Få overblikket her: Seneste nyt om coronavirussen i det midtjyske

Bliv opdateret på de seneste nyheder omhandlende coronavirussen - artiklen opdateres løbende

12. maj 2020, 07.33

HERNING Herunder kan du blive opdateret på seneste nyt om coronavirussen og de afledte konsekvenser i Herning- og Ikast-Brande kommuner.

Tirsdag

Værtshusene i Herning genåbnede mandag til gæsternes glæde, men også med mange krav.

Der skal være en meters afstand, og man må ikke sidde ved bardisken længe ad gangen. Håndsprit skal være synlig alle steder, der må ikke være dansegulv, og beværtningerne skal lukke klokken 24. Det er nogle af reglerne for genåbningen af værtshuse.

Læs reportagen her:
Hernings værtshuse slog dørene op med sprit, røverhistorier og afstand: Det er min anden dagligstue
+Abonnement
Se billedgalleriet her:
Se alle billederne: Glæden skummede over, da værtshusene genåbnede
+Abonnement
Se video:
Se video: Værtshusejer er »ubeskriveligt glad« for at kunne åbne igen
+Abonnement
Snakken flød på bodegaen, og en velkendt værtshusaroma af tobaksrøg lagde sig i luftlagene. Foto: Flemming Hansen

Mandag

Støtten til Jyllands Park Zoo fortsætter med at strømme ind.

Men malurt i bægeret er der. Donationerne til Jyllands Park Zoo - og alle andre private virksomheder - er skattepligtige.

Læs mere:
Donationer til Jyllands Park Zoo runder 700.000 kroner: Men Skat vil have sin bid af kagen
+Abonnement

Brugerne flokkedes til bibliotekets genåbning for at låne og aflevere bøger - men folk, der gerne ville tage ophold, måtte gå skuffede hjem igen.

Læs hele historien:
Folk strømmede til den gammeldags genåbning af Herning Bibliotek
+Abonnement
Birgit Burla var blandt dem, der stod i kø, allerede inden biblioteket i Herning åbnede. Foto: Stig Dahlgren Atzen

Spillerne i Herning-Ikast Håndbold har accepteret en kollektiv lønnedgang for at hjælpe klubben i den svære corona-tid.

- Drøftelserne har stået på siden starten af april - dels med hele truppen og dels med et spillerråd bestående af Sarah Iversen, Sabine Englert og Stine Skogrand, og vi er dem en stor tak skyldig for deres bidrag til den økonomiske talgymnastik, siger salgs- og sportsdirektør i Herning-Ikast Håndbold, Daniel Grønhøj, i en pressemeddelelse fra klubben.

Læs mere:
Kollektiv coronahjælp: HIH-spillerne går ned i løn
Læs også:
Kollektiv lønnedgang i HIH-truppen: Vi viser alle, at vi vil hjælpe til
+Abonnement
Målvogter Sabine Englert (t.v.), stregspiller Sarah Iversen (i.m.) og anfører Stine Skogrand (t.h.) har udgjort det spillerråd, som nu er nået frem til en løsning, der hjælper Herning-Ikast Håndbold et godt stykke af vejen gennem den svære corona-tid. Foto: Henrik Ole Jensen

En lokalt valgt minister i en lokal restaurant på første åbningsdag.

Sådan var scenariet mandag klokken 11.45, hvor minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen (S), trådte ind på Brdr. Price på Torvet for at spise frokost med sine nærmeste medarbejdere.

- Jeg vil sende signalet, at man skal komme ud at støtte lokalt. Det er vigtigt, siger Mogens Jensen.

Læs hele artiklen:
Fødevareminister spiste frokost i genåbnet restaurant i Herning
+Abonnement
Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen (S), var til møder i Herning mandag, og han valgte at støtte lokalt ved at spise frokost på Brdr. Price på Torvet i Herning. Her er han i samtale med restaurantchef Jesper Holm. Foto: Palle Heering Nielsen

I dag genåbner en række caféer, restauranter og værtshuse efter cirka to måneders lukning.

Det skal ske efter nogle bestemte retningslinjer med blandt andet en meters afstand og lukketid senest ved midnat, og de regler vil politiet komme på besøg for at kontrollere.

