Unge skal også overveje økonomien i deres valg af uddannelse

Udgivet:23. juni 2022, 12.15

Læsetid:1 minut

Anne-Louise Lindkvist. Foto: PR-foto

Af Anne-Louise Lindkvist markeds- og kunderådgivningschef i Sampension

LØN Mange unge går i denne tid rundt og gør sig de sidste overvejelser om, hvilken uddannelsesretning de skal vælge for de kommende år. For ansøgningsfristen for optag på de videregående uddannelser 5. juli nærmer sig med hastige skridt.

Det er givetvis de færreste, som træffer deres valg ud fra en primært økonomisk betragtning. Og sådan skal det også være. For naturligvis er det først og fremmest lysten, som skal drive værket, når man vælger uddannelse, da der jo er tale om ens kommende karrierevej.

Ikke desto mindre bør de unge også have uddannelsernes økonomiske aspekt med i deres overvejelser. For den uddannelse, de vælger i dag, kan få stor betydning for deres lønindkomst og dermed også pensionen i sidste ende.

Og særligt kvinder har grund til at være opmærksomme. For selvom de bliver stadig bedre uddannede herhjemme og i stigende grad trækker fra mændene, når det gælder andelen med en fuldført videregående uddannelse, så halter kvinders pensionsformuer fortsat betydeligt efter mændenes og også blandt de yngre generationer.

Det hænger ikke mindst sammen med, at kvinder stadig i højere grad end mænd vælger uddannelser inden for kvindedominerede fag - for eksempel omsorgsfag - med lavere løn, mens mænd fortsat er mere tilbøjelige til at vælge uddannelser inden for eksempelvis naturvidenskab, hvor lønnen er højere. Det har betydning for indkomsten i både arbejdslivet og pensionstilværelsen.

Man skal selvfølgelig ikke vælge studie alene ud fra økonomien, men det er vigtigt at have med i overvejelserne - så man har en realistisk forestilling om, hvad man kan forvente at få i løn og pension på sigt.

Indlæser debat