Ældre versus økonomi

Udgivet:31. maj 2023, 10.30

Læsetid:2 minutter

Gorm Hoff Lauridsen. Foto: PR-foto

Af Gorm Hoff Lauridsen. Gjellerup lokalformand i Det Konservative Folkeparti

4 måneder siden

BUDGET »Et samfund skal kendes på, hvordan man behandler de svageste,« sagde den konservative social- og senere finansminister Palle Simonsen under Schlüter-tiden. Man kan fristes til at spørge - bør Herning Kommune også kunne kendes på, at vi behandler de svageste, som de burde blive behandlet? Det mener vi i Det Konservative Folkeparti.

Jeg taler om handicappede, svage ældre og de helt små børn. De befolkningsgrupper i kommunen, der ikke har en stemme i debatten, og som ikke kan selv.

I torsdagens udgave af Herning Folkeblad på side 4-5 kan man læse om, at der igen er store økonomiske vanskeligheder i social- og sundhedsudvalget. Der er problemer på plejehjemmene, personalet flygter, og udvalget er overladt økonomisk til sig selv, når det gælder om at løse den økonomiske udfordring med et stigende antal ældre. I Det Konservative Folkeparti mener vi, at det er tid til økonomiske omprioriteringer i byrådet for at løse problemet. Budgettet er allerede overskredet med 22 millioner i år - og vi er kun nået halvvejs i 2023.

Mindretallet i udvalget, bestående af Socialdemokratiet, SF og De Konservative ved Mette Guldberg, har råbt vagt i gevær. Udvalget kan ikke selv løse problemerne med den nuværende økonomiske ramme. Indstillingen er derfor, at de andre udvalg i byrådet skal hjælpe med at løse den pressede økonomi på ældreområdet.

Jeg misunder ikke det kommunale embedsværk på socialområdet og de ansatte på plejehjemmene, når de år efter år ser ind i, at der ikke er sat en realistisk økonomisk ramme for udvalget, og det derfor er en årlig prioritering med besparelser og besparelser. Under sådanne vilkår er det bare mere end svært at levere en bedre og mere langtidsholdbar retning, når eneste vilkår er besparelser.

Lige nu bliver der diskuteret i udvalget, hvad der lovgivningsmæssigt som absolut minimum skal leveres af pleje til ældre på plejehjemmene.

Er det virkelig en rimelig og ordentlig retning? Det mener jeg ikke.

Så blot en opfordring herfra til, at man i byrådet genovervejer sine økonomiske prioriteringer i forhold til ældreområdet, så alle skuldre hjælper med at løfte. I Konservative mener vi, at tiden er til det, og vi vurderer, at pengene kan findes. Det er et spørgsmål om politisk vilje i byrådet.