Herning Kirkes Drengekors nye dirigent: Jeg kan både være sjov og have det sjovt med musik - men jeg stiller også krav

25-årige Charlotte Rowan er ung, ambitiøs og syngende musikalsk. Hun er kun lige færdiguddannet, men svinger ydmygt og stolt dirigentstokken hos Herning Kirkes Drengekor

27. september 2020, 18.05

Foto: Mingo Photo

HERNING Do-re-mi...

Den grundlæggende toneskala, som de fleste kender fra musicalen Sound of Music. Julia Andrews har gjort den kendt, da hun som den spinkle næsten usynlige barnepige sikkert og energisk lufter sin musikalitet foran de knejsende alpetinder og en moderløs søskendeflok.

På samme måde er 25-årige og engelskfødte Charlotte Rowan dukket op – nærmest sådan lidt ud af det blå. Uimponeret og ydmygt er hun sprunget ind på scenen foran 65 velsyngende lokale musiktinder i Herning Kirkes Drengekor.

Med sin klare sopranstemme, sin musikalitet og kærligheden til korsang har hun pakket sin kuffert og kan slet ikke vente med at skulle guide koret ud på en musikalsk rejse, hun end ikke har turdet drømme om.

De store sko

Charlotte Rowan er den nyansatte dirigent for Herning Kirkes Drengekor. Hun er den, som er udpeget til at fylde legenden Mads Billes sko ud.

- Og de er store, erkender Charlotte Rowan, lidt star struck over, at hun er den, der skal gøre forsøget.

- Jeg er en størrelse »six« - og ja det svarer til en... åh størrelse 39 i Danmark, siger Charlotte Rowan i et stort smil og afslører, at det er en af de ting, hun endnu ikke helt har vænnet sig til. Altså det med skostørrelserne.

Det stod ikke ligefrem skrevet i nodelinjerne, at den unge kvinde fra engelske Liverpool skulle gå efter en musikalsk karriere.

Som eneste barn af forældre ansat i den offentlige skatteforvaltning, var der ikke komponeret en ouverture for den unge piges fremtid i musikkens verden.

- England har mange stolte kor-traditioner, og det var også her, at dørene pludselig åbnede sig. Jeg fik min stemme. Jeg startede som den lille forsigtige og generte pige i det lokale kirkekor.

Det var en åbenbaring, da musikkens porte åbnede sig. Det var her, jeg pludselig kunne mærke og føle, at jeg havde en stemme. Musikken fik mig til at vokse og gav mig en selvtillid, som jeg ikke vidste, jeg havde, siger Charlotte Rowan.

Foto: Mingo Photo

Her tales i toner

Hun tager imod på lærerværelset hos Den Jyske Sangskole på Nørregade i Herning. Skolen bød i sommerferien ind med et tilbud om gratis korsang og undervisning for børn, og det gav med det samme den nyansatte Charlotte Rowan mulighed for at fornemme atmosfæren på sangskolen, som hun selv kalder et fantastisk sted.

Trappen mellem etagerne fortæller om et helt tydelige sprog: Her tales i toner.

Hvert trin har sin lyd, og der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvordan en flok børn hurtigt kan få en sang ud af at hoppe op og ned på trinene centralt placeret på skolen.

Den Jyske Sangskole og den danske måde at leve på adskiller sig ganske markant fra, hvad Charlotte Rowan er vokset op i - et konservativt britisk samfund fyldt med traditioner nedarvet gennem generationer.

- Jeg var utrolig privilegeret og fik en unik chance for at studere musik på Cambridge University, fortæller dirigenten, der tog sin bacheloreksamen på det legendariske universitet.

På trods af at hun tydeligt har fundet sin node i et liv i dur, så handler det i Charlotte Rowans verden ikke om, at hun kun har komponeret sit talent i et værk med hårdt arbejde men også om, at hun har været heldig.

Anbefalet i Danmark

Charlotte Rowan var efter sin eksamen klar til at tage på en musikalsk rejse og kiggede efter et sted at fuldende sin uddannelse med et to-årig kandidatstudie.

- Under mine studier i England mødte jeg en dansk fyr, der talte så godt og varmt for Aarhus, at jeg besluttede at se nærmere på det. Jeg tog afsted og blev begejstret for byen, Danmark og hele den måde, man lever på. Beslutningen var derfor ikke svær, da jeg søgte om at afslutte mine studier på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, fortæller Charlotte Rowan.

Det efterhånden forhadte c-ord er skyld i meget. Og pandemien har også fået indflydelse på Charlotte Rowans situation. Hun har således først for nyligt fået muligheden for at afslutte sin masteruddannelse i klassisk korledelse. Til gengæld med bravour og fuld musik - i form af et 12-tal, såmænd. De sidste par år har Charlotte Rowan således boet i Aarhus. På trods af hendes egen ydmyghed over at få chancen i Danmark, gik der ikke lang tid, før nyheden om den dygtige englænder gav genlyd i musikalske kredse.

