Vort modersmål er dejligt!

20. maj 2020, 16.20

Foto: Adobe Stock Photo

ORD På vore daglige gåture leger min kone og jeg ofte med sproget - med ordene. Ganske sjovt at så mange ens ord har vidt forskellige betydninger. »En ko har fire ...; en tyv behøver kun et ...« Ja naturligvis, koben!

»Der skulle ... mænd til at ... kassen ned fra altanen« - eller »... du sige, at vi er kørt ... for benzin?« - »Kan du ikke ... med at ... det der ned i sækken?« - mulighederne er uendelige.

Når nu det forlyder, at så mange keder sig i denne tid, kunne sådanne ordlege passende udfylde tiden og samtidigt hjælpe med til at få sat fokus på sproget. Det synes jeg, der er brug for. Måske har det at gøre med min efterhånden høje alder, men alligevel.

Hvor ofte har vi ikke i disse corona-tider hørt tilsyneladende seriøse politikere, alvorlige embedsmænd, ja alle og enhver fortælle, at de nu vil »åbne op« for landet, for butikker, for skolerne, og så videre. De vil »åbne op«. Det er dårligt sprog. Man kan åbne, genåbne eller lukke op for, men man kan ikke åbne op, lige så lidt som man kan åbne ned.

Men eftersom så mange nu siger åbne op, skulle det ikke undre mig, om udtrykket lige så langsomt glider ind i sproget og ender i den store ordbog. På samme måde er det gået med ordene gymnasium, seminarium, chauffør, mayonnaise, med flere, hvor det i dag er blevet ok at sige og skrive gymnasie, seminarie, sjafør, majonæse.

Ordene ligger og lægger volder også problemer for mange - »jeg ligger mig ned og lægger stille«! - for ikke også lige at nævne, at udsagnsord i nutid på dansk ender på r.

Hvis vi vil vedblive med at mene, at vores modersmål er dejligt - ikke var dejligt - kunne leg med ordene måske være en ide til morskab, eftertanke og læring på en og samme tid.

Uanset om man er alene eller flere sammen. Opfordringen er hermed givet.