God ide med sundhedshus på sygehusgrund

1. december 2020, 12.52

Thue Grum-Schwensen. Foto: Privatfoto

SYGEHUSGRUNDEN SF i Herning har foreslået et sundhedshus på sygehusgrunden i Herning. Et godt forslag. Det vil give en central placering til et hus, hvor der vil komme mange mennesker. Et sundhedshus, der både rummer regionale aktiviteter, kommunale sundhedsopgaver fra genoptræning til hjemmesygepleje og meget mere samt måske også praktiserende læger eller andre private sundhedsaktører.

Den type sundhedshuse kendes fra flere steder i Region Midtjylland: Skive, Lemvig, Grenå, Ringkøbing, Tarm for bare at nævne nogle af de sundhedshuse, der er etableret.

Ved at samle aktiviteter, der jo alligevel skal være der, er der mulighed for et bredere fagligt miljø, at sparre mellem forskellige faggrupper og måske ikke mindst: Et ordentlig samarbejde om den enkelte borger mellem region og kommune. Et samarbejde, der er overordentlig vigtigt, når en patient for eksempel udskrives fra et hospital, men fremover både skal gå til kontrol (i det regionale system) og genoptræning (i det kommunale system). Alt for ofte har det samarbejde ikke været godt nok.

Et sundhedshus, som samler de kommunale aktiviteter et sted og samtidig rummer både regionale sundhedstilbud og måske private aktører som praktiserende læger, er en god ide. Regionale sundhedstilbud er nemlig også andet og mere end sengeafdelinger på et sygehus.

Flere sundhedshuse og også ordentlige regionale tilbud på sundhedshusene er noget af det, jeg gerne vil slås for.