Opdateret: Reparatør er bugseret op fra Elia-skorsten

23. marts 2021, 18.39

HERNING Denne artikel er fra tirsdag aften, før det kom frem, at reparatøren var afgået ved døden. For seneste nyt læs artiklerne i disse links:

Læs mere
46-årig mand død ved tragisk hændelse på Elia
Reaktion fra Elia-bestyrelsen
Elia-bestyrelse er dybt berørt af ulykke: Det påvirker os meget - og i særlig grad Cronhammar
+Abonnement

En større aktion er i gang ved Elia ved Birk Centerpark.

Masser af redningsfartøjer, politibiler og ambulancer er samlet ved kunstværket, hvor man er i færd med at skære hul i det ene skorstensrør. Mindst 20 arbejdere fra de forskellige indsatser er samlet omkring Elia.

Årsagen er, at en reparatør er fanget i en af skorstene uden at kunne komme op. Han er blevet hejset ned i skorstenen for at foretage nogle reparationer.

Vagtchef ved Midt-og Vestjyllands Politi Jens Claumarch oplyser, at den pågældende reparatør er ukontaktbar. Man har ikke haft kontakt med ham, siden kranføreren ringede 112 ved cirka 18-tiden. Allerede på det tidspunkt havde kranføreren ikke kunnet få kontakt med ham, oplyser politiet. De pårørende er blevet underrettet om, at reparatøren er involveret i en arbejdsulykke. Man kender stadig ikke til hans tilstand.

- Vi ved ikke, hvad der er sket. Muligvis sidder han fast i nogle tværstivere derinde, fortæller Jens Claumarch.

Se en video af redningshelikopteren i aktion.

En redningshelikopter ankom til stedet cirka 19.30, men fløj fra stedet igen. Klokken cirka 20.50 vendte helikopteren tilbage og skal formentlig assistere med at få reparatøren ud.

Ud over det er endnu en kran ankommet til Birk Centerpark, hvor den skal assistere med at få hejset den indespærrede håndværker ud. Også en drone er gået på vingerne over skulpturen for at assistere med redningsaktionen.

Ved 22-tiden er en kurv hejset op til mundingen af skorstenen, hvor reparatøren sidder fast. Herfra er en redningsarbejder ved at blive firet ned i røret.

Omkring klokken 22.30 er reparatøren blevet bugseret op af skorstenen og via liften ned i en ambulance, der kører fra stedet cirka 22.45.

LÆS OGSÅ:
Se billederne: Person fanget i Elia - stor aktion ved skulpturen

Ifølge vagtchefen var reparatøren fanget et par meter fra toppen af skorstenen og var muligvis viklet ind i noget, der gjorde, at han ikke kunne komme fri.

Ifølge Folkebladet har man arbejdet på at skifte pærerne i de fire skorstene i løbet af tirsdagen.To af pærerne har været ude af funktion igennem længere tid. Og en kranbil har arbejdet på stedet det meste af dagen.

To kraner er på arbejde ved Elia, hvor en reparatør er fanget i en skorsten. Foto: Flemming Hansen

Billedhugger Ingvar Cronhammar, der har skabt skulpturen, fortalte tidligere i dag til Folkebladet, at der holder en kran ude ved Elia, fordi man er i gang med at undersøge, om der er en smartere måde at skifte de fire pærer i kunstværket på. I stedet for, at der hver gang skal en mand op i en kran for at skifte pæren, undersøger man, om pæren kan skiftes længere nede i kunstværket, og pæren så kan hejses op og ned.

Det er muligvis i forbindelse med dette arbejde, at det er gået galt.

Folkebladet har forgæves forsøgt at få fat på Ingvar Cronhammar her til aften.

Elia

Elia blev indviet i september 2001

Oktober 2016: ung mand springer ved et uheld i døden

December 2016: Kvinde begår selvmord ved at springe ned i skulpturen

Marts 2017: Håndværker brækker begge håndled, da han styrter ned i forbindelse med montering af redningsnet.

Foto: Flemming Hansen
Foto: Flemming Hansen
Foto: Flemming Hansen