Dansk guldalder i kongressen

KMF 336 åbner lørdag den klassiske festival med det fineste, danske musik

30. oktober 2020, 13.18

Den brasilianske violinist Ana Feitosa skal på scenen og levere dansk gulalder-musik, når KMF 336 åbner ballet. Foto: Flemming Hansen

HERNING Guldalderen kalder man ofte perioden fra år 1800 til 1850.

Politisk og økonomisk var det en kaotisk tid med Slaget på Reden i 1801, hvor Danmark mistede sin flåde, Københavns bombardement i 1807, statsbankerotten i 1813, tabet af Norge i 1814 og i slutningen af perioden Treårskrigen 1848-50.

Men kunst og kultur og flere videnskaber blomstrede som aldrig før i Danmark. Det gælder blandt andet litteratur, billedkunst og musik.

Blandt periodens komponister var Gade, Weyse og Kuhlau, og det er et udvalg af deres bedste værker, som er på programmet lørdag eftermiddag.

Det drejer sig om en enkelt opera og en række syngespil samt musik, som er skrevet til skuespil som »Elverhøj« eller digte.

Teksterne er blandt andet leveret af Oehlenschläger, Heiberg, Ingemann, Grundtvig og H.C. Andersen.

Guldalderen har givet os masser af smuk musik, som desværre bliver spillet alt for sjældent. Der er tale om en vigtig del af den danske sangskat med en særlig dansk egenart - selv om en stor del af musikken faktisk skyldes komponister, som er indvandret fra Tyskland.

Åbningskoncerten med musik fra Dansk Guldalder byder på solisterne Mariann Mikkelsen, Ulla Kudsk Jensen og Daniel Tobijanski.

Deres »backingband« består af pianist Ulrich Stærk med Ana Feitosa (violin) og Jonathan Slaatto (cello) fra Ensemble MidtVest samt førnævnte Mariann Mikkelsen på harpe.