- Vi kører mange tilsyn, men det bliver ikke til alle. Det bliver stikprøvekontrol, siger chefpolitiinspektør Claus Hilborg fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Læs mere:
I dag genåbner Hernings værtshuse og restauranter: Politiet kommer på stikprøvekontrol - og bødeblokken er med
+Abonnement
Politiet har også tidligere været ude for at sikre, at herningenserne holder corona-kadencen og ikke begynder at slække på restriktionerne. Nu er ekstra patruljer sat til at kontrollere, om reglerne for blandt andet afstand bliver fulgt. Foto: Flemming Hansen

Hos Bodega Gadespejlet har indehaver Margit Blæsbjerg været i gang med tommestok og afstandsmærker.

Mandag kan værthuset - sammen med en lang række af de øvrige beværtninger i området - genåbne.

Læs hele artiklen:
Bodega klar til genåbning: Vi har taget alle forholdsregler - også flere end påkrævet
+Abonnement
Margit Blæsbjerg måler op, så myndighedernes afstandskrav kan overholdes. Hendes personale har været sendt hjem med lønkompensation, men nu begynder de ansatte så småt at vende tilbage - dog må de ikke arbejde på fuld tid frem til 8. juni, hvor næste fase af Danmarks åbning indledes, for så skal lønkompensationen returneres. Men med de reducerede åbningstider bliver det heller ikke nødvendigt. Foto: Flemming Hansen

Lørdag

Sophie Heiberg fik aflyst sin tur til New York. Nu har hun sat gang i en indsamling - og bruger selv sine rejsepenge på at støtte lokal forskning i covid-19.

- Jeg fik idéen, da jeg så et tv-indslag om en amerikaner, der have givet 100.000 dollars til en dansk forsøgsbehandling. Det synes jeg ikke, han skal stå alene med, for det tror jeg også, vi kan i Herning, siger hun.

Sophie Heiberg har selv oplevet sundhedsvæsnet indefra, da hun fik fjernet en hjernesvulst. Nu har hun iværksat indsamlingen »Herning rykker sammen« for at skaffe penge til lokal forskning i covid-19. Lægerne Lars Kristensen (t.v.) og Søren Sperling Haugen har et projekt klar, men mangler finansieringen. Foto: Henrik Ole Jensen

Fredag

Myndighedernes opdaterede retningslinjer betyder, at MCH igen har mulighed for at planlægge og gennemføre messer.

Formland bliver den første messe, der kan slå dørene op igen i Herning til august.

Læs artiklen gratis her:
Nu må der afvikles messer igen: Formland bliver første messe efter corona-nedlukning
Til august kan Formland slå dørene op som den første messe i Herning efter corona-nedlukningen. Foto: Henrik Ole Jensen

De lokale restauranter og værtshuse er frustrerede over, at retningslinjerne for åbningen har ladet vente på sig.

Huset Poulsen er et af de spisesteder, som har haft svært ved at gøre sig klar, fordi man ikke har vidst, hvordan det skal foregå.

- Vi er ret utilfredse med, at retningslinjerne har været så længe undervejs. Det har været lidt bøvlet. Vi har 45 ansatte og vil gerne åbne restauranten på en ansvarlig måde, siger operationel chef Shera Lin Rohde Borg-Møller.

Læs mere:
Frustrerede restauratører i Herning: Det bliver bøvlet at åbne igen - retningslinjer kom først torsdag
+Abonnement
Restaurantchef Jesper Holm og køkkenchef Daniel Kiel har været på arbejde i et stykke tid for at varme op til genåbningen af Brdr. Price. Foto: Flemming Hansen

Bibliotekerne i Ikast-Brande åbner igen på mandag, 18. maj, dog med et begrænset tilbud på flere måder. Alle - både ansatte og borgere - skal nemlig kunne føle sig trygge både ved at benytte og arbejde på biblioteket.

- På Ikast-Brande Bibliotek er alle glade for, at det bliver muligt igen at modtage kommunens borgere, siger bibliotekar Kim Kaulbach.

