Fødevareministeren vil tilsyneladende slagte hele minkbranchen

22. oktober 2020, 14.05

Asger Christensen. Foto: PR-foto

MNIK Regeringen risikerer at aflive den danske minkbranche, som hvert år hiver syv milliarder kroner hjem til statskassen. Faktisk er pels dansk landbrugs tredjestørste animalske eksportvare. Men det er fødevareministeren tilsyneladende ligeglad med.

Han virker til at glemme de mange minkfarme i Herning og omegn, som bidrager med vækst, velstand og arbejdspladser til dansk økonomi.

For nyligt vedtog minister Mogens Jensen nye regler for at håndtere corona-smitte på danske minkfarme. Der skal selvfølgelig på ingen måde herske tvivl om, at vi skal minimere smitterisikoen. Men problemet er, at ministerens tiltag ikke har noget videnskabeligt belæg, og samtidig river han fuldstændig hovedløst bunden ud af minkbranchen. Ministerens tiltag kan i værste tilfælde koste hårdtarbejdende familier deres levegrundlag.

Derfor sætter jeg spørgsmålstegn ved flere af regeringens nye tiltag og kræver svar fra fødevareministeren:

For eksempel vil regeringen aflive alle raske mink i flere kilometers afstand, hvis en gård har bare én smittet mink. Altså skal alle mink i en radius af 7,8 kilometer dræbes - selvom der ikke er faglige begrundelser for det.

Vi ved, at coronavirus ikke er luftbåret over lange afstande. I mine øjne er det så fuldstændig grotesk at begynde at slå raske dyr ihjel uden et solidt fagligt grundlag. Statens Serum Institut erkender endda, at netop det tiltag hviler på et usikkert grundlag.

Og hvis landmænd skal slå raske og smittede dyr ihjel, bør ministeren kompensere de ramte avlere på rimelig vis. Ellers afliver regeringen nærmest hele branchen.

Ministeren vil kun kompensere corona-ramte minkavlere med 20 procent til nye avlsdyr. Det er ikke godt nok, hvis man vil undgå alt for mange konkurser i branchen. Danske minkavlere er blandt verdens bedste, og branchen er vigtig for dansk økonomi.

Netop derfor skal regeringen sørge for, at branchen overlever. Vi skal som sagt bremse smittespredningen, men regeringen er nødt til at lade fornuften og fagligheden afgøre, hvordan vi bedst muligt gør det. Og det virker ikke til at være tilfældet lige nu.