Fra Lokalavisen: »Høretab rammer familien først«

Hørelsen topper, når man er 24 år - så går det tilbage. Men der er hjælp at hente hos en duo, der slog klinik op i Aulum

13. december 2019, 10.16

Sille Hede (t.v.) havde været chauffør for sin mormor Alice Madsen, da hun besøgte Vestjyllands Hørecenters midlertidige klinik i Aulum. I midten Aase Stoltenberg, der er sekretær hos Vestjyllands Hørecenter. Foto: Henrik Lind Jørgensen

AULUM Det tager tid at få gjort noget ved sin dårlige hørelse. Ikke på grund af langsommelige arbejdsgange hos Vestjyllands Hørecenter, men på grund af folks indstilling til at få hjælp.

- Man siger, at det tager syv år at erkende et høretab, siger Aase Stoltenberg, der er sekretær ved Vestjyllands Hørecenter med afdelinger i Ringkøbing, Holstebro og Struer.

Aase Stoltenberg er oprindeligt uddannet sygeplejerske, og hun er faktisk også fra Aulum, men siden har hun skiftet jobfunktion og bopæl, så hun nu bor og arbejder ved og i Struer og har forskellige opgaver ved Vestjllands Hørecenter.

Mange gentagelser

Når centret slår en midlertidig klinik op i Vestjysk Fritidscenter, er det Aase Stoltenberg, der tager mod folk, inden de skal ind til audiolog Ninna Troelsen. Aase Stoltenberg kan også vise de forskellige apparater frem, inden folk går hjem og tænker over tingene.

Sille Hede er ikke alene chauffør for sin mormor Alice Madsen. Sille Hede er også en af dem, der har fået 77-årige Alice Madsen til at besøge Vestjyllands Hørecenter, da det har slået »klinik« op i Aulum Fritidscenter.

- Jeg synes, hun siger »hvad« rigtigt mange gange. Hun var lidt kritisk, da jeg foreslog, vi tog herop, men jeg fik hende overtalt, siger Sille Hede.

Alice Madsen ved godt, hendes hørelse måske ikke har været den bedste i det sidste halve års tid.

- Jeg har skullet have gentaget meget, men jeg synes, vi har fundet ud af det, så jeg opfatter det ikke som et problem, siger Alice Madsen.

- Det er nok mere os andre, der har lagt mærke til det, siger Sille Hede.

Apparat i 15 år

Alice Madsen har fået lavet den indledende høretest. Nu skal der følges op med endnu et besøg, hvor hun skal beslutte sig for, om hun vil have høreapparat. Hun har det lidt blandet med, at hun skal have sådan et hjælpemiddel.

- Hvis det hjælper mig, er det jo fint, og gør det ikke, er det jo spildte penge, siger Alice Madsen.

69-årige Anna Mortensen besøger også Vestjyllands Hørecenters midlertidige klinik i fritidscentret. Hun skal ikke have høreapparat - det har hun haft i 15 år.

- Jeg skulle bare have skiftet en ledning i mit høreapparat, siger Anna Mortensen, som fik høretab i en relativt ung alder - hun var 54 år - uden der kunne påvises en grund. Høreapparatet generer hende ikke.

- Det er meget lidt gene ved at have sådan et apparat, siger Anna Mortensen.

Vestjyllands Hørecenter besøger Vestjysk Fritidscenter et par gange årligt, og der kommer altid folk uanmeldt forbi.

- Det er især nysgerrige, der lige vil have lavet en høreprøve, men de er godt klar over, at de måske skal have et høreapparat, fordi deres familie og venner har sagt det, siger audiolog Ninna Troelsen fra Vestjyllands Hørecenter.

Musik og støj

Den menneskelige krop udvikler sig i barne- og ungdomsårene, og dens forskellige funktioner er bedst i forskellige aldre. Hørelsen er bedst som 24-årig, fortæller audiolog Ninna Troelsen.

- Gå går det nedad derfra, siger Ninna Troelsen, som tilføjer, at høreskader naturligvis kan fremskynde den dårlige hørelse.

- Hvis man hører høj musik eller arbejder med larmende redskaber, har man større risiko for at få høreskader, og det samme gælder, hvis man taler meget i telefon i headset, siger Ninna Troelsen.

Anna Mortensen har haft høreapparat i 15 år. Her undersøger audiolog Ninna Troelsen hendes øre, efter at apparatet er blevet ordnet. Foto: Henrik Lind Jørgensen
Ninna Troelsen er audiolog hos Vestjyllands Hørecenter. Foto: Henrik Lind Jørgensen