Hvad skrev Uffe Ellemann om Lars Løkkes fejlskud?

Udgivet:22. september 2022, 10.59

Læsetid:3 minutter

Erling Askjær Jørgensen. Foto: Flemming Hansen

Af Erling Askjær Jørgensen. Klintholmvej 13 Herning

MIDTEN I 2019 ødelagde Lars Løkke Rasmussen chancen for fortsættelse af en borgerlig regering ved pludselig at foreslå en regering sammen med Socialdemokratiet, en såkaldt regering hen over midten. Det var få dage før folketingsvalget i 2019, at Lars Løkke pludselig lancerede denne tossede ide, helt uden at nogen i Venstre, som han var formand for, anede noget om hans ulogiske udspil.

Partiet Venstre reagerede efterfølgende ved at droppe Lars Løkke som formand for Venstre. På trods af dette fortsætter Løkke med dette udemokratiske, at rød og blå blok skal blandes sammen i en regering hen over midten.

I realiteten, at der ikke skal være en regering og en opposition. Ganske mærkeligt at fjerne det demokratiske.

Nu fremturer Lars Løkke med det utopiske via et nyt parti, han har stiftet. Og dette på trods af, at Løkke jo da må kende Venstres historie. Af skade skulle man kunne blive klog.

Når jeg stiller spørgsmålet om, hvad Uffe Ellemann skrev, er det fordi, jeg i min reol har bogen som Uffe Ellemann skrev i september 1996. Bogen hedder »Din egen dag er kort«, og i første kapitel beskriver Uffe Ellemann detaljeret, hvorledes SV-regeringen blev dannet i 1978, og hvorledes denne regering beviste, at en regering bestående af blåt og rødt blandet sammen ikke på nogen måde kunne fungere.

Hvis Lars Løkke Rasmussen havde læst Uffe Ellemann-Jensens grundige beskrivelse af SV-eksperimentet i 1977-79, så måtte han en gang for alle have forstået, at en »regering hen over midten« er direkte ødelæggende for sammenhængskraften og økonomien i vort samfund.

Det var dengang, at daværende finansminister Knud Heinesen (S) beskrev vort lands situation med ordene »Vi styrer direkte ud mod afgrundens rand.«

På daværende tidspunkt var jeg folketingsmedlem og endda medlem af folketingets finansudvalg og vidste fuldt ud, hvad forudsigelsen fra den socialdemokratiske finansminister betød, og som jeg var helt enig i.

Anker Jørgensens regering og ræverøde finanspolitik og forsøget med SV-regeringens viste sig kun at føre os længere og længere ud i uføret. Anker Jørgensen smed tøjlerne fra sig, og vi fik firkløver-regeringen med Poul Schlüter som statsminister.

Denne regering holdt i mere end 10 år og fik Danmarks økonomi på fode igen. Schlüter og Ellemann gjorde det godt!

Hvad kan vi lære af det, som Uffe Ellemann så grundigt beskrev i sin bog i 1996 ? Jo, vi kan lære, at hvis vort land skal have en god økonomi, så skal demokratiet ikke sættes ud af kraft med ideen om en regering hen over midten.

Min konklusion er, at hvis det lykkes for Lars Løkke at komme i Folketinget med sit nystiftede parti ved det forestående valg, så må vi håbe, at blå bloks politikere husker, hvad Uffe Ellemann skrev og ikke går med på Lars Løkkes absurd ide - en hen over midten-regering.

Selvsagt anbefaler jeg en blå regering med Søren Pape som statsminister. Og med en stor del af Nye Borgerliges politik med ind som regeringsgrundlag. Dette ville være godt for os ældre.

Jeg er fyldt 89 år.

Indlæser debat

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Seneste nyt

Se flere