Læs mere:
Bibliotekerne åbner igen med nye regler: Ingen hygge, avislæsning eller studiebrug
+Abonnement
I ikast kan 10 personer benytte biblioteket ad gangen, og i Brande er tallet tre personer. Foto: Mikkel Korsgaard Christensen

Live Nations drive-in-arrangement kom i noget af et dilemma, da FC Midtjylland offentliggjorde, at de ville gøre den længe ventede kamp mod AC Horsens til et stort drive-in-arrangement.

FC Midtjyllands kamp fløjtes nemlig op klokken 16, mens Mads og Monopolet var planlagt til at gå på klokken 17.

Selvom de ikke skulle dele scene, ville det være i samme område. FC Midtjylland fra parkeringspladsen foran MCH Arena og Mads og Monopolet fra Landsskuepladsen.

Derfor har Live Nation ændret i programet, så Mads og Monopolet går på klokken 19 i stedet for.

Læs artiklen her:
Skulderskub fra FCM: Mads og Monopolet må vige
+Abonnement
Området omkring MCH Arena kommer til være vært for to drive-in arrangementer samme aften d. 1. juni. Foto: Tom Laursen

Førte hingstekåringen corona-smitte med sig eller ej? Det spørgsmål er kørt helt af sporet, mener hospitalsdirektør for Hospitalsenheden Vest, Poul Michaelsen.

- Vi har på intet tidspunkt sagt, at det er forskning. Og så er der ikke pligt til at deklarere. Det er blevet blæst op. Vi har fuld tillid til Annette, og vi kan stå inde for pressemeddelelsen, siger han.

Læs mere:
Debat om hingstekåring kørt helt af sporet: Hospitalsdirektør bakker op om forsker og undersøgelse
+Abonnement
Poul Michaelsen, hospitalsdirektør for Hospitalsenheden Vest, kalder det en træls sag, som han mener, er blevet blæst op. Foto: Tom Laursen

Herning KFUM Fodbold kunne efter måneders venten starte træning udendørs.

Mens sprit og spande blev delt ud, kom drengene trippende fuldt omklædte i fodboldstøvler og med drikkedunken under armen.

- Jeg har glædet mig meget. Jeg har spillet fodbold derhjemme. Vi har en god græsplæne. Vi har også spillet i skolen. Men jeg har glædet mig meget til at komme her og træne, fortalte Marius Hyldgaard Jespersen, inden U11 sparkede træningen i gang.

Læs reportagen her:
Video: Fodbold-drenge fra KFUM kom endelig på græs - håndspritten var med
+Abonnement
Ungdomstræner Jesper Gadegaard havde det nemt, da han skulle starte træning for U11-drenge igen efter den lange corona-pause. Drengene vidste hjemmefra og fra skolen, hvad de måtte gøre, for som han sagde »det er de jo bekendte med«. Foto: Jesper Wind

I Herning Kommune og Ikast-Brande kommune er der sendt flere hjem end gennemsnittet på landsplan.

- Jeg tror, det hænger sammen med flere ting. Blandt andet har vi jo mange virksomheder indenfor tekstil- og modebranchen, der har været ekstremt hårdt ramt. Når store virksomheder som Bestseller og DK Company sender folk hjem, tæller det meget, siger erhvervsdirektør for Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande Kenneth Mikkelsen.

Læs artiklen her:
Mange lokale sendt hjem med lønkompensation: Se her hvor der er flest
+Abonnement
I Herning Kommune og Ikast-Brande kommune er der sendt flere hjem end gennemsnittet på landsplan.

Der gik en måned, så måtte Tim Fruergaard lukke igen.

Mere end 150 gæster havde udlevet deres lyst til seksuelle lege i swingerklubben »Bella Fantasia« i det, der engang var skolen i Simmelkær.

Corona-krisen fik Tim Fruergaard til at lukke det »Bella Fantasia«, han har sat sine sparepenge og mange timers arbejde i.

- Vi ved ikke, hvor vores gæster kommer fra, og vi ved jo, at der er tæt kontakt mellem folk her. Så vi lukkede ned, da de andre swingerklubber lukkede ned, siger Tim Fruergaard.

