Vi skal kunne forsvare os selv

Udgivet:21. maj 2022, 11.10

Læsetid:2 minutter

Søren Nørgaard. Foto: PR-foto

Af Søren Nørgaard. Kjærs Vej 8 Ørnhøj

VALG 1. juni skal vi til stemmeurnerne endnu en gang. Denne gang handler det om noget så simpelt, som vores alle sammens sikkerhed. Det handler selvfølgelig om afskaffelsen af forsvarsforbeholdet.

I Venstres Ungdom anbefaler vi at stemme ja til afskaffelsen, og jeg kommer også selv til at stemme ja. Jeg vil stemme ja, fordi jeg mener, det er det mest rigtige og mest ansvarlige at gøre, især set i lyset af Ruslands invasion af Ukraine.

For mig ændrede det spillereglerne for vores europæiske forsvarssamarbejde på en måde, som gør, at jeg synes, det er uholdbart, at Danmark står uden for, som vi altså gør lige nu. Vi kan ikke deltage i fælleseuropæiske forsvarsøvelser, vi sidder ikke i samme grad med ved bordet, når der skal tages beslutninger, og det er ikke holdbart.

Det er heller ikke holdbart, når vi ser et historisk ustabilt USA. Vi har alle dage siden oprettelsen af NATO betragtet USA som den store frelser, der ville komme og redde os alle sammen, hvis nu der skulle ske et eller andet, som vi altså har set det med Ukraine. Men det er altså ikke nogen garanti. Trump sagde ved et par lejligheder, at det var useriøst af europæiske lande, at vi ikke betalte tilstrækkeligt til vores eget forsvar, og det er jeg sådan set enig med ham i. Det er også positivt, at der langt om længe bliver afsat to procent af BNP til forsvaret.

Så ved jeg godt, at nej-siden turnerer meget hårdt med myten om, at vi kommer til at få en EU-hær, og vi afgiver vores suverænitet til EU og Macron. Men det er faktuelt forkert, og jeg ser det ikke som andet end en uklædelig skræmmekampagne.

EU’s forsvarssamarbejde er mellemstatsligt. Det betyder, at EU ikke kan tvinge Danmark til at deltage i operationer, krige eller anden form for samarbejde. Dermed vil en afskaffelse af forsvarsforbeholdet kun give Danmark mulighed for at deltage i operationer og samarbejde med EU i et omfang, vi mener er relevant og rigtigt. Vi kan derfor selv vælge, om vi ønsker at deltage i fredsbevarende-, trænings-, eller antipirat-missioner. Derfor afgør vi også selv, hvor store omkostninger forsvarssamarbejdet med EU skal koste. Folketinget vælger også selv, om vi ønsker at deltage i fælles forsknings-, cyber- og indkøbsprojekter. Andet ville kræve en grundlovsændring, og dermed er en EU-hær ganske enkelt ikke muligt.

Jeg stemmer ja, fordi jeg ønsker, vi europæere skal være bedre i stand til at forsvare os selv, og ikke fordi jeg ønsker Europas Forenede Nationer, som mange af nej-sigerne proklamerer, det vil ende med. Jeg stemmer ja, fordi vi er nødt til at tage ansvar for os selv og for vores egen sikkerhed.

Indlæser debat