Allan Olsen optræder på intim scene på Søby Brunkulsmuseum: Aftale blev til efter en koncert i Brande

Brunkulslejerne er en del af Allan Olsens univers

10. juli 2021, 08.48

Allan Olsen har både familiært og i sin musikalske verden relation til brunkulslejerne. Foto: Pr-foto

SØBY Når Allan Olsen fredag 16. juli optræder solo på Søby Brunkulsmuseum, træder han faktisk ind i et familiært univers og en scene, som passer fint sammen med hans musikalske verden.

Vi skal skrue tiden tilbage til 2002, da brunkulsgraveren og eneboeren Jens »Lyn« Jensen fra Uhre vest for Brande døde. Under oprydningen på hans boplads fandt hans venner fra Brande Motion og Uhre Købmandsgaard blandt mange andre effekter en lommebog med adresser på familie i Frederikshavn.

Bag oprydningen stod Brande Motions første formand, Jan Svendsen, som nu er formand for Søby Brunkulsmuseum.

- Da vi i 1992 stiftede Brande Motion, mødte Jens Lyn op, men vi frygtede, at han ville droppe girokortet med kontingent. Derfor udnævnte vi ham fra start til æresmedlem, som er kontingentfri - og han blev da også ved med at cykle sammen med os, fortæller Jan Svendsen i en pressemeddelelse.

Millionær

Derfor var det naturligt for Jan Svendsen at tage initiativ til at rydde op efter ham. Samtidig var Svendsen på jagt efter materiale til en bog om hans liv, som fik en ekstra dimension, da eneboeren trods det materielt set fattige liv viste sig at være millionær.

I lommebogen fandt han frem til en kusine, som var gift med Post Olsen. Jan Svendsen mødte kort efter besøget Allan Olsen efter en optræden i Brande, hvor han allerede midt i 1980’erne havde arrangeret koncert med ham og nogle gange siden.

- Jeg fortalte ham, at jeg lige havde været i Frederikshavn og besøgt Post Olsen. »Det er min far!«. Stor var min forbavselse, for intet havde under mit besøg i hjemmet afsløret noget om deres musikalske søn. Hans mor, Gerda, var Jens Lyns kusine, og Allan Olsen kan huske, at han mødte ham, da han forærede hans mor en femhundredekroneseddel, siger Jan Svendsen.

I sin erindringsbog skriver Allan Olsen om sin mors fætter. »Hans blik var smuttende og opmærksomt«. I familien hed det sig, at »han havde været lidt til en side«. Efter arbejde i Nazityskland knoklede han i brunkulslejerne. »Han brugte sin nedarvede nøjsomhed og husmandsfornuft til at leve ugift og tilfreds i ensom askese«.

Ved optræden i RemisenBrande har han omtalt sin onkel, som han var med til at hylde med optræden ved Brande Motions 25-årsjubilæumsfest i 2017.

I november var han tilbage i RemisenBrande, som Jan Svendsen overværede sammen med Allan Olsens musikalske ven, Carsten Kjær i Søbylund, som han har gået tur med i brunkulslejerne og arrangeret koncert med i Kølkær.

Huller i turnéplanen

- Efter koncerten faldt vi i snak om Allan Olsens kommende sommerturné. Det viste sig, at han havde et par huller, og jeg berettede om, at vi skulle til at renovere Festpladsen på brunkulsmuseet, hvor Fermaten med succes havde arrangeret en koncert med Laura Mo. Allan Olsen ville gerne optræde på den intime scene, så derfor endte det med en aftale.

- Gennem sange som »Mergelgraven«, »Taberens Søn« og »Staklernes Hus« falder hans musikalske verden glimrende sammen med fortællingen om Søby Klondike. Derfor virker det helt oplagt, at han optræder netop på brunkulsmuseet. Vi regner af den grund også med, at lokalområdet møder talstærkt frem, så vi også fremover i samarbejde med Brande Rocker og Kulturelt Samråd Herning kan arrangere koncerter på Festpladsen, siger Jan Svendsen.

Jens Lyn på besøg i Frederikshavn hos kusine Esther, som er Allan Olsens tante.

Indlæser debat...