Standpunkt: For korte varsler om restriktioner

30. september 2020, 12.17

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

Tirsdag eftermiddag holdt regeringen og de danske myndigheder endnu et corona-pressemøde.

Vi har set højere smittetal rundt i landet. Og flere eksperter og politikere har de seneste dage raslet med nye eller udvidede krav. Så mange havde sikkert forventet, at der nu kom flere tiltag eller yderligere stramninger.

- Det er for tidligt at konkludere, at kurverne er knækket. Og hvis smitten stiger, kan det blive nødvendigt at skærpe forsamlingsforbuddet og bruge mundbind flere steder, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet, hvor der kom status på covid-19 herhjemme og øget smitteopsporing, men ellers ikke så meget nyt.

Vi fik altså i denne omgang ikke flere restriktioner eller påbud.

Det, antager jeg, at de fleste er temmelig glade for.

Både fordi det er en indikator på, at den alvorlige corona-situation herhjemme trods alt ikke er så forværret, at det aktuelt vurderes nødvendigt med yderligere stramninger, og fordi vi selvfølgelig helst vil være fri for dem.

Det ville nu da også være rart og give god mening, om vi lige kunne nå at lære at håndtere, praktisere og se effekten af det ene tiltag, før der indføres flere eller udvides med yderligere restriktioner og krav.

Desuden er der risiko for, at konstant nye og ændrede retningslinjer skaber forvirring og usikkerhed i befolkningen, hos institutioner og forretningsdrivende.

Læs også
Standpunkt: I sidste ende afhænger det af dig og mig

Jeg synes, det er ganske berettiget, at myndigheder og regering kritiseres, når der blot går en uge mellem udmeldingerne om nye eller skærpede restriktioner og indskrænkninger. Og ikke mindst at de kritiseres for, at det hver gang indføres med al for kort varsel.

Det er for hastigt at melde nogle tiltag ud den ene fredag eftermiddag, og så allerede komme med yderligere krav den næste fredag eftermiddag. Inden tiltagene fra den forrige fredag nærmest kan have nået at have effekt, eller nogen aner, om de virker. Og begge gange med virkning allerede fra næste dag.

Tag eksempelvis fredagens udmelding. Blot en uge efter, at restriktioner om mundbind på restaurationer og barer samt lukketid klokken 22.00 var bredt ud til at gælde hele landet, kom der så fredag eftermiddag skærpet forsamlingsforbud, som ramte fester og arrangører, leverandører, cateringfirmaer og restaurationer med få timers varsel.

Jeg er helt med på, at der i forbindelse med denne lumske virus ofte må handles hurtigt og også ind i mellem sadles om. Magnus Heunicke slog på pressemødet fast, at »hvis vi mister hastighedsvåbenet, kommer vi for sent.«

Jo, men mon det hele skvatter sammen, hvis danskerne og firmaerne får mere end blot et halvt døgns reaktionstid, til nye regler træder i kraft?

Selv om myndigheder og regering skal træffe hurtige beslutninger, må det være ret og rimeligt over for både erhvervsdrivende og befolkning at give mindst nogle dages frist, inden nye store og omfattende tiltag gælder.

Så både private og professionelle i det mindste har lidt tid til at ændre planer og forsøge at mindske skaderne og konsekvenserne mest muligt.

Læs også
Standpunkt: Så tog vi mundbindene på