Skudt i egen borgmesterfod

8. november 2019, 13.57

Erling Askjær Jørgensen. Foto: Flemming Hansen

FORURENING Deponering af byggeaffald i Rind Plantage synes at være den største sag i Herning Kommune i året 2019, og kommunens borgmester benytter sagen til at pudse egen glorie.

For man må jo fremstå som handlekraftig og som en borgmester, der har styr på det hele. Derfor er der grund til en anden synsvinkel, end den borgmesteren anvender.

Vi kan fastslå, at det deponerede beton ikke er mere forurenende, end det beton som er fortovene, vi alle færdes på, selv om jeg har lidt dårlig samvittighed, når jeg går på fortovene, for er det nu rent faktisk noget svineri, at vi har fortovsfliser af beton ?

Det beton, der er deponeret ude i plantagen, er jo begravet i sand og dermed ikke synligt.

Nå, der er jo nok noget pcb i det affald, der er deponeret, og dette stof har været forbudt siden 1977, og nu forurener det altså mere, hvis det ligger deponeret under sand ude i en plantage, end hvis det sidder frit fremme som fugemasse ved vinduer og døre, i de allerfleste bygninger fra før 1977, eksempelvis i en meget omtalt skole, som hedder Holtbjerg skolen.

Ligesom Gjellerupskolen, der skal nedrives, er Holtbjerg skolen et typisk eksempel på svundne tiders byggeri.

Nu er mit spørgsmål til Herning Kommunes borgmester. »Hvordan forurener pcb og andet bygge affald mere, når det ligger nedgravet i Rind Plantage, end samme type materialer og pcb gør, når det sidder frit fremme på skolebygninger, hvor børn skal færdes og opholde sig ?

Korrekt, pcb er giftig, og forkortelsen står for polyklorerede bifenyler, og dette er der nok ikke så mange, der tænker på, hver gang man ser et vindue eller en yderdør, hvor der hele vejen rundt, er ilagt fuger som ofte indeholder pcb. Men det er altså fakta, og pcb er giftig, ligesom nikotin og alkohol.

Inde i brusekabinen kan der også være fuger af pcb, hvis brusekabinen er fra før 1977. Pas på, pcb er en gift ligesom for eksempel alkohol i ukontrolleret mængde.

Pcb blev totalt forbudt i 1977. Nikotin og alkohol er endnu ikke forbudt. Hvornår tager borgmesteren fat på dette. Det er min opfattelse, at borgmesteren i Herning Kommune har skudt sig selv gevaldigt i egen fod ved at opretholde pcb-forurenede bygninger som skolebygninger, når han ikke vil finde sig i dette svineri langt ude i skoven. Det hidtidige sygehus i Herning, som borgmesteren har købt for et stort beløb, har helt sikkert også en stor andel af bygninger, hvor der ved de mange beton elementer er fuget med pcb.

Pcb-befængte sygehusbygninger, hvordan står dette i forhold til at blive helbredt? Godt vi snart får et nyt sygehus, uden pcb. Er det en miljøskandale, at vi i så mange år har haft et sygehus med giftigt pcb, i fuger ved vinduet og døre ?