Udenrigsminister Jeppe Kofod bør iværksætte sanktioner mod Hvideruslands diktator

15. september 2020, 14.57

Stine Bosse. Foto: PR-foto

DANMARK Hver dag er der nye historier om oppositionspolitikere, advokater og helt almindelige mennesker, som kidnappes på åben gade i Hviderusland. Regimets forsøg på at klamre sig til den magt, de ingen ret har til, bliver stadig mere desperat og brutal. Det er vi nødt til at reagere på, og derfor er det nødvendigt at iværksætte målrettede sanktioner mod regimets topfolk og ikke blot tale om at gøre det.

De tre baltiske lande har sat handling bag ordene og har iværksat sanktioner mod 31 navngivne topfolk i Minsk, inklusiv hovedpersonen selv: Alexander Lukashenko. Det eksempel bør Danmark følge i stedet for blot at vente på, at EU får færdiggjort listen over, hvem der skal rammes af sanktioner.

På den måde sender vi et utvetydigt signal til Hviderusland om, at vi ikke accepterer valgfusk, politivold og forfølgelse af journalister på europæisk grund.

Der er et klart ønske fra oppositionen i Hviderusland om, at EU indfører målrettede sanktioner mod Lukashenko og hans medsammensvorne.

Selvom regimet udadtil foragter Vesten, så sender de alligevel deres børn på universitet i EU, køber ejendomme i udlandet og foretrækker europæiske banker med indskydergaranti fremfor hviderussiske banker. Den almindelige hviderusser har selvsagt ikke den slags muligheder, og derfor er målrettede sanktioner mod navngivne personer et effektivt redskab, som den almindelige befolkning ikke er i nærheden af at blive ramt af.

Hver søndag trodser i hundredtusinder af hviderussere frygten og demonstrerer i gaderne i hovedstaden Minsk og talrige andre hviderussiske byer. Lukashenko kører en udmagringskamp mod demonstranterne suppleret med brutal politivold og kidnapninger.

EU’s langsomme reaktion tjener kun Lukashenko i hans pres mod de mange hviderussere, som har intet andet ønske end at leve i et frit land med frie valg.

Så indtil EU’s medlemslande får godkendt en samlet liste med sanktioner og berørte individer - og det er naturligvis slutmålet - så må Danmark tilslutte sig de baltiske sanktioner.

Det skylder vi de mennesker, som sætter rigtig meget på spil for den frihed, vi selv tager for givet.

Jens-Kristian Lütken. Foto: PR-foto