Sølv og det, der ligner

Årets første udstilling kan ses i vinduerne i Den gamle Købmandsgaard

Udgivet:25. januar 2023, 22.13

Læsetid:2 minutter

Årets første udstilling i Den gamle Købmandsgaard er med diverse sølvtøj - og noget, der ligner sølv. Foto: Privatfoto

4 måneder siden

UHRE Et nyt år er begyndt og dermed også rækken af udstillinger i Den gamle Købmandsgaard i Uhre, hvor den første udstilling har titlen »Sølv - og det, der ligner«.

De fleste ting til udstillingen er udlånt af private, men en enkelt ting er fra Købmandsgaardens gemmer. Det er en gave, som blev givet af en lokal for år tilbage: et sæt bestående af kaffekande, chokoladekande og sukker-fløde-sæt med tilhørende fad. Det sølvlignende sæt har inskriptionen: »Som tak for arbejdet for Hedeselskabet i 25 år 1917-1942«.

Fint, at ting bliver foræret til et relevant sted i stedet for at blive smidt væk, som det hedder i en pressemeddelelse om årets første udstilling i Købmandsgaarden.

Flere andre ting har inskriptioner: »Som tak for bestyrelsesarbejde 1905-1930« og »Tak for 25 års god tjeneste«.

Pokalerne har også inskription, og de er givet som præmie i bilorienteringsløb og i agility-konkurrence. Agility er en konkurrence for hunde, der gennemløber en bane på hurtigste tid uden fejl.

To eller tre tårne

Ellers er tingene en blanding af totårnet og tretårnet sølv og noget, der bare ligner.

Der er mange forskellige ting: et sæt til toiletbordet med kam, spejl, børste til hår og tøj, underskål til smykker og glasskål til at gemme smykkerne i, to lysestager, der var en konfirmationsgave for 60 år siden, fotorammer til fin indramning af portrætter, fine æsker til at byde gæster på cigarer eller cigaretter, etuier til at have i lommen til opbevaring af cigaretter, en shaker til at mikse drinks i, forskellige smykker som armbånd, brocher, halskæder, bæltespænde og barnets første krus og rangle.

Frakkeskjold med navn

Der er meget forskelligt bestik fra de mindste skeer til saltkarret og til den store potageske til at øse suppe op med. I nogle familier havde de enkelte medlemmer deres eget bestik med navn på, og sådan et sæt, mærket »Frede«, er der også.

Mange praktiske småting er der, men der skal lige nævnes tre frakkeskjolde. Det er en slags sølvplade forsynet med pynt og navn, som var beregnet til at sy inden i frakken, så når man afleverede den i en garderobe, var man sikker på at få den rigtige frakke tilbage.

Den gamle Købmandsgaard er som sædvanlig lukket i januar, og udstillingen kan derfor kun ses i vinduerne.