Læs mere:
Slut med sex-lege: Lokal swingerklub venter på åbning
+Abonnement
Tim Fruergaard havde lige åbnet swingerklubben »Bella Fantasia« da corona-krisen kom. Han lukkede straks ned for erotiske lege i det, der engang var skolen i Simmelkær, og håber nu at kunne åbne igen efter sommerferien. Foto: Henrik Ole Jensen

Torsdag

Der var stor gensynsglæde på Rosenlund Plejecenter, da de første beboere kunne få besøg igen.

- Det er en udfordring, fordi vi stadig har en drift indendørs, vi skal varetage. Men det er til beboernes bedste, og det er dem, vi er her for, fortæller Ulla Kristensen, der er centerleder på Rosenlund Centeret.

I første omgang er det muligt med besøg to gange i ugen med to pårørende ad gangen, for at alle får en chance for besøg.

Læs hele reportagen:
Plejehjem åbner for pårørende: Det er dejligt at se, at du ligner dig selv
+Abonnement
Det første besøg fandt sted over en grøn dug. Håbets farve. Dugen blev sendt til vask, så snart besøget var overstået. Foto: Tom Laursen

DGI Huset i Herning fik i 2019 endnu et million-overskud, men direktør Michael Stensgaard har allerede indset, at det ikke bliver overskud 10 gange i træk.

- Allerede med nedlukningsmånederne her i foråret kan vi se, at vi ikke kan nå et plus i år. Vi håber på at kunne levere så lille et minus som muligt, men det afhænger jo af, hvornår samfundet åbner op, og hvordan folk vil opføre sig i det offentlige rum på den anden side af det her, siger han.

Læs artiklen:
Millionplus for niende gang til DGI Huset: Men corona-minus venter forude
+Abonnement
Michael Stensgaard kan se tilbage på et fint 2019, mens det kniber mere med at finde en grimasse, der kan passe til 2020-udsigterne. Foto: Flemming Hansen

Jyllands Park Zoos popularitet har vist sig på sociale medier, hvor lokale donerer vilde mængder og opretter støttegrupper.

På Facebook har både dyreparken og lokale gennem støttegrupper på det sociale medie nemlig gjort det tydeligt, at parken mangler penge, og at man kan donere gennem MobilePay.

Det er gået stærkt, for de tre første dage i denne uge, tikkede der mere end 400.000 kroner i donationer ind. Derved er indsamlingen, som har kørt i noget tid, nået op over 600.000.

Læs hele historien her:
400.000 kroner på tre dage: Lokale donationer til Jyllands Park Zoo stikker af
+Abonnement
- Det viser, at vi holder sammen, selvom vi ikke er det tættest befolkede område, siger ejeren af den corona-lukkede dyrepark, Ove Nordestgaard, om støtten, han har fået. Foto: Tom Laursen

Fra i dag er besøgsforbuddet på pleje- og rehabiliteringscentre i Ikast-Brande ophævet. Nære pårørende kan komme på besøg - efter aftale og på anviste udearealer

Læs mere:
Mulighed for besøg på plejecentre: Ikast-Brande ophæver besøgsforbud
+Abonnement
Engparken i Brande er et af de ældre­centre i Ikast-Brande Kommune, hvor beboerne nu igen har fået mulighed for at få besøg af de nærmeste pårørende - på centrets udearal. Foto: Christian Sjurman

Langt om længe kan Headspace Herning igen åbne sine lokaler i Huset No 7, der ellers har været lukket ned for besøg i de seneste par måneder under corona-krisen.

- Vi kan endelig langsomt og forsigtigt åbne igen. De frivillige er begyndt at møde ind, fortæller centerchefen Susanne Mathiesen.

Læs artiklen her:
Headspace genåbner langsomt: Har haft mange frustrerede og ulykkelige unge på telefonlinjen
+Abonnement
Headspace gør klar til igen at åbne for ungerådgivning i Huset No 7, efter at stedet har været lukket under corona-krisen. Foto: Tom Laursen

Ikast Taekwondo Klub har i denne uge genoptaget træningen. Det foregår den kommende tid i det fri til stor glæde for medlemmerne.

