 2019, og at det bærer præg af, at det ikke har været opvarmet siden.

- Det er klart, at hvis man bliver ved med at slukke for varmen, så tager huset skade, siger Ulrik Hyldgaard.

Læs mere
Vil ikke give tilladelse til nedrivning: Historisk husmandssted fra 1888 skal bevares
+Abonnement

Han bemærker, at Naturstyrelsen i første omgang anså det som umuligt at udstykke den én hektar store grund, men at det siden har vist sig muligt alligevel.

Derfor mener han, at det må kunne lade sig gøre at sælge huset.

Med en bevarende lokalplan kan kommunen risikere at skulle overtage huset, men det er Ulrik Hyldgaard klar til.

- Det må blive billigt, når nu det åbenbart er en usælgelig ejendom. Der skal i så fald en retsinstans ind over, og så må vi se, siger han.

Indlæser debat...