Ny i Herning?: Tips og gode råd til dig der er tilflytter

Det kan være udfordrende at falde til i en ny by, for hvor går man hen for at blive en del af det lokale fællesskab? Få bosætningskoordinatorens gode råd her

Udgivet:29. maj 2022, 10.30

Læsetid:3 minutter

Boxen, Heart, Fuglsang Sø, Elia. Herning har mange vartegn. Grafik og fotos: Tom Laursen, Flemming Hansen, Malene Tswai, Henrik Ole Jensen, Mia Frost.

Mia Frost
Journalist

1 år siden

Hvert år flytter cirka 4000 personer til Herning, og ny forskning viser, at flere af de 25-39-årige, der bevæger sig over landets kommunegrænser, gerne vil ud af de større byer.

Den tendens får smilet frem hos Mette Klarskov Hebel, der er bosætningskonsulent ved Herning Kommune. Hendes fornemmeste opgave er at hjælpe Herning-tilflyttere på plads i deres nye by.

Mette Klarskov Hebel er oprindeligt fra Sjælland, men for syv år siden flyttede hun fra Nyboder i København K til Snejbjerg ved Herning sammen med sin mand. Her bor de med deres to børn. Foto: Tony Brøchner

Hvis du er tilflytter og synes, det er svært at blive en del af det etablerede lokalsamfund, - eller det føles umuligt overhovedet at finde frem til fællesskaberne - så giv ikke op for hurtigt.

Bosætningskoordinatoren deler nemlig ud af sine råd til, hvordan du som tilflytter til Herning Kommune kommer godt fra start i din nye by.

Tips til...

Børnefamilien

Børn er et naturligt samlingspunkt. Selvom man aldrig har før mødt hinanden, kan man som regel få gang i en samtale ud fra fællesnævneren "børn".

- Hvis man har et barn, der gerne vil gå til en fritidsaktivitet, er det jo en naturlig vej ind i den lokale idrætsforening. Her møder man andre børn og deres forældre, siger Mette Klarskov Hebel.

Desuden danner børnenes skole eller institutioner som regel grundlag for et netværk. Og hvis man i forbindelse med flytning eksempelvis også ser ind i en familieforøgelse, er det endnu en mulighed for et nyt fællesskab.

Her kan sundhedsplejersken nemlig hjælpe med en mødregruppe eller et forældrenetværk.

Mette Klarskov Hebel pointerer desuden, at man med fordel kan skrive sine børn op til en institutionsplads så snart man kender sin behovsdato.

- Vi har pasningsgaranti inden for det distrikt, man bor i, men chancen for at få sin første prioritet opfyldt kan afhænge af, hvor længe barnet har været skrevet op.

Den studerende

Mette Klarskov Hebel anbefaler, at man som studerende bruger platformen UddannelsesbyHerning, hvor der er masser af arrangementer og inspiration til studielivet i Herning.

- Desuden synes jeg, det er en god idé at få sig et studiejob i en virksomhed eller på en af byens caféer, barer eller restauranter. I forhold til Hernings størrelse har byen - takket være blandt andre MCH og Boxen - masser af serveringssteder, og her er der gode muligheder for at dyrke det sociale, fortæller hun.

Og så er der en håndfuld kulturinstitutioner, som er gode at kende, når du er ny i byen:

Kulturinstitutioner der er gode at kende

Tilflyttere uden børn

- Bliv frivillig!, er Mette Klarskov Hebels bedste råd til tilflyttere uden børn.

Det kunne være på Fermaten, ved MCH eller i den lokale idrætsforening.

- Det er sådan en god måde at få et netværk på, siger hun og kommer med endnu et råd:

- Dyrk dine egne interesser!

Om det er klatring eller hækling, så er der sikkert andre i byen, der interesserer sig for det samme, og dermed findes der måske allerede et fællesskab, du kan tage del i.

- Led efter eller skab netværk på Boblberg.

Boblberg er en platform, hvor du kan søge efter fællesskaber i dit lokalområde.

Gode råd generelt

1) Tag imod velkomstposen fra biblioteket. Her finder du blandt andet materialer omhandlende foreningslivet og kommunens attraktioner.

2) Orientér dig på sociale medier og kommunens hjemmeside i forhold til aktiviteter, hvor du kan møde andre og blive klogere på byen. HerningErKultur er også et godt sted at starte.

3) Vær opsøgende: Meld dig som frivillig i en forening, deltag ved arrangementer, der tiltaler dig. Og hvis du går og drømmer om en bestemt aktivitet eller et særligt initiativ, men som endnu ikke eksisterer, så vil Herning Kommune som regel gerne understøtte nye tiltag.

- Det er ikke sikkert, vi kan drive initiativet, men hvis man har en god idé, vil vi meget gerne hjælpe med at få idéen i flyvehøjde, understreger Mette Klarskov Hebel.

Mette Klarskov Hebel anbefaler desuden Visit Herning, hvis du mangler inspiration til, hvad du kan lave i Herning Kommune.

- Og hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til falde til i byen, så er du altid velkommen til at kontakte mig. Hvis ikke jeg kan besvare dit spørgsmål, kan jeg helt sikkert hjælpe dig videre til nogen, der kan, siger Mette Klarskov Hebel.