
60 års ægteskab: Bryllupsfesten på Kibæk Hotel kostede 1200 kroner
Ella og Erling Relund, Snejbjerg, kan i dag, torsdag 14. september, fejre diamantbryllup
Udgivet:14. september 2023, 20.00
Læsetid:5 minutter
Ella og Erling Relund synes, at der er gået lige lovlig meget »vild med vilje« i haven, der nu altså fremstod ganske velholdt og indbydende, spørger man journalisten og fotografen. Parret har boet i huset på Toustrupvej i Snejbjerg siden 2004 og kunne 14. september 2023 fejre diamantbryllup.
DIAMANTBRYLLUP Da Ella og Erling Relund skulle fejre deres sølvbryllup, faldt de over en gammel faktura. Den stammede fra dengang, parret blev gift, hvor de sammen med omkring 70 gæster holdt fest på Kibæk Hotel. Den gamle faktura lød på blot 1200 kroner for hele herligheden, og det synes parret var ganske morsomt, og fakturaen blev som et lille kuriosum vedhæftet sølvbryllupsinvitationen.
Siden har parret nået at fejre guldbryllup, og i dag, torsdag 14. september, kan de to 82-årige snejbjergensere så fejre diamantbryllup.
Endelig mødte de hinanden
Der er et halvt år mellem Ella og Erling Relund - Ella kom først til verden - og de har haft deres ungdomsår i og omkring Kibæk, hvor de har gået til mange af de samme fritidsaktiviteter.
- Vi gik i KFUM&K samme sted, og vi gik til præst samme sted, fortæller Ella Relund.
Det var dog først senere, at de for alvor fik øjnene op for hinanden.
- Det var til ung-gilder, mindes Ella Relund om festerne i de tomme lader, inden høsten kom i hus.
- Vi cyklede også ud i det blå, så var der sanglege, og så sluttede vi af med kaffe. Det var der, vi rigtigt mødte hinanden, siger Ella Relund.
Efter mødet skulle Erling Relund aftjene sin værnepligt.
- Jeg var marinesoldat i København på Middelgrundsfortet i 14 måneder, siger han.
De holdt kontakten, og da han efterfølgende kom på Haslev Højskole - også på Sjælland - skrev de breve sammen.
I 1962 blev Ella og Erling Relund forlovet, og året efter - 14. september 1963 - blev de gift i Assing Kirke.
Et stort fællesskab
Parret slog sig ned på Holstebrovej i Herning, hvor Ella Relund arbejdede som sygeplejerske på mange forskellige afdelinger.
Erling Relund er uddannet traktormekaniker og kørte i starten ud med egen servicevogn.
Parret boede 12 år i Herning, og her er tre er deres fire børn født. I 1964 kom datteren Vibeke Relund til, derefter fulgte i 1968 Poul Relund, fem år senere Lars Relund og igen fem år senere Camilla Relund Boel.
Fra Herning gik turen lidt længere mod vest til Snejbjerg nærmere bestemt Kæret 19, hvor parret i mange år drev Relund Auto- & Maskinservice.
Ella Relund stod for regnskaberne, arbejdede deltid som sygeplejerske og passede børn, mens Erling Relund stod for alt det andet. Det var en travl tid med mange faste kunder.
- Telefonen begyndte at ringe, inden vi var stået op, og den ringede, efter vi var gået i seng, husker Ella Relund.
Men det var en fantastisk tid, lyder det fra begge.
- Der var et stærkt fællesskab, siger Erling Relund, der fik opbygget så nære relationer til sine kunder, at de ofte kom forbi bare for at snakke.
- Folk kom ind og fik kaffe, og der var altid en hel sværm af mennesker, mindes Ella Relund, der roser sin mands evne til at lytte.
Erling Relund mindes en episode, hvor en kunde kom ind og fik en kop kaffe.
- Da jeg spurgte, hvad der var skulle ordnes, så sagde han, at der ikke rigtig var noget, han ville bare lige snakke, for konen var syg.
For børnene var hverdagen i Snejbjerg lige så omfavnende. Her var naturskønne omgivelser ved Tyvkær Bæk med heste, får og kaniner i baghaven og kartofler, der blot ventede på at blive gravet op.
Herning Kommune fandt også ud af, at Kæret 19 var et rummeligt sted, og derfor blev flere »knægte, som kommunen ikke kunne styre« sendt ud til Ella og Erling, som uden betaling hjalp dem godt på vej videre i livet.
Plads til hele familien
I 2004 solgte parret Kæret 19 og flyttede igen en lille smule længere mod vest til Toustrupvej, hvor de har boet siden.
Et af kravene til den nye bolig var, at der skulle være en stor stue, så hele familien kunne være samlet.
- Vi bor dejligt her lige midt i smørhullet, siger Erling Relund, der fortæller, at de fire børn alle bor inden for en kort radius.
- Og flere af børnebørnene har fået bil, og så holder de her udenfor, siger Ella Relund og peger i retning af indkørslen.
Der er 10 »fantastiske« børnebørn, så når familien er samlet, er der liv og glade dage i den store stue. Ella og Erling Relund har hele livet haft mange mennesker omkring sig. Hun er ud af en flok på seks søskende, og han er ud af en flok på fem.
Fælles interesser
Diamantbrudeparret er lykkelige og taknemlige over, at de trods den fremskredne alder har det godt og stadig kan følge med i verden omkring dem. De har stadig to biler, »så vi begge kan komme af sted,« og de dyrker stadig deres fritidsinteresser.
Erling Relund har gået på jagt, siden han som ung knægt lærte at betjene en slangebøsse, og interessen deler han i dag med både sønner, svigersønner og tre af børnebørnene.
I marts sidste år var parret i Afrika, og på væggen ved indgangen til den store stue hænger en springbuk og en blisbuk, som stammer fra den tur. Tidligere har jægerne været i både Polen, Tyskland og Norge.
Og det er ikke kun kærligheden til jagt, Erlind Relund har fået smittet sine efterkommere med. Den ene søn er mekaniker ligesom tre af børnebørnene er gået samme vej.
Ella Relund har lavet mad i Kirkens Korshær, været medlem af Snejbjerg Kirkes menighedsråd i otte år og i bestyrelsen for menighedshuset i 16 år. Hun står for morgensang i kirken og har været en del af det udvalg, som stod for at planlægge og bygge kirken ved Regionshospitalet Gødstrup, hvor Ella Relund ofte er at finde som rundviser, når busser med nysgerrige besøgende kommer kørende fra nær og fjern for at opleve den nye kirke.
Hun kan godt lide at være involveret i samfundet og bliver glad, når hendes børn og børnebørn tager del i bestyrelsesarbejde.
- Det er vigtigt at have en mening, siger Ella Relund.
De 60 års ægteskab bliver fejret på Restaurant Søgården i Sunds.

Indlæser debat