Koreograferede arbejdersange

Koreograf Sofie Christiansen er med til at skabe billeder i »Arbejder - sange fra hjertet«

15. september 2021, 12.54

Sofie Christiansen er koreograf på »Arbejder - sange fra hjertet«. FotO: Mads Würtz Gammelmark

HERNING Fem skuespillere og to musikere bevæger sig rundt om nogle mandskabsskabe. De slår på dem og mødes i rytmer. Måske gemmer de sig bag skabene og lader blot armene stikke ud. Her kommer koreograf Sofie Christiansen ind i billedet.

Hun har stået i kanten af scenen og ladet instruktør Nikolaj Mineka styre slagets gang, men nu vil hun gerne bidrage, så hun kommer med sine bud på, hvad nøgne arme kan fortælle.

- Jeg er meget glad for, at Team Teatret og Teatret Møllen har taget mig med på »Arbejder«. Jeg har efterhånden lavet en del teaterkoncerter, og jeg ved, at jeg kan bidrage med at skabe kompositioner og billeder i rummet, siger hun i en pressemeddelelse.

Sofie Christiansen er til daglig leder af sART Danseteater og er her vant til at arbejde med dansere, men også med skuespillere og andre scenekunstnere.

Hver sin fortælling

- Skuespillere bruger naturligvis andre ord om bevægelser på scenen, end dansere gør, men det helt særlige ved at arbejde med skuespillere, er at de har behov for at forstå, hvad de gør, og hvorfor, mens dansere er mere modellerbare. Gennem de forestillinger jeg har lavet med skuespillere, har jeg fået meget erfaring med at få dem til at bevæge sig. Det er jo ikke fordi, de i en teaterkoncert skal lave lange serier og musicalnumre, men man kan sagtens lave en mindre koreografi alligevel, forklarer hun.

»Arbejder - sange fra hjertet« består af en række sange, plukket fra Arbejdersangbogen. De præsenteres i et dramaturgisk forløb, men har alligevel hver sin fortælling og hvert sit billede.

- Det vil jo være kedeligt at se på, hvis skuespillerne bare står stille midt på scenen og synger, men for hvert billede kan vi se på, om de bevægelser, de laver, skal gå med eller mod sangen.

- Skal de folde sig ud, mens sangen bliver svagere, eller skal de udtrykke noget, der tydeligt taler sammen med teksten? Det er meget forskelligt fra billede til billede, siger Sofie Christiansen.

Et krydderi

Hun betragter sit arbejde på forestillingen som et krydderi og en hjælp til instruktørens arbejde.

Hun er ikke i tvivl om, at det er instruktør Nikolaj Mineka, der i sidste ende bestemmer, hvad der skal ske på scenen, men hun glæder sig over et samarbejde, hvor hendes øjne ser rummet på en anden måde.

- Klassisk taleteater kan godt blive meget frontalt og nogle gange lidt fladt. Jeg ser dybden i rummet på en anden måde og bruger det. Jeg kan også finde på at bede en skuespiller vende ryggen til publikum. Det kan godt være ret grænseoverskridende for dem, men det kan gøre noget helt særligt for rummet, siger hun.

Teaterkoncerten »Arbejder - sange fra hjertet« har premiere på Team Teatret i morgen, torsdag 16. september.

Indlæser debat...