Foto: Mingo Photo

Betydningsfuldt opkald

En dag ringede telefonen:

- Det er Mads Bille - Har du ikke lyst til at komme til Herning og møde Herning Kirkes Drengekor?

Charlotte Rowan kigger ned i gulvet og erkender, at hun dengang ikke helt havde styr på, hvem det var, der var i den anden ende af telefonforbindelsen.

Herning Kirkes Drengekor behøvede til gengæld ikke en nærmere præsentation. Dem huskede hun fra en koncert i hjemlandet.

Derfor tabte hun et øjeblik pusten.

- Men jo, det ville jeg da gerne. Så fik jeg chancen for at se lidt mere af det dejlige Danmark. Mads Bille og jeg blev efter en række samtaler og kaffemøder enige om, at jeg skulle kobles på koret som assistent. Og hvilken mulighed! Mødet med drengene åbnede en ny verden, hvor jeg blev bekræftet i, hvordan mit drømmejob skulle se ud.

Men jeg fik også for alvor åbnet op for at lære dansk. Drengene er fyldt med energi. Man ved aldrig, hvad der venter, når man møder op. De inspirerer mig. Helt vildt. Jeg fik en dag et stykke papir med en række gængse sætninger og samtidig en oversættelse med, hvordan ordene skulle siges. På dansk..., siger Charlotte Rowan og lægger den ene hånd op på brystet for at vise, hvilken hjertelighed hun har mødt i koret.

Læs også:
Ny dirigent for Hernings berømte drengekor: Vi kan blive et af de bedste i verden
+Abonnement

Drømmejobbet i Herning

Derfor handler det i hendes verden ikke om, hvilken kapacitet, der er blevet lokket til Herning. Men om, at hun har scoret sit absolutte drømmejob.

- Det er lidt en ambivalent situation, at koret skal sige farvel til en legende, men det er så perfekt for mig at få et drømmejob, siger Charlotte Rowan.

Hun er ikke i tvivl om, at hun bliver udfordret.

- Det danske sangfællesskab, og den danske sangskat skal jeg til at lære, men jeg kommer med en pose fuld af engelske kor-traditioner, som jeg er overbevist om, kan være med til at bibeholde Herning Kirkes Drengekor i den internationale klasse, hvor det er i dag.

- Koret er professionelt og i verdensklasse. Det gør mig nervøs. Men på den gode måde. Mads Bille har lært mig en masse. Han har udfordret mig og vist, at han tror på mig.

Da jeg havde problemer med at komme fra Aarhus til Herning, opfordrede han mig til at leje en bil og bare springe ud i at køre på de danske veje. I højre side vel og mærke, siger dirigenten om det voldsomme spring, hun har taget fra at være en ukendt studerende fra England til at stå i spidsen for et meget kendt kor i Danmark.

Hun er på mange måder en helt anden end Mads Bille. Hun er englænder og hun er kvinde. Men tag ikke fejl. Hun har også ambitioner. Både på egne, men også på de enkelte kormedlemmers vegne.

Foto: Mingo Photo

En gave at se dem vokse

- Jeg har mine principper. Jeg er vild med danskernes måde at være sammen på. Jeg kan både være sjov og have det sjovt med musik. Men jeg stiller også krav. »Don’t mistake my kindness for weakness«.

Jeg har klare regler. De er vigtige for, at vi kan udvikle os, og for at hver enkelt af drengene kan komme videre. Jeg glæder mig til at se dem vokse og gro med deres musik. De behøver ikke blive professionelle musikere eller sangere, for det er en gave bare at se dem vokse, siger Charlotte Rowan, lidt overrasket over, at danske mødre ofte er dem, der har det sidste ord, når børnene skal tage svære beslutninger.

- Så behøver jeg nok faktisk ikke bekymre mig om, hvorvidt folk vil lytte til, hvad jeg har at sige, siger Charlotte Rowan med smil på læberne.

Klar med dirigentstokken

Hun er klar til at overtage dirigentens mange forpligtigelser. Hun glæder sig blandt andet til at komme ud på folkeskolerne, hvor hun allerede har oplevet en energi hos både elever og ansatte, som hun aldrig har set i sit hjemland.

- Danmark er fremtidsorienteret og hænger ikke så meget i fortiden. Der er en atmosfære af venlighed og fællesskab. Danskere er afslappede, men har også et ønske om at se fremad. Det tiltaler mig, og jeg glæder mig til at lære endnu mere fra en ny base i det midtjyske.

Charlotte Rowan har løftet sin dirigentstok og er klar til – ja, til at dirigere Herning Kirkes Drengekor ind i fremtiden.

Foto: Mingo Photo