Lad os nu få pant på dåserne fra grænsehandlen

1. maj 2021, 09.55

Lotte Engbæk Larsen. Foto: PR-foto

PANT Nye tal fra Dansk Retursystem viser, at der er blevet pantet langt mere i 2020 end i 2019. Årsagerne er blandt andet, at en pantordning på f.eks. juice er trådt i kraft, at coronanedlukningerne har fået flere til at drikke øl og vin hjemme i stedet for på en bar eller en restaurant og så endelig, at grænsehandlen mellem Danmark og Tyskland har været lukket i store dele af 2020.

Det betyder, at mange af de dåser og flasker, som danskerne ellers ville have købt i Tyskland, i stedet er blevet købt og pantet i Danmark. Mange butikker i områder, hvor der bliver grænsehandlet i stor stil, oplevede et sandt boom sidste år.

Men det er, og heldigvis for det, et spørgsmål om tid, før grænserne igen er helt åbne. Og så kommer problemet med stor grænsehandel og dåser fra denne smidt i naturen tilbage. Det skal der gøres noget ved.

Løsningen er, at der skal tysk pant på de dåser, som danskerne køber i de tyske grænsebutikker. Det handler om danske arbejdspladser, og det handler om miljøet.

Tal fra Miljøstyrelsen viser, at det kun er godt en tredjedel af de tyske dåser fra grænsehandlen, som bliver genanvendt. For dåser købt i Danmark med pant er tallet omkring 90 procent.

Den gode nyhed er, at regeringen er opmærksom på problemet. Miljøminister Lea Wermelin har tidligere meldt til TV2 Nyhederne, at der er en god dialog i gang med tyskerne, og hun ser optimistisk på en snarlig løsning.

Vi har længe i Dansk Erhverv arbejdet for at få tysk pant, og vi glæder os til et snarligt resultat til gavn for miljøet og dansk detailhandel.

Indlæser debat...