Det er 70 dage siden, deltagerne på holdet sidst så hinanden. Selvom virkeligheden i den kommende tid fortsat er lidt ukendt og anderledes, vidner de mange smil og fod-krammere om, at de er meget taknemmelige for at få en stor del af deres hverdag tilbage i Ikast Taekwondo Klub.

Læs mere:
Efter to lange corona-måneder: Et lykkeligt gensyn med vennerne fra taekwondoholdet
+Abonnement
Jakob Svarre ses i mørk jakke bag Freja Bak. Han har gået til taekwondo gennem flere sæsoner. For ham var det heller intet problem at træne udendørs. Foto: Tom Laursen

Planen var klar. Film, koncerter og banko som drive-in-events. Det skulle være et tilbud til herningenserne for at give dem nogle gode oplevelser i en træls corona-tid.

Men initiativtageren, Lars Lundorff, har sammen med resten af gruppen bag nu besluttet sig for at droppe planerne.

- Vi holdt et møde i mandags, og vi har valgt at lægge det i graven. Vi var godt på vej, men 25. april kom der nogle nye restriktioner, som betød, at vi skulle til at i gang med et nyt papirarbejde, fortæller han.

Lars Lundorff, der driver firmaet »Psal - Lyd, Lys og Av-udstyr«, er træt af, at hans planer om drive-in-events ikke bliver til noget. Foto: Privatfoto

Onsdag

Ikast-virksomheden JW Industri har travlt og for at kunne følge med efterspørgslen, udvider virksomheden med en tilbygning.

- Den nye tilbygning vil gøre os i stand til at imødekomme flere af vores kunders ønsker, hvor vores produktionsgange er samlet på samme adresse, lyder det fra ejerlederen John Winther, som hentyder til, at fabrikken lige nu også har lokaler på Navervej.

Læs artiklen:
Ingen krisesnak hos Ikast-virksomhed: Udvider med 2000 kvadratmeter
+Abonnement
John Winther har taget det første spadestik til den nye del af JW Industri. Foto: Privatfoto

Siden lørdag har Facebook-siden »Red vores studentertid« fået en enorm opbakning. Over 12.000 har klikket »deltager« på siden.

En af folkene bag er 20-årige Lasse Pagh, der lige om lidt slutter sine fem år på EUX-uddannelsen på Herningsholm Erhvervsskole og snart kan kalde sig student og smed.

- Det store ønske er, at vi får lov til at komme ud at køre, men mest af alt er det vigtigt, at vi får et svar. Det burde være muligt at fortælle, om der bliver arbejdet på det, eller om det bliver nedprioriteret, siger Lasse Pagh med henvisning til politikerne på Christiansborg.

Læs mere:
Massiv opbakning på sociale medier: Kommende Herning-student bag opråb til folketings-politikerne
+Abonnement
Læs også:
Udbyder af studenterkørsel: Det er synd for studenterne, hvis de ikke kommer af sted
+Abonnement
20-årige Lasse Pagh er en af idé­magerne bag Facebook-kampagnen »Red vores studentertid«, der på kort tid har fået kæmpe opbakning. Foto: Flemming Hansen

Det var en kæmpe forløsning for FC Midtjyllands spillere og trænerstab, da de fredag i sidste uge - for første gang siden corona-krisens indtog - fik grønt lys til at træne som hold og i fuldt omfang på hybridbanen på Teglparken i Herning.

- Vi var som køer, der blev lukket ud på græs. Folk var glade og lettede, da vi løb ind på banen - og jeg var selv en af dem, som satte en ekstra glidende tackling ind til træning, beskriver Marc Dal Hende, en af venstrebackerne hos Superligaens førerhold.

Læs hele artiklen:
FCM-back lettet over grønt lys til holdtræning: Som køer, der blev lukket ud på græs
+Abonnement
Marc Dal Hende (forrest) og Awer Mabil jubler på MCH Arena, hvor der 1. juni atter spilles Superliga-bold. Men inden da jagter FCM-mandskabet skarphed på træningsbanen. Foto: Tom Laursen

Jernbanecafeen, som efter planen skulle åbne til foråret i den tidligere stationsbygning i Ikast, vil fortsat åbne trods corona-forsinkelser.

