Lær dansk og brug det danske sprog

30. marts 2021, 12.06

Arul Thillainadarasa. Foto: PR-foto

SPROG I dag er der nogle Lærdansk-afdelinger som lukker. Lærdansk har arbejdet for sprogundervisningen for nye udlændinge, som skal lære det danske sprog. Da det er vigtigt for udlændinge at have et godt kendskab til det danske sprog for at få et godt arbejde. Derfor vil der stadig være behov for, Lærdansk åbner i de byer, som har behov for at stadig yde danskundervisning.

Da jeg kom til Danmark i 1985, havde vores sprogskole ikke mange elever, der var fem eller seks i klassen. Min klasse bestod af mig, min kone, svoger og to andre med flere timers undervisning om dagen. Så det var lettere og hurtigere for os at lære dansk. Mig og min svoger afsluttede danskundervisningen hurtigere, og jeg tog mejeristuddannelsen og studerede videre til mejeritekniker, og min svoger tog forskellige uddannelser, og i dag er han læge. Min kone tog en kontoruddannelse og arbejdede på paskontoret i Herning. Mine børn har også taget en god uddannelse og fået job. For 35 år siden var det muligt og få en god undervisning med færre elever med flere timer, så man kunne lære dansk hurtigere. I dag er der flere elever, og lærerne kan ikke gennemføre deres undervisning som før.

Lærdansk kan sortere elever efter deres evner, og hvem der kan lære dansk. Da der er mange, som kommer fra krigsramte lande og ældre, som fortæller, at de ikke kan koncentrere sig med hensyn til undervisningen. De kan eventuelt komme i arbejde. Da jeg har mødt flere, som har lært dansk gennem deres arbejdsplads.

Dem, som har svært med sproget, kan deltage i lektiehjælp eller Lærdansk gennem deres boligforeninger, hvor der er mange frivillige, som gerne vil hjælpe dem, som har brug for det. Hvordan har det været muligt for 35 år siden? Nemlig fordi det var muligt for os at bruge det danske sprog i hverdagen igennem sprogskolen og flygtningehjælp, som hjalp os, så vi kunne få en kontaktfamilie, som var med til og guide os gennem vores hverdag. Samtidige blev der afholdt kulturfester. Det var muligt og møde andre nationaliteter og tale dansk med dem. I dag er situationen anderledes. Det er ikke muligt og få en kontaktfamilie, og kulturhuset er lukket.

Nu er der en del aktivt arbejde gennem boligforeningerne. Hvor der er mulighed for, der kan opstå nye bekendtskaber mellem danskere og udlændinge. I denne pandemi har der været aktiviteter i boligområderne i Gullestrup, Brændgård og Holtbjerg. Aktiviteterne er foregået online, så mange folk deltager og får hygget sig.

Boligforeninger har ingen problemer med at få lokaler, da de allerede har lokaler i deres boligområder. Mit forslag er, at man kan starte med danskprojekt, som kan forgå i boligforeningers lokaler om aftenen, da mange ny ankommende udlændinge bor i lejlighed. Så det vil være muligt for dem og deltage i deres sprogudvikling. FVU kursus kan også benytte sig af boligområderne, som kan arrangeres af Lærdansk. Vores forening Det Multi Kulturelle Samarbejde gruppe har haft et godt samarbejder med dem.

Jeg har set at mange elever, der er interesseret i at lære dansk. FVU kursus vil hjælpe, så man kan lære dansk hurtigere. Vores familie boede dengang i 1985 ved siden af flytningekontorets og deres festlokale i Gullestrup, hvor det var muligt for os at deltage i sprogskolens arrangement. Hvis vi investerer i undervisning af sproget, vil vi kunne spare flere penge i fremtiden og give udlændinge et bedre liv, og der vil opstå bedre kendskab og venskab for begge parter.