Helgoland - den røde naturø

Tre skønne dage med fantastiske natur-oplevelser på tyske Helgoland 27.-29. september

27. juni 2020, 06.30

Nyd den smukke røde klippeø, som faktisk hørte til Danmark indtil Napoleonkrigene.

Cirka 70 kilometer ud for Elbens udmunding i Nordsøen finder vi Tysklands eneste »rigtige« ø, Helgoland. Den dramatiske og historierige røde ø er både toldfri og bilfri og virkelig en tredagstur værd. Vi finder en oase af ro og enestående natur sammen med et mildt klima begunstiget af Golfstrømmen.

Dagene byder på naturoplevelser, og selve øen bevidner og giver et fint indblik i de omtumlede forhold, man har oplevet, som henholdsvis engelsk, dansk og tysk område.

For at få denne helt specielle ø rigtigt ind under huden skal man være der mere end de traditionelle fire timer, så vi har valgt, at vi bor der i to nætter og får både de smukke morgener og aftener med.

Lange røde Anna

Giba Travel er teknisk arrangør, når bussen samler deltagere op meget tidligt søndag morgen i Silkeborg, Herning og Ikast (mellem klokken 04.30 og 05.15). Morgenkaffe med rundstykker og mulighed for at sove videre i bussen, mens vi kører sydpå. Klokken 09.30 sejler vi fra Büsum, og sejlturen tager omkring to og en halv time.

Det første syn man møder, når båden nærmer sig Helgoland, er »Lange Anna« - en fritstående, rød og knejsende klippe, der byder velkommen til friserøen Helgoland. Sandstensklippen er cirka 60 meter høj og har en dramatisk pirat- og krigshistorie, som fortælles under turen. Nogle mener sågar, at Helgoland er resterne af det sagnomspundne Atlantis, som er sunket i havet og andre, at det »bare« er en ret så anderledes ø med en mægtig spændende historie. Den lille ø består af to dele - »Unterland« og »Oberland«, som er forbundet af små 200 trappetrin eller en elevator. Engang i tidernes morgen var de et landområde, men siden sank en del i havet, og nu er det et stræde mellem klippeøen Helgoland og sand- og klitøen, der kaldes »Dynen«.

Bombekratere og blomster

Hovedøen har sit byområde i to etager, og her findes ikke andre biler på Helgoland end en ambulance, en brandbil og en renovationsvogn. Alle gader er beregnet til at gå i, og de er udsmykket med mange blomster og bænke.

Det meget specielle landskab er til dels skabt af bombekratere - der er resultatet af de seriøse prygl, som Helgoland fik under Anden Verdenskrig. Øen har cirka 1600 indbyggere og er bilfri, så luften er ren, frisk og faktisk næsten pollenfri.

Favoritdestinationen

Ved ankomsten går vi langs de farvestrålende hummerskure, der nu rummer små gallerier, butikker og restauranter. Vores bagage bliver hentet af det hotel, som vi skal bo på. Indkvarteringen foregår på tre forskellige hoteller, for alle hoteller her er temmelig små og kan ikke klare større grupper. Vi mødes lidt senere til en rundtur inden fælles middag.

Vores guide på rejsen har klart Helgoland som sin favoritdestination. Den kan noget ganske særligt, og det glæder hun sig meget til at vise deltagerne

Mandagen går med at opleve den helt fantastiske natur med fuglefjeldet, hvor der næsten altid er mange fugle, såsom suler og lomvier. Vi ser også bunkeranlæg, sandbanker og fantastiske solop- og nedgange og finder ud af, hvad det egentlig vil sige at leve livet på en lille ø.

Tirsdag efter morgenmaden forlader vi værelserne og sætter bagagen til opbevaring, indtil vi om eftermiddagen forlader øen.

Kaffe og kage ombord på skibet, inden vi ankommer til Büsum klokken 18.00 og kører mod Midtjylland.

Det koster

Prisen for denne skønne rejse er 3495 for avisens abonnenter per person i dobbeltværelse. Eneværelsestillæg på 865 kroner.

Prisen inkluderer:

Buskørsel

Erfaren (og entusiastisk) rejseleder hele vejen

Udflugtsprogram inklusive Dünen

Morgenkaffe med rundstykker første dag

To overnatninger på Helgoland

To middage

Sejllads til/fra Helgoland

Kaffe og kage på båden

Sandwich på hjemturen

Tilmelding til Læserklubben

Atmosfæren på øen er helt speciel. Der bliver passet på dig og alle kender alle.
Ses vi på Helgoland?