Søby Træf med vægt på hygge

15. juni 2021, 11.19

Festpladsen skal i brug, når der på lørdag atter er Søby Træf. Foto: Privatfoto

SØBY Søby Træf på Søby Brunkulsmuseum fylder ifølge de nyeste beretninger 50 år lørdag 19. juni.

Der hersker lidt usikkerhed om de første arrangementer, for hvornår gik de fra at være en privat komsammen til at være et offentligt arrangement? Nogle mener således, at der er tale om træf nummer 54 i år. og der blev da også fejret 50-årsjubilæum i 2016.

I gamle dage bestod festen af Søby-veteraner, som hyggede sig med de gamle minder. Ganske langsomt har navnet ændret sig fra Søby Vennetræf til Søby Træf, som dog stadig begyndte med, at der blev lagt blomster ved den store sten i Mindelunden.

- I år tager vi skridtet fuldt ud og erkender, at veteranerne efterhånden er så få, at vi taler om en hyggedag for alle interesserede. Derfor dropper vi ceremonien i Mindelunden og begynder på Festpladsen, men vi - og andre - lægger stadig blomster ved de 57 mindesten i respekt for, at »de satte livet på spil i kamp for det daglige brød«, siger formand Jan Svendsen i en pressemeddelelse.

Respekt for historien

Museet viser på den måde stadig respekt for den helt specielle historie om det hårde arbejde og det barske liv i Søby Brunkulslejer. Efterhånden har kun ganske få selv arbejdet i kulgraven.

Forleden havde museet dog besøg af en 105-årig, som altså var 25 år, da han i 1941 svingede skovlen i kulgraven.

- Ud over et mindefest over brunkulsarbejdet, vil vi gerne gøre Søby Træf til en hyggedag for hele lokalområdet. Vi kan på en måde tale om en fælles byfest i Herning Syd, fordi arrangementet henvender sig til personer uden tilknytning til arbejdet i Søby. Museet ønsker i bred forstand at hylde den indsats, mænd og kvinder leverede under usædvanlige forhold, siger Jan Svendsen.

Ny udgave af festplads

I år er der en ekstra lejlighed til at møde frem, da gæsterne kan opleve den nye udgave af Festpladsen, som fik mange roser med på vejen, da den blev indviet med Rock i Søby 5. juni.

På pladsen sørger husorkestret Kun For sjov for underholdningen.

Kiosken står for salg af lotteri, grillpølser, is, friskbagt kage og drikkevarer.

Det er dog også tilladt at medbringe egen forplejning.

Indlæser debat...