- Ingenting er gået som forventet, men vi lever endnu. Mandag begyndte håndværkerne renoveringen, og vi forventer, at vi om cirka to måneder, kan være klar til at åbne op, lyder det fra indehaver Josephine Wenzel Bilkerdük.

Læs hele artiklen:
Truet og forsinket af corona: Jernbanecafeen åbner fortsat trods forsinkelser
+Abonnement
Josephine Wenzel Bilkerdük vil skabe en autentisk stemning i Jernbanecafeen med paralleller til Jernbanerestauranten i tv-serien Matador. Corona-krisen har forsinket renoveringen, men nu er der gode nyheder og en åbningsdag ude i horisonten. Foto: Henrik Ole Jensen

Hernings kommunale tandpleje har indrettet midlertidig systue på Skolen på Sønderager, hvor de laver deres egne kitler.

Det er tandplejer Lene Møller, der er initiativtager og tovholder på projektet.

Ideen opstod, da der begyndte at være mangel på værnemidler. På de sociale medier kunne hun se, hvordan andre fik gode idéer om selv at sy mundbind og lignende.

- Så jeg tænkte: Jeg kan sy. Det lærte jeg af min farmor, der var syerske, da jeg var fire år, fortæller Lene Møller.

Læs mere:
Fra tandtråd til sytråd: Tandplejen syr sine egne kitler
+Abonnement
Tandplejer Lene Møller er glad for at kunne bidrage med at sy kitler, der gør en forskel. Og tilmed bruge sin hobby på at gøre det. Foto: Tom Laursen

Tirsdag

Der er igen fuldt hus i Bording Børneby, men afstandskravene gælder stadig, så derfor er de ældste børn flyttet i to satellit-børnehaver.

- Vi er tæt på at have 100 procent af børnene tilbage efter nedlukningen. Vi har 142 inde i dag, og hvis alle var mødt ind, ville vi være 154 børn. Så vi er tæt på at have helt normalt fremmøde. Det er bare rammerne og situationen, der er anderledes, fortæller institutionsleder Stig Skovbo.

Læs det hele her:
Coronakrav opfyldes med to midlertidige børnehaver i hver sin skov
+Abonnement
Næsten alle børn er vendt tilbage til Bording Børneby efter to måneders nedlukning. For stadig at kunne overholde afstandskrav i kampen mod corona, har daginstitutionen taget to ekstra lokationer - spejderhytten Egehuset og Møllemarkens Feriecenter - i brug. Foto: Flemming Hansen

En - for mange ældre og pårørende - længe ventet og god nyhed er netop kommet. I Herning Kommune bliver det nemlig fra onsdag atter muligt for beboere på plejecentrene at få besøg af deres pårørende.

Læs også:
Herning Kommune åbner for udendørs besøg på plejecentrene
De ældre på Herning Kommunes plejecentre kan langt om længe igen få besøg af deres pårørende. Onsdag bliver der åbnet op for udendørs besøg på centrene. Foto: Henrik Ole Jensen

Rejsegarantifonden bliver tilført 725 millioner kroner. Det er man umiddelbart positiv over for hos de lokale rejsebureauer.

- Rejsebureauforeningen har anslået, at der er udgifter for cirka 800 millioner i den første periode, så det er en klar fordel at få fjernet omkring 75 procent af det, siger Claus Lund Sørensen fra Africa Tours.

Læs mere:
Lokal tilfredshed med ny hjælpepakke til rejsebranchen
+Abonnement
Claus Lund Sørensen fra Africa Tours er umiddelbart positiv over for aftalen. Foto: PR-Foto

FC Midtjylland har siden fredag i sidste uge været tilbage i samlet træning for første gang siden corona-krisen stoppede sæsonen 9. marts.

En række interne træningskampe skal hjælpe FC Midtjyllands guldaspiranter med at optrappe skarpheden frem mod genoptagelsen af Superliga-sæsonen - en turnering, der for »ulvenes« vedkommende sparkes i gang igen anden pinsedag, 1. juni klokken 16.00.

