Hjemmeplejen gav debat i byrådet: Bøvl med Buurtzorg

En hollandsk måde at drive hjemmepleje på fyldte meget i byrådssalen i går

14. maj 2019, 16.04

Sådan så det ud, da medlemmer af byrådet og flere andre med tilknytning til Ikast-Brande Kommune var på studietur i Holland - blandt andet for at stifte bekendtskab med »Buurtzorg-modellen«. Foto: Privatfoto

Ikast-Brande Der er følelser på spil i denne sag, fik borgmester Ib Lauritsen (V) sagt i forbindelse med sagsfremstillingen.

Om det var følelser eller bare stærke holdninger, er uvist, men punkt tre med titlen »Buurtzorg-modellen« blev mandag aften heftigt diskuteret på byrådsmødet.

Den omtalte model er hollandsk, men benyttes nu i mange lande, og flere af byrådets medlemmer har set den på tæt hold i forbindelse med en studietur til Amsterdam i 2016.

Buurtzorg-modellen går kort fortalt ud på at gøre sygeplejersker i stand til at yde alle elementer af pleje, som patienterne har brug for. Der er med andre ord tale om en holistisk tilgang til hjemmepleje.

Det, byrådet skulle tage stilling til, var, om kommunen ville indgå et partnerskab med virksomheden Lokalpleje Danmark med henblik på at afprøve og udvikle en helhedsorienteret pleje ud fra Buurtzorg-modellen i et afgrænset geografisk område af kommunen.

Som borgmesteren dog gjorde klart fra starten, var der sket en fejl, og MED-udvalgene, altså medbestemmelsesudvalgene, var ikke blevet hørt, inden sagen var kommet i byrådssalen.

Det fik blandt andre Frank Heidemann (S) til at sige, at »magen til højst mærkværdig sagsgang har jeg aldrig oplevet før«.

Fejlen kom til at præge debatten, og den blev kommenteret af flere.

- Hvad angår sagsfremstillingen, er jeg enig med dig, Frank. Den har provokeret mig, sagde Bo Sand Kristensen (DF) således.

- Processen har været lige ved at spænde ben for det her, supplerede Annette Mosegaard (K).

Sagens kerne...