Børn tumler med nyt koncept

Der er eventyrlig leg og bevægelse på programmet i disse uger, hvor 1711 Herning-børn tager del i et nyt pædagogisk bevægelseskoncept

8. juli 2020, 09.36

Tumlekaravanen har til formål at styrke småbørns motorik og inspirere dagplejere og pædagoger til en hverdag med mere fysisk aktivitet. Det pædagogiske bevægelseskoncept er støttet af Nordea-fonden. Foto: Sønderby Grathwohl Fotografi

HERNING Hans og Grete, Rødhætte og ulven, Prinsessen på ærten. 1711 dagplejebørn i Herning tumler i disse uger med i et nyt, pædagogisk bevægelseskoncept, Tumlekaravanen, der er støttet af Nordea-fonden. Det oplyses i en pressemeddelelse.

Tumlekaravanen har til formål at styrke motorikken blandt 0-3-årige børn og inspirere dagplejere og pædagoger til en hverdag med mere fysisk aktivitet.

På landsplan deltager mere end 17.000 dagpleje- og vuggestuebørn i konceptet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn mellem 0-4 år har mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i hverdagen. Disse anbefalinger stemmer desværre ikke altid overens med virkeligheden.

I en undersøgelse, Børneulykkesfonden har foretaget blandt dagplejere og pædagoger, ledere og andre ansatte i vuggestuer og private pasningsordninger, svarer omkring halvdelen, at børnene i deres dagpleje eller vuggestue deltager i voksenstyrede bevægelsesaktiviteter hver dag.

Mangel på tid

Det er dog hverken manglende lyst eller interesse for at være aktiv sammen med børnene, der er den største udfordring. 73,8 procent af respondenterne svarer nemlig, at de gerne vil lave flere bevægelses-lege med børnene, men mangel på tid og inspiration er blandt de primære årsager til, at de forhindres i at gøre det, viser undersøgelsen.

Børn har godt af et liv fyldt med leg og bevægelse. Det styrker motorikken, giver selvtillid og har en gavnlig indflydelse på børns trivsel, koncentration, læring og sociale kompetencer. Alligevel har knap en tredjedel af børn i Danmark motoriske udfordringer ved skolestart. Derfor er det vigtigt at sætte tidligt ind og arbejde med børns motoriske færdigheder, og det skal Tumlekaravanen netop bidrage til.

Ud over et gratis online inspirationshæfte med eventyrlige bevægelseslege besøger Tumle-karavanen fra efteråret og tre år frem kommuner i hele landet, hvor dagplejere og vuggestuer inviteres til at deltage i en bevægelsesdag med aktive lege for de små.