Her er modstanderen AC Horsens på MCH Arena i Herning.

Læs hele artiklen:
FCM’s sportschef om Superliga-genstarten: Spillernes form er fremragende - og alle er trygge
+Abonnement
Anders Dreyer (med bolden), Mikael Anderson (bagest) og de øvrige FCM’ere er i fuld gang med at optrappe træningen frem mod genoptagelsen af Superligaen. Det sker i pinsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Mandag

herningCentret genåbnede mandag formiddag til stor glæde for centrets butikker.

En af de butiksejere, der har savnet sine kunder, er Jesper Skjødt, medejer af Cadovius i herningCentret.

- Det betyder alt, at vi kan gøre noget nu i stedet for at se vores livsværk styrte i grus, siger han.

Læs reportagen:
Så er herningCentret åbent igen: Et rabatcirkus uden lige - men det er vores overlevelse
+Abonnement
Se video fra genåbningsdagen:
Video: herningCentret er åbent igen - med sprit og midterstriber
Afmærkningerne er mange i herningCentret, men Kim Lauritsen satte alligevel et par ekstra op, da butikscenteret genåbnede. Foto: Henrik Ole Jensen

Live Nation står bag arrangementerne »Drive-in live« som kommer til fem byer - her i blandt Herning.

Arrangementerne i Herning bliver holdt på Landsskuepladsen ved MCH Messecenter Herning.

Showet med Onkel Reje finder sted lørdag 30. maj klokken 10. Koncerten med L.O.C. er samme dag klokken 19.30, mens Mads & Monopolet kan opleves mandag 1. juni klokken 17.

Læs mere:
L.O.C. og Onkel Reje kommer til Herning: Drive-in-arrangementer på Landsskuepladsen
Foto: Live Nation

Normalt er det menneskene, som kigger på dyrene i Jyllands Park Zoo i Haunstrup, men fornemmelsen var lidt den modsatte søndag over middag, da Herning Folkeblad bød sig selv inden for blandt søbjørne og giraffer.

Læs reportagen fra den lukkede dyrepark:
Dagligdagen i dyreparken er vendt på hovedet: - Siden 5. april har vi mistet 10 års overskud
+Abonnement
Se billederne her:
Se alle billederne: Der er liv i Jyllands Park Zoo trods lukningen
+Abonnement
Hvem kigger egentlig på hvem? spurgte girafferne, der var vældig nysgerrige og trak op fra savannen for at hilse på Folkebladets udsendte. Foto: Tom Laursen

Fitnesscentre er hverken med i fase 2 eller 3 af genåbningen af Danmark, og derfor tager DGI-Huset Herning et alternativ i brug og tilbyder udendørs træning til medlemmerne.

Torsdag aften var der step-træning på to forskellige hold med ni deltagere på hvert hold.

- Da vi slog det op, var pladserne væk på under tre minutter, fortæller Michael Stensgaard, der er direktør for DGI-Huset Herning.

Læs mere:
Barnaby må vige: DGI-Huset Herning opretter udendørs holdtræning
+Abonnement

Man skulle næsten tro, at Danmark var blevet helt fri af coronavirus, sådan som folk myldrede ud i gågaden i Herning lørdag formiddag. Det var vanskeligt at holde de påkrævede to meters afstand til folk, og det lader til, at statsminister Mette Frederiksens (S) tale i torsdags om genåbningen af fase 2 har givet folk et håb og en lyst til at komme ud, til trods for at der stadig er forsamlingsforbud på grupper over 10 personer. Herning Folkeblad gik også på gaden - målet var at spørge nogle af de mange folk, hvad de synes om politikernes beslutning om, hvad der må åbne, og hvad der må vente.

Hør hvad folk siger her:
Folkebladet spørger: Hvad mener du om fase 2 af genåbningen?
+Abonnement
Foto: Tom Laursen

I weekenden var der Nordic Noise-festival, hvor man kunne se otte streamede livekoncerter - fire fra Helsingør og fire fra Black Box Live i Videbæk.

