Bynære parker i Herning

15. juni 2020, 13.23

Joan Hansen. Foto: Tom Laursen

UDELIV I Herning har vi tre bynære parker med legepladser: Det drejer sig om Mindeparken, som jeg tidligere har skrevet om, da Mindeparken faktisk var optakt til en af udsendelserne i DR’s »Vilde vidunderlige Danmark«. De to andre er Vestre Anlæg og Søndre Anlæg. Vestre Anlæg er Hernings ældste park, den startede som planteskole, blev derefter privat park og i 1894 overtager kommunen det private Vestre Anlæg.

Dalgas Obelisken, der blev opsat i 1898, er et minde om Enrico Dalgas, der var direktør i Det Danske Hedeselskab og som anlagde den forhenværende private planteskole. De kommunale koncerter begynder i 1914 i Vestre Anlæg og går siden på skift mellem Vestre Anlæg og Sdr. Anlæg.

I 1934 får Herning den første offentlige skulptur, ja sognerådet eller hvad det nu hed dengang var fremsynede, for i 1929 fostredes første gang ideen om at søge Carlsbergfonden om et beløb til opstilling af kunst i en af byens anlæg. Resultatet af de anstrengelser bliver Herningpigen. Herningpigen blev afsløret af kunstneren Mathilius Schack Elo i Vestre Anlæg i 1934.

Det skønne er, synes jeg, at når man går en tur i den smukke park, så står Herningpigen på sin oprindelige plads. Der blev dengang indrettet en blomsterhave rundt om Herningpigen, og det er der også den dag i dag.

I 1920’erne var der en legeplads der, det er der også i dag - faktisk en helt moderne en af slagsen, og det er skønt at se at så mange børn bruger den, men det er også en af de tre besøgs-legepladser, vi har i Herning by.

Hvis man er i tvivl om, hvor Vestre Anlæg ligger, skal man bare tænke på Vestervangskolen, som ligger et stenkast fra parken, og det er i Vestergade.

Søndre Anlæg er også en bynær park, og den overtog kommunen fra Det Danske Hedeselskab i 1896. De sidste rener, der var i Sdr. Anlæg, blev solgt i 1916.

I Søndre Anlæg bliver der holdt mange koncerter - hvem husker ikke Herning Opera Festivals åbningskoncert, eller når der har været fest for børn i parken, og hvis man vil finde en naturlegeplads, så er det her. Tarzanbanen er placeret i skovstykket i den sydlige del af Søndre Anlæg.

Og når man er på de kanter, så synes jeg, at man skal slå et smut forbi Genforeningsstenen, som er smukt pyntet med blomster (Gl. Vejlevej).

Så tag ud og oplev den smukke natur i dagligdagen, når børnene vil en tur på legepladsen, eller man blot trænger til lidt frisk luft og genopdag din egen by.