Er Danmarksdemokraterne udemokratisk?

Udgivet:27. oktober 2022, 13.53

Læsetid:1 minut

Heinrich Berwald. Foto: PR-foto

Af Heinrich Berwald. Grundtvigsvej 54 2. th., Herning

11 måneder siden

MIDTEN Danmark har fået et nyt parti ledet af en forhenværende minister, der har et vist kendskab til rigsretten. De har lanceret sig selv på en splittelsespolitik; landet mod byerne, København mod Jylland, Danmark mod EU. Men er partiet også udemokratisk?

Danmarksdemokraterne, har ligesom Nye Borgerlige, erklæret, at det ikke ønsker at samarbejde med partier på den anden side af midten. Det er enormt kedeligt, da Danmark traditionelt har været et land, hvor politikerne er gode til at samarbejde over midten. Den nuværende socialdemokratiske regering har oplevet en del kritik for ikke at have været samarbejdsivrig nok, men alligevel har den siden 2019, hvor regeringen trådte til, indgået 300 politiske aftaler og 9 ud af 10 af disse var brede aftaler.

Det er trist, at det danske Folketing består af et parti eller partier, der bevidst vælger andre partier fra, alene fordi de har en anden overbevisning end dem. Lad mig lige gøre det klart! Det er selvfølgelig ikke noget nyt, at de borgerlige partier peger på en borgerlige regering. Men der er noget nyt i, at partier bevidst vælger andre partier fra. Det er udemokratisk, og ja det er faktisk også udansk.

Fogh-regeringen valgte en lignende strategi, hvilket ledte til centralisering, new public management og deraf følgende nedbrud af Skats it-systemer, fordi antallet af offentlige medarbejdere var blevet kraftigt reduceret.

Heldigvis tyder alt på, at det kun er noget, man siger her og nu, fordi der er valg. Nye Borgerlige har både i 2019 og i 2022 udtalt, at det ikke vil samarbejde bredt. Det har dog i den seneste periode gentagne gange lavet brede aftaler i samarbejde med Socialdemokratiet.

Det er altid godt at vide, hvem der holder sit ord efter valgdagen. Socialdemokratiet har haft et varigt ønske om et bredt samarbejde, og det har det leveret på. Det gør det også efter valgdagen, derfor får partiet min stemme.