Fyret dansk topchef i Swedbank får 15 millioner kroner

Birgitte Bonnesen, der torsdag har fået en fyreseddel af Swedbank, får 15 millioner kroner i gyldent håndtryk.

28. marts 2019, 10.56

10010 Janerik Henriksson/TT/Ritzau Scanpix. Birgitte Bonnesen, der her ses, da hun blev interviewet om mulig hvidvask i bankens afdeling i Baltikum, får 15 millioner kroner i godtgørelse for den fyreseddel, hun har modtaget for sin håndtering af sagen.

Den fyrede danske topchef i Swedbank, Birgitte Bonnesen, får 15 millioner danske kroner med sig i fratrædelsesgodtgørelse, efter hun torsdag mistede jobbet som direktør.

Banken oplyste torsdag, at den er kommet under "et enormt pres", siden svenske medier er begyndt at skrive historier om mulig hvidvask i banken.

Transaktioner i banken fra "højrisiko kunder" på op til 135 milliarder euro er nu i søgelyset. Som følge af den "udvikling" fyrede banken sin direktør - danske Birgitte Bonnesen.

Den fyreseddel kommer dog med en godtgørelse på omkring 21 millioner svenske kroner - hvilket svarer til 15 millioner danske kroner.

Banken har torsdag haft en dramatisk formiddag. Forud for fyringen af Birgitte Bonnesen blev al handel med bankens aktie indstillet på den svenske børs i Stockholm.

Også torsdag holdes generalforsamling for bankens aktionærer. Indtil den er overstået vil bankens tilbageværende ledelse ikke udtale sig. Handlen med aktien bliver heller ikke genoptaget før da.

Forud for generalforsamlingen har en af bankens storaktionærer AMF erklæret sig utilfreds med håndteringen fra bankens ledelse.

Det fortæller AMF's direktør, Johan Sidenmark.

Han varsler, at AMF vil se nærmere på, om der er behov for yderligere "forandring eller forstærkning" i bankens ledelse.

Danske Birgitte Bonnesen har arbejdet i Swedbank siden 1987. Hun havde flere forskellige chefposter, inden hun blev topchef i 2016.

Hendes forgænger, Michael Wolf, endte også sin tid i Swedbank på dramatisk vis. Han blev fyret, da banken blev involveret i en sag om ulovlig videregivelse af insiderviden. Han blev senere frikendt.

Hun var fra 2017 til 2018 den femtehøjest lønnede blandt de svenske børsnoterede selskaber ifølge avisen Svenska Dagbladet. Hendes godtgørelse for fyringen udregnes som 75 procent af 24 måneders løn.

/ritzau/TT