Udgiver bog: Minder fra efterkrigstiden

Niels Sjørvad fra Sjællandsgade har skrevet sine erindringer

7. april 2021, 08.24

Niels Sjørvad fra Sjællandsgade har skrevet en erindringsbog. Foto: Privatfoto

HERNING 75-årige Niels Sjørvad har skrevet en bog om sit liv og ikke mindst sin opvækst i Herning i efterkrigstiden.

Han bor i dag på Aalborg-kanten, men har mange minder fra årene i Herning. Folkebladet har fået lov til at bringe et par uddrag fra bogen:

»Som nygifte i 1930, flyttede mine forældre ind i en lille lejlighed i Herning, hvor min ældste søster blev født i 1930. Efter kort tid byggede de huset i Sjællandsgade. Huset blev bygget med to etager, hvor den øverste lejlighed blev udlejet. Efter nogle år havde de råd til selv at overtage hele huset - sådan som jeg har kendt det. Sjællandsgade lå på det tidspunkt noget uden for Herning By. Vejen var brostensbelagt, og der var ikke fortov. Mine forældres grund, og nogle få flere, var udstykket fra en større gård, Ny Laulund, som lå lige på den modsatte side af vejen ved vores hus. Jeg kan huske, at der var køer på gården og markerne øst for Sjællandsgade, hvor der slet ikke var nogen bebyggelse, kun åbne marker«.

Siden overtog Herning Friskole huset i Sjællandsgade.

Angli-fabrikken

Niels Sjørvad boede ikke langt fra Aage Damgaards Den Sorte Fabrik.

»Robert Jacobsen stod uden for den gamle Angli-fabrik, der lå 2-300 meter fra vores hus og svejsede nogle af de store rumskulpturer, som senere blev ret kendte. Jeg cyklede ofte hen for at se ham svejse det gamle jern-skrot. Det var spændende, og han ville gerne snakke. Hans »kunstværker« blev i begyndelsen voldsomt nedgjort. »Gammelt skrammel, skulle det nu være noget! Det kunne enhver smed jo gøre«. Robert Jacobsen var i øvrigt uddannet smed, og fagfolk roste hans dygtige svejsearbejde. Hans mæcen Aage Damgaard har haft en særdeles god sans for, hvad der var - og kunne blive - god kunst«.

Niels Sjørvads bog er selvudgivet og ikke som sådan til salg.

Indlæser debat...