Ny rapport: Boligejere i Herning har godt styr på energiforbruget

Ny rapport viser, at mange boligejere i Midtjylland fortsat kan spare masser af penge på energiforbedring

9. juni 2021, 13.57

De grønne kommuner har den bedste energieffektivitet i parcel­husene, mens det står værst til i de sorte og dernæst de røde kommuner. Foto: PR-foto

ENERGI Set med Herning-briller er der lidt blandede meldinger i en ny rapport fra Realkredit Danmark.

På den ene side ligger boligejere i Herning Kommune ret godt med, når det gælder energiforbruget i parcelhuse. Herning ligger faktisk blandt de bedste kommuner i landet med en score på 3,68 på en skala, hvor det gælder om at have så lavt et tal som muligt. I Region Midtjylland er gennemsnittet på 3,81, mens landsgennemsnittet er 4,12.

Der er dog i alle kommuner potentiale til forbedringer, lyder det i rapporten. Målt blandt kommunerne i Region Midtjylland har omkring 32.000 huse ifølge rapporten et af de tre laveste energimærker: E, F eller G. Det svarer til en tredjedel af regionens boliger.

Forbedringer betaler sig

Energiforbedringer af boligen kan være mange ting. Det kan være at skifte til varmepumpe, få nye energiruder, isolering af loft eller udskiftning af termostater. Fælles for forbedringerne er, at de nedbringer boligens energiforbrug og dermed sparer boligejeren for udgifter.

Ifølge en analyse fra Realkredit Danmark kan det koste op mod 30.000 kroner om året at opvarme et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter, hvis huset har energimærke G, mens det kun koster omkring 3000 kroner om året at opvarme huset med fjernvarme eller naturgas, hvis huset har energimærke A2020.

Få skabt et overblik

Det er dog langt fra alle boligejere, der er klar over potentialet og ved, hvordan de kommer i gang, eller hvad der bedst kan betale sig. Til dem anbefaler Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonomi i Realkredit Danmark, at man starter med at skabe et overblik over de muligheder, der er.

- Når man skal energiforbedre sin bolig, kan det være en god idé at starte med at få udarbejdet en bolig- og energirapport, så man får kortlagt de energiforbedringer, der giver den største effekt. Det kan man få en energikonsulent til at hjælpe sig med, som samtidig kan give boligen en energimærkning, hvis den ikke har det i forvejen, siger Christian Hilligsøe Heinig i en pressemeddelelse.

Han anbefaler, at man planlægger sine energiinvesteringer i forhold til, hvor hurtigt forbedringen tjener sig hjem i form af en lavere energiregning.

Indlæser debat...