Træmænd på fisketur: Juletræstyve glemte hammer

Herning Kommunes driftsafdeling er ved at opstille juletræer i centerbyerne. I Vildbjerg mødte arbejdet lidt modstand

6. november 2019, 15.27

Da forhammeren var fjernet fra hullet i Torvet, kunne nordmannsgranen igen sænkes på plads. Foto: Henrik Lind Jørgensen

VILDBJERG Der blev hejst, savet, bakset, drejet og sænket, da juletræet skulle på plads midt i Vildbjerg onsdag sidst på formiddagen. Arbejdet for den kommunale driftsafdelings fire mand fungerede, men da nordmannsgranen var sænket i det 1,20 meter dybe hul på Torvet, var noget ikke som det plejer.

Træet kunne ikke komme i bund, og det kunne ikke så plant.

Op fra det vandfyldte dyb blev hevet en forhammer med brækket skaft.

- Den må være glemt fra sidste år, konstaterede holdleder Flemming Skarregaard fra Herning Kommunes driftsafdeling.

Træer snuppes

Det er dog ikke kommunens folk, der har glemt den.

- Både i Aulum og Vildbjerg er der tradition for, at der er nogle folk, der snupper juletræerne efter nytår. Så spænder de træet efter en bil og kører det ud af byen. Vi ved ikke hvorhen, for vi har aldrig fundet træerne, siger Flemming Skarregaard, som ikke har gjort noget ved den praksis i de år, han har haft med kommunale juletræer at gøre.

»Juletræstyvenes« glemte forhammer spolerede imidlertid ikke opsætningen af dette års træ, som blev banket i water med solide trækiler. Flemming Skarregaard havde forinden oprejsningen monsteret en julestjerne i toppen af træet. Det er en nyskabelse fra Vildbjerg Handelsforening, og i lighed med de andre lys, der kommer på træet, bliver det tændt fredag 15. november, når mørket falder på.

Træer fra vest

Inden da skal Flemming Skarregaard og hans folk rejse flere andre træer.

- Senere i dag (onsdag, red.) skal vi rejse det i Sunds, og næste uge kommer turen til Aulum, Kibæk og andre byer. Træet i Herning er først 25. november, siger Flemming Skarregaard.

Hvor højt, Vildbjergs juletræ rager op over Torvets flisebelægning, skal ikke afsløres her, da der kommer en gættekonkurrence om det, men Flemming Skarregaard har målt.

Træets oprindelse kan til gengæld godt afsløres.

- Vi har hentet det i sommerhusområdet Lodbjerg mellem Ringkøbing og Søndervig. Det har stået på en sommerhusgrund. Det er efterhånden svært at finde pæne normannsgran i den størrelse, siger Flemming Skarregaard.

Også juletræet i Sunds kommer fra Lodbjerg Hede, mens rødgranen til Herning bliver hentet i Torsted nær Ulfborg.