Tiltrængt ansigtsløftning: Skumle tunneller gøres farverige og børnevenlige

Bording Lokalråd, skolen og børnehaven vil i fællesskab omdanne to beskidte og mørke gangtunneller til henholdsvis Regnbuen Bifrost og Noahs Ark

16. oktober 2019, 10.44

De slidte, mørke og utryghedsskabende tunneller i Bording skal friskes op og gøres til sjove og inspirerende steder at færdes. Sådan lyder visionen fra Bording Lokalråd, Bording Skole og Bording Børneby, der er gået sammen om et kreativt renoveringsprojekt. Tunnellen på dette billede fører under Herningvej og vil blive omdannet til en fantasifuld udgave af Noahs Ark. Foto: Henrik Ole Jensen

BORDING Til foråret kan man tælle guldmønter, mens man går gennem Regnbuen Bifrost - og man kan tage på oplevelse med Noahs Ark og de mange dyr.

Sådan er visionen fra Bording Lokalråd, der i samarbejde med skolen og børnehaven vil give de to gangtunneller under jernbanen og landevejen en yderst tiltrængt ansigtsløftning.

- Vi gør de mørke, triste og beskidte tunneller til farverige og sjove steder at gå, fortæller lokalrådsformand Evald Asp.

Kommunen kunne ikke

Den længste tunnel fører under Herningvej og er en del af stien mellem Bording Skole og den nybyggede daginstitution Bording Børneby på Bodholtvej.

Den korteste tunnel fører under jernbanen og forbinder boligområdet Sønderborgvej/Vestervang med Bording Hallen og SFO’en »Bag Hallen«.

Herning Folkeblad bragte 10. april - to dage før indflytningen i den nye børnehave - en artikel, hvor Bording Lokalråd kom med et nødråb til politikerne om at gøre noget ved de utryghedsskabende tunneller.

Beskeden fra kommunen lød dog, at der ikke var penge til formålet.

Fantasifuldt resultat

Men Bording Lokalråd giver ikke op. Trafikudvalget bestående af Evald Asp, Kaj Bach Pedersen og Erland Hagelskær har fundet en alternativ løsning.

Man kombinerer lokalrådets kompetencer i at skaffe penge og levere voksen arbejdskraft med det opfindsomme potentiale, som børnehaven og skolen rummer.

Resultatet bliver med skolelærer Sanni Kristensens ord:

- Fantasifuldt. Begge steder skal gerne lægge op til kreativitet og fantasifuldhed, når man går igennem. Vi får tunnellerne til at lyse op og give kulør på hverdagen.

Lokal opbakning

Støtte fra lokale sponsorer og foreningen »Liv i Bordings nye byrum« skal give økonomi til en professionel udført afrensning og grundmaling af de algeramte tunnelrør.

- Vi har ikke de formelle tilladelser endnu, men vi søger om at få lov, fortæller Evald Asp, der har haft en meget konstruktiv dialog med både foreningen og med kommunen, da sidstnævnte jo skal acceptere, at der males på deres tunneller.

Samtidig er der et spinkelt håb om, at når politikerne ser den folkelige opbakning, vil de langt om længe sørge for en tidssvarende elektrisk belysning, så der også kan sættes flueben ved trafiksikkerheden.

Børnene er begyndt

Når der er givet grønt lys, skal byens børn i gang med en kunstnerisk proces. Faktisk er de allerede i gang, siger Sanni Kristensen.

- Temaet ved Vestervang er nordisk mytologi, og 5. årgang laver den lille tunnel om til Regnbuen Bifrost, fortæller hun.

Bifrost er vejen til Asgård, som Odin og hans krigere fra Valhal bevogter.

- I faget håndværk & design er 44 elever i gang med at lave gamle cykelhjul fra Brande Genbrugsplads om til vikingeskjolde, som skal hænge over begge indgange. Vi bruger kun vejrbestandige genbrugsmaterialer. Der skal bruges 16 skjolde i alt, og vi har allerede lavet de første 5, forklarer Sanni Kristensen og tilføjer:

- Der er meget læring i det. Der er idéudvikling, opmåling, design og produktion. Det er sat op som entreprenant undervisning, hvor børnene lærer at bruge innovation og iværksætterlyst til gavn for andre.

200 guldmønter

Indvendigt bliver tunnellen ved Vestervang malet i regnbuefarvede mønstre. Det professionelle malerarbejde udføres som et sponsorat.

Bagefter skal 5. årgang igen i aktion. Denne gang som en del af faget billedkunst.

- Eleverne skal fremstille 20 forskellige silhuetter med motiver fra nordisk mytologi, som skal sættes op inde i tunnellen, siger Sanni Kristensen.

Pladerne i tunnelrøret er samlet med omkring 200 bolte, og her er tanken at male boltehovederne som guldmønter, som en reference til fortællingen om, at der for enden af en regnbue er en krukke med guld.

Noahs Ark ved børnehaven

Ved den lange tunnel under Herningvej skifter temaet til Det Gamle Testamente, da tunnellen skal omdannes til en version af Noahs Ark.

Indvendigt bliver tunnellen professionelt malet i en træfarve - sandsynligvis som lys bøg.

Herefter tager børnene over.

50 elever fra 4. årgang og 48 elever fra 6. årgang på Bording Skole får assistance af et endnu ukendt antal børnehavebørn. I toppen af tunnelrøret kommer et regnbuefarvet trådnet, og på siderne kommer en masse dyrefigurer af træ. Den stejle, nordlige sti ned mod tunnellen får frisket de kedelige flisevægge op med dyrefigurer.

- De bliver malet med tavlelak, så børnehavebørnene kan gå ned og tegne på dem, fortæller Sanni Kristensen.

Fra den sydlige indgang og langs stien i parken over mod børnehaven kommer endnu flere dyr, fortæller Stig Skovbo, der er leder af Bording Børneby.

Støber dyr af cement

- Vi gør det på en måde, der harmonerer med, hvad børnene kan i de enkelte udviklingstrin. Så det er noget med, at eleverne i 6. klasse støber figurer i cement, som børnehavebørnene efterfølgende kan male, siger Stig Skovbo.

Zoological Society of London anslår, at der findes 8,7 millioner forskellige dyrearter i verden. Så mange bliver der ikke plads til i Bording.

- De dyr, vi sender med på Arken, er nogle af dem, børnene kender fra sange. Normalt har mariehøns ikke en ret stor rolle i Bibelen, men hos os giver det mening, fortæller Stig Skovbo, der glæder sig til det færdige resultat:

- Det bliver et sted, hvor børn og voksne kan få en oplevelse og snakke om det, de ser.

I denne tunnel ved Vestervang bliver det farvel til alger og snavs og i stedet et goddag til regnbuefarver og guldmønter. Foto: Henrik Ole Jensen