Frøslevlejren - erindringer fra krigens tid

Foredrag og rundvisning i fangelejren fra Anden Verdenskrig. Frokost på Bov Kro og besøg over grænsen onsdag 13. maj

29. februar 2020, 05.44

I det sønderjyske får vi fortælling og rundvisning i Frøslevlejren, der går tilbage til Anden Verdenskrig.

I efteråret 1943 deporterede den tyske besættelsesmagt et voksende antal danskere til tugthuse og koncentrationslejre i Tyskland. De danske myndigheder protesterede gentagne gange uden held og foreslog derfor under en forhandling med besættelsesmagten i januar 1944 opførelse af en interneringslejr på dansk grund. Det skulle forhindre deportationer til Tyskland.

Efter befrielsen blev lejren i 1945 omdøbt til »Fårhuslejren« og omdannet til straffelejr for landssvigere, heraf mange fra det tyske mindretal. Lejrens dobbelte funktion har med tiden gjort den til et kontroversielt emne på grund af tilknytningen til to forskellige erindringsfællesskaber, et dansk og et tysk.

Onsdag 13. maj skal Læserklubben på en historisk tur til Frøslev. Rustet med en rejseleder, der er godt inde i den grumme del af danmarkshistorien, der dækker Anden Verdenskrig.

Bussen fra Herning Turist samler deltagere op i Herning, Ikast og Silkeborg mellem klokken 06.30 og 07.15. Formiddagskaffe med rundstykke serveres undervejs.

I Frøslevlejren skal vi på rundvisning i nogle af de tilbageblevne barakker, hvor fangerne boede under krigen. Der er foredrag omkring lejrens etablering og virke, fangernes forhold og hvem de var.

Vi ser også en af »De Hvide Busser« og får denne fortælling med.

Go’ dansk menu

Efter besøget kører vi til den hyggelige Bov Kro, som har eksisteret i mere end 400 år. Her bliver vi trakteret med en lækker torettersmenu bestående af dansk bøf og til dessert en citronfromage.

Vel trakterede går turen nu til Kruså, hvor statuen af Folke Bernadotte står - manden bag »De Hvide Busser«. Vi fortsætter over grænsen, og her vil der være mulighed for at købe lidt ind eller få sig en forfriskning.

Forventet hjemkomst mellem klokken 17.30 og 18.30.

Prisen for denne dagstur inklusive morgenkaffe og frokost er 540 kroner for avisens abonnenter.

Tilmelding til Læserklubben.