- De koncerter, vi livestreamede fredag og lørdag, er samlet set af over 250.000 mennesker. Pænt vildt må man sige, siger Allan Guldborg, der sammen med alle hans lyd- og lys-kammerater fra Herning står bag Black Box Live.

Læs artiklen:
En kvart million mennesker så livestream: Vellykket heavy-festival i Videbæk
+Abonnement
Selv om der var forholdsvist tomt i lagerhallen i Videbæk, så var der masser af publikummer, der så med hjemmefra. Foto: Privatfoto

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu en meters afstand i stedet for to mellem mennesker i langt de fleste tilfælde. Den ændring modtages med kyshånd hos direktør og medejer af Bone’s-restauranterne, Jan Vinther Laursen.

- Det er rart, hvis det bliver ændret. Jeg ønsker, at alt skal foregå sikkert og forsvarligt, men hvis WHO mener, at en meter er det rigtige, skal det vel ikke være anderledes i Danmark. I Norge har man også en meters afstand som princip, og jeg går ikke ud fra, at nordmænd er så genetisk anderledes disponeret, siger Jan Vinther Laursen, der undervejs i processen frygtede, at to-meter-kravet ville fortsætte med at gælde.

Læs mere:
Bone’s-direktør er glad for nye afstandskrav og buffet-lempelser: Det er forskellen på overskud og underskud
+Abonnement

Corona-krisen har skabt en voldsom stigning i antallet af personer, der søger rekreative oplevelser i naturområdet ved Bølling Sø

- Vi skal ud at have luft. Det er det, vi kan og må. Så jeg er tit ude. Også på ture med veninder i stedet for at sidde inde i en stue og drikke kaffe, sagde Anette Nord Jensen, der havde taget turen fra Vildbjerg.

Jesper og Anette Nord Jensen fra Vildbjerg satser på at komme på vandrerferie i Norge til sommer. For at holde træningen ved lige - og for at opleve det midtjyske naturområde - begav de sig ud på den 12,7 kilometer lange rute rundt om Bølling Sø. Foto: Tom Laursen

Bohème Vin- og Madbar åbner ikke, før det er forsvarligt.

- Det får den konsekvens, at vi ikke kommer til at åbne, før det er forsvarligt for både forretningen og gæsterne. Folk skal turde have tillid til hinanden, siger indehaver Casper Nielsen.

Læs mere:
Vil ikke åbne med udeservering: Vin- og madbar i Herning ændrer koncept
+Abonnement
Det kommer til at tage en rum tid, inden der igen kommer gæster i Østergade hos Bohème Vin- og Madbar. Indehaver Casper Nielsen vil i stedet ændre sit koncept, så han leverer mad og vin ud af huset. Foto: Henrik Ole Jensen

Søndag

Sognepræst René V. Jensen og hans to kolleger har været på en særlig mission. De har besøgt de cirka 80 konfirmander op til den dag, hvor de skulle have været konfirmeret.

- Det, der skulle have været en glædelig dag for konfirmanderne, bliver nu bare en almindelig fredag, lørdag eller søndag. Derfor tænkte mine kolleger og jeg, hvordan vi kunne gøre noget særligt i dagens anledning, siger René V. Jensen, som er på tur i lighed med kollegerne Christoffer Olesen og Carsten Hoffmann. De har i alt cirka 80 konfirmander i Skibbild-Nøvling, Timring/Tiphede og Vildbjerg-området.

Sognepræst René V. Jensen havde travlt torsdag, og han regnede også med at skulle tage noget af fredagen med for at nå rundt til sine 47 konfirmander. Her besøger han Mathilde Madsen lidt uden for Vildbjerg. Hendes mor, Anja Madsen, havde advaret Mathilde om besøget, for i disse fjernundervisningstider er man ikke altid i hverdagstøjet. Foto: Henrik Lind Jørgensen

Fredag

Sognepræst Ulla Kristiansen gør noget ud af sin hyldest til årets konfirmander, som må vente til 21. juni med at bliver konfirmeret. Det skulle ellers have været store bededag i Lind og lørdag i Kollund.

- Budskabet er, at hele sognet tænker på dem, siger Ulla Kristiansen.

Læs mere her:
Rind Sogn hylder konfirmander på store