Tømrerlærling fra Bording i kamp om at blive Danmarks bedste

19-årige Jacob Munkgaard Sørensen fra Bording skal i slutningen af april møde andre tømrerlærlinge ved finalen til DM i Skills

Udgivet:28. april 2022, 13.51

Læsetid:4 minutter

- Jeg vil faktisk gerne have en boglig uddannelse, fordi jeg er bogligt stærk, men fordi jeg kommer fra landet, er jeg også vant til at lave en masse med mine hænder, så EUX er en god kombination. Det handler også om lysten til at kombinere teori og praksis, siger Jacob Munkgaard Sørensen, som er i lære hos tømrervirksomheden Henrik Kristoffersen i Herning. Foto: Pr-foto

11 måneder siden

BORDING Om halvandet år kan Jacob Munkgaard Sørensen fra Bording kalde sig tømrer, men måske bliver der allerede noget at fejre i år. Her deltager han nemlig i finalen i DM i Skills, der holdes i Høng.

Ved DM-finalen skal han dyste mod fem andre tømrerlærlinge i en konkurrence på håndværksmæssige færdigheder - og det er noget, han ser meget frem til, fortæller han i en pressemeddelelse.

Hvis man spørger Jacob Munkgaard Sørensen om, hvorfor valget faldt på uddannelsen som tømrer, er svaret ret klart - også selv om hans udgangspunkt er den gymnasiale EUX-uddannelse, hvor tømreruddannelsen er integreret.

- Jeg vil faktisk gerne have en boglig uddannelse, fordi jeg er bogligt stærk, men fordi jeg kommer fra landet, er jeg også vant til at lave en masse med mine hænder, så EUX er en god kombination. Det handler også om lysten til at kombinere teori og praksis, siger Jacob Munkgaard Sørensen, som er i lære hos tømrervirksomheden Henrik Kristoffersen i Herning.

Et tiltalende fag

Jacob Munkgaard Sørensen har valgt at uddanne sig til tømrer, fordi han godt kan lide at beskæftige sig med mange slags ting. Især de alsidige opgaver og løbende skift af arbejdspladser i tømrerfaget tiltaler ham.

- Jeg er vældig glad for at være her - for at blive udfordret med både hænder og hoved. Og så er der rigtig god opbakning, hvor alle vi lærlinge behandles på lige fod med andre, fortæller Jacob Munkgaard Sørensen.

Lærepladsen er da også gået forrest i motivationen og opbakningen til, at Jacob Munkgaard Sørensen skulle tilmelde sig til DM i Skills.

To en halv dags finale

Så hvad siger den unge lærling egentlig om tilmeldingen til DM i Skills og kampen om at blive årets bedste tømrerlærling?

- Jamen jeg er udpræget konkurrencemenneske, og på skolen har de et hold, hvor vi træner lidt en gang imellem, og hvor vi nørder i nogle lidt mere udfordrende ting. Det kan for eksempel være nogle af de ting, man også kan man møde i Skills, og som handler om at arbejde med nogle af tømrerfagets gamle teknikker, svarer Jacob Munkgaard Sørensen.

Finalen i DM i Skills strækker sig over to en halv dag, hvor den unge bordingenser skal dyste med fem andre tømrere om at blive årets tømrerlærling.

- Det er klart, at jeg går efter at vinde. Det er derfor, jeg deltager. Men jeg ved også, at jeg er oppe imod nogle af de bedste i landet. Så det er med stor respekt, at jeg deltager, fremhæver Jacob Munkgaard Sørensen.

Brug for de bedste

Hos Træsektionen i Dansk Byggeri glæder formand Martin Skou Heidemann sig over, at DM i Skills igen er en realitet efter at have været aflyst to år i træk på grund af coronapandemien. Eventet er nemlig en oplagt mulighed for at synliggøre tømreruddannelsen, da mange af landets skoleklasser besøger DM i Skills og ser de forskellige uddannelsesmuligheder.

- Alle brancher kæmper for at tiltrække de skarpeste hoveder og bedste hænder. DM i Skills er derfor et vigtigt event for at åbne de unges øjne for, at erhvervsuddannelserne kan en hel masse - og at også dem med de allerbedste hoveder kan få gode udfordringer og muligheder for at udvikle sig fagligt, siger Martin Skou Heidemann.

- DM i Skills viser, at også erhvervsuddannelserne har et godt tilbud til de bedste, understreger han.

Stor efterspørgsel

Tømrerfaget har disse år en historisk høj tilgang af lærlinge, der kulminerede med optag af 4230 lærlinge i skoleåret 2019/2020.

Ifølge data fra Børne- og Undervisningsministeriet ser tilslutningen til træfagenes byggeuddannelse også positivt ud i skoleåret 2012/2022, og foreløbige tal for i år tyder på, at tilslutningen fortsat er i vækst.

Den flotte tilslutning til uddannelsen glæder formanden for Træsektionen i Dansk Byggeri, og han påpeger samtidig, at der er brug for hver og en.

- Situationen på arbejdsmarkedet, hvor manglen på arbejdskraft strammer til, kan særligt mærkes i vores branche, hvor mange tømrermestre må takke nej til opgaver. Så selvom vi uddanner på et historisk højt niveau, skal vi uddanne flere. De unge er fundamentet for vores fremtid, og på længere sigt kommer vi til at mangle de kloge hænder i byggebranchen. Derfor er det vigtigt med en fortsat høj tilslutning til faget, fremhæver Martin Skou Heidemann.

- Situationen på arbejdsmarkedet, hvor manglen på arbejdskraft strammer til, kan særligt mærkes i vores branche, hvor mange tømrermestre må takke nej til opgaver. Så selvom vi uddanner på et historisk højt niveau, skal vi uddanne flere. På længere sigt kommer vi til at mangle de kloge hænder i bygge­branchen. Derfor er det vigtigt med en fortsat høj tilslutning til faget, fremhæver Martin Skou Heidemann, formand i træsektionen i Dansk Byggeri. Foto: PR-foto