Eksempler på områder der ikke bør genåbnes i den nuværende corona-situation

23. februar 2021, 13.46

Foto: Adobe Stock Photo

LUKKET Som bekendt udløber der en række corona-restriktioner med udgangen af februar måned. Det giver anledning til mange overvejelser.

Det er helt sikkert, at en reguleret genåbning af visse områder er en absolut forudsætning for, at der blot i nogen grad kan skabes en optimisme i det danske samfund. Her tænker jeg blandt andet på butikslivet (herunder også frisørfaget), industri- og produktionsområdet, skole- og undervisningssektoren samt fritids- og kulturlivet.

Men samtidig må det understreges, at der ikke bare kan sættes lighedstegn mellem livsnødvendige områder og andre områder, der mere eller mindre har karakter af luksus og/eller underholdning.

Som nogle få enkeltområder, der efter rigtig mange danskeres vurdering ikke bør åbnes i den konkrete situation, vil jeg nævne følgende tre: Underholdningslivet som for eksempel diskoteker og natklubber. Musikfestivaler uden den nødvendige afstandsregulering, når deltagerne færdes rundt på pladsen. Tatoverings-virksomhed, hvor mange mennesker ofte slet ikke ved, hvad der foregår i den menneskelige krop.

Specielt tatoveringsområdet vil jeg give nogle ord med på vejen. En undersøgelse, som Miljøstyrelsen offentliggjorde i oktober 2013, var meget tankevækkende. Heri stod der med henvisning til kildeangivelsen dr.dk: »at 52 procent af dem, der har en tatovering, ikke ved, at man kan få allergiske reaktioner af tatoveringer«. I den forbindelse udtalte professor Jørgen Serup, Bispebjerg Hospital, daværende chef for Danmarks eneste klinik med tatoveringsskader som speciale: »Jeg spørger dem, der kommer hos os, hvordan de er blevet tatoveret. De aner typisk intet om risiko, inden de bliver tatoveret. Der er også mange, der er blinde over for risiko, fordi de er forblændet af, at det er smart at få en tatovering«. Her kan det vist ikke være en overdrivelse at fremføre, at citatet kommer fra en sagkyndig person.

Nu vil nogen måske indvende, at det jo er mere end syv år siden, og mange mennesker er blevet mere oplyste siden da. Det vil jeg ikke udelukke.

Men samtidig må det siges, at der i forholdet mellem coronasmitte og tatoveringers følgevirkninger i dag næppe er en større almen viden og erkendelse i den danske befolkning. Så i lyset af den skepsis der i øvrigt gives udtryk for fra lægeligt hold, mener jeg ikke, det kan anbefales, at der i den nuværende situation skal genåbnes for tatoverings-virksomhed - hverken i såkaldte tatovør-studier eller på festivalpladser.