Milliondonation til at forske i synkebesvær

At spise og drikke kan være en stor udfordring for intensivpatienter

13. december 2019, 12.51

Forskningsansvarlig sygeplejerske Anne Højager Nielsen fra Hospitalsenheden Vest har fået 1,8 millioner kroner til at forske i alvorligt syge patienters synkebesvær. Foto: PR-foto

FORSKNING Forskningsansvarlig sygeplejerske Anne Højager Nielsen fra Anæstesiologisk Afdeling i Hospitalsenheden Vest skal i samarbejde med en række parter forske i synkebesvær hos intensivpatienter.

For mange intensivpatienter er noget så basalt som at spise og drikke en stor udfordring. Synkebesvær (dysfagi) er et betydeligt problem på danske intensivafdelinger, hvor det skønnes at påvirke mellem 1300 og 2000 patienter årligt. Dysfagi øger risikoen for fejlsynkning, lungebetændelse, gentagne respiratorbehandlinger, forlænget indlæggelse på hospitalet og tidlig død.

Med det mål i sigte at hjælpe denne gruppe af svage patienter har Novo Nordisk Fonden netop bevilget 1,8 millioner kroner til Anne Højager Nielsen, der er tilknyttet som forsker ved Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Det er dokumenteret, at udfordringen for intensivpatienter med synkebesvær kan være muskelsvækkelse og nedsat bevidsthedsniveau. Men der mangler evidensbaserede nationale og internationale anbefalinger for behandling og pleje af intensivpatienter med dysfagi.

- Det er vores håb, at resultatet af vores forskning kan bruges på intensivafdelinger rundt om i landet, siger Anne Højager Nielsen i en pressemeddelese fra hospitalet.

Projektet er organiseret med udgangspunkt i Anæstesiologisk Afdeling, Hospitalsenheden Vest og udføres i samarbejde med Øre-Næse-Hals Afdelingen, Hospitalsenheden Vest, ergoterapeuter fra Neurologi og Fysio-ergoterapi, Hospitalsenheden Vest, VIA University College Aarhus, intensivafdelinger på Rigshospitalet og på Hillerød Hospital og Københavns Universitet.