Standpunkt: Skandaløs håndtering af minkindgreb

11. november 2020, 10.58

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

Den brandvarme sag om aflivningen af alle danske mink kan meget vel have nået at udvikle sig yderligere i nye retninger, fra jeg skriver dette Standpunkt, til du læser det.

Taburetten brænder under Herning-valgte Mogens Jensen (S) - minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og minister for nordisk samarbejde.

På grund af regeringens skandaløse håndtering af det hidtil alvorligste indgreb i kampen mod covid-19 og Mogens Jensens efterfølgende skiftende forklaringer, som skaber uklarhed om, hvornår hvem vidste og gjorde hvad.

Mogens Jensen og Mette Frederiksen kalder det »en beklagelig fejl«, at regeringen uden at have hjemmel i loven har beordret aflivning.

En beklagelig fejl?

Nej, det er en rystende katastrofal håndtering af så voldsomt et indgreb. Selvfølgelig har menneskers sundhed absolut førsteprioritet. Men loven er nu engang loven, og hvis den ikke sikrer hjemmel til så vidtgående tiltag, må der indledningsvis ske lovbehandling og sikres et flertal i Folketinget.

Selv i forbindelse med en pandemi, hvor der træffes hurtige og hårde beslutninger af hensyn til folkesundheden, skal vi som borgere i et demokratisk land naturligvis kunne stole nagelfast på, at dem, der leder landet og står i spidsen for at navigere os gennem en krise, overholder loven.

Jeg tror på statsminister Mette Frederiksen (S), når hun i Folketingets spørgetime holder fast i, hun og regeringen ikke kendte til den manglede lovhjemmel på det tidspunkt, da man gik ud med den voldsomme beslutning og ordre om, at alle danske mink skal aflives.

Men jeg tror faktisk ikke mine egne ører, når jeg hører, at ingen i regeringen vidste, spurgte ind til eller fik oplyst, at der ikke var hjemmel til at kræve aflivning af alle raske mink også uden for 7,8 km-zonerne.

Læs også
Baglandet i Herning freder lokalt valgte Mogens Jensen: Vi bakker ham 100 procent op

Man lukker nærmest over night et helt erhverv. Hvis man skal træffe en så fatal beslutning med så vidtrækkende konsekvenser og indgreb i borgeres liv og rettigheder, må nogen med politisk ansvar da tænke den tanke og stille de spørgsmål, om det i det hele taget er lovligt.

Eller der burde i det gigantiske embedsværk i statsadministrationen, som blandt andet servicerer ministre og regering, være chefer eller medarbejdere, som har styr nok på juraen til at kunne råbe vagt i gevær og klæde beslutningstagerne rigtigt på.

Hvad så nu? Bliver ordren bremset? Vil det være korrekt i forhold til smittefaren? Og hvad med selve hastelovsbehandlingen?

Mens det politiske slagsmål om ansvar, lovhjemmel, redegørelse og proces nu for alvor tager til i styrke og tager tid, står de hårdt ramte minkavlere - og medarbejderne og alle følgeerhvervene - stadig i problemer til halsen. Og uret tikker.

Skal de fortsætte med aflivningen, selv om lovgrundlaget ikke er på plads? Skal de stoppe, vente og håbe på at beholde nogle af dyrene - og måske samtidig løbe en risiko på hele samfundets vegne? Hvordan er de stillet, hvis de allerede har aflivet deres besætninger med raske mink?

Minkavlerne er lovet en tempobonus for alle de mink, der aflives senest på mandag. Det må jo være, fordi myndighederne vurderede, at det skulle gå stærkt.

Men nu kommer der til at gå tid, mens vi venter på det politiske system og på afklaring. Hvad betyder det for hele covid-19-situationen herhjemme?

Der er kun tabere i det her. Minkavlerne. Minkerhvervene. De omkringliggende lokalsamfund. Folkesundheden. Kampen mod covid-19. Kampen mod tiden. Demokratiet. Landet. Folkestyret. Ministeren. Regeringen. Politikerne. Økonomien. Borgerne. Og borgernes tillid til det politiske system og til myndighederne.

Læs også
Standpunkt: Der skal da være influenzavaccine nok