Stop fjernvarmehysteriet

Udgivet:12. maj 2022, 11.31

Læsetid:3 minutter

Af Otto Søndergaard Nielsen. Firhuse 10 Bording

ENERGI For nylig så jeg et læserbrev i Folkebladet forfattet af to unge politikere, Marie Bjerre fra Venstre og Signe Munk fra SF.

Budskabet i deres indspark i Putin-gasdebatten var: Skrot 400.000 gasfyr og »overfør« disse familier til fjernvarme eller varmepumpe.

Jeg søgte dertefter oplysninger i de to politikeres CV om kendskab til energiforbrug og energifremstilling. Det var ikke-eksisterende. Men derfor kunne de jo godt vide lidt om temaet, hvis de selv havde arbejdet med det.

En omlægning til fjernvarme eller varmepumpe vil for de enkelte familer koste mellem 50 og 100 tusind kroner, altså en omstilling til i alt mellem 20 og 40 milliarder kroner. For mindre industrier kan det blive væsentlig dyrere.

Kristian Pihl Lorentsen (V) melder sig i samme hylekor, og senest så jeg Rasmus Helveg Petersen fra Radikale Venstre ytre sig i TV om, at vi ikke kunne være bekendt at have 160.000 gasfyr tilbage i Danmark efter blot en lille omlægning.

Mette Frederiksen er desværre chauffør på vognen og hyler med i koret. Hun har ellers en forgænger i politik, Svend Auken, der havde en ide med at være selvforsynende med energi.

Ups, så var Anne Paulin der også. Hun bruger de rigtige politikerord som: Vi vil i 20xx have og så videre, men mere foruroligende bruger ordet »udrulle«. Det er jo mest at tromle en befolkning og er brugt i mange skandaler (it med videre). Hvad angår Rasmus Helveg Petersen havde han i sit partis historie Lone Dybkjær, der blandt andet var medlem af styregruppen i »Folkecenter for vedvarende energi« i Thy, der meget tidligt var ude med blandt andet opbevaring af vindenergi som brint med et 10 kW anlæg. Men på trods af deres fremskredne tanker var det alligevel svært at opnå et beskedent tilskud til centret fra de fodslæbende politikere.

Der blev skruet ned for de arabiske haner allerede i 1973. 1000 liter fyringsolie steg hurtigt fra 300 kroner til 1000 kroner, og mange tiltag blev gjort for at spare på energien.

Venstre glimrede desværre med sit fravær og dette partis ideologi kulminerede for mig at se med Anders Fogh Rasmussens støtte til oprettelse af »Institut for Miljøvurdering« med Bjørn Lomborg som leder. Herefter tog Bjørn Lomborg rundt i verden, mest USA, og nedgjorde den danske indsats med udvikling og opstilling af vindmøller.

Jeg ville gerne, om nogle af de historieløse politikere ville grave lidt i fortiden og indse, at mange mennesker var opsatte på at gøre landet uafhængigt af importeret energi, men de blev kørt over af fodslæbende politikere, der mere bejlede til »vækst frem for alt.«

Til de, der har hylet med i koret, samt alle med interesse for sagen, vil jeg gerne henvise til to artikler, der dukker op efter en meget kort søgning på nettet.

Den ene er fra Wikipedia, der fortæller om biogas. Den anden er »Biogas i gasnettet fordoblet på et år.« Den står i skriftet »GASenergi« nr. 1 2021. Endvidere er det »interessant,« at gaskunderne skal på fjernvarme. Fjernvarmenettet har gennemsnitligt et tab på godt 25 procent af de fremstillede varmekalorier, der siver op i byernes gader. Er fjernvarmen frembragt i gasfyr, er det jo en underlig forretning. Nyere private gasfyr har en virkningsgrad over 100 procent. Men hatten af; i Bording har man nu en varmepumpe med ammoniak som varmeflyttemiddel med større virkningsgrad end den nyopfundne og klima-uvenlige freon, der findes i de private varmepumper.

Så kære medborgere behold jeres gasfyr, så længe I ikke bliver anholdt og fængslet for anvendelsen.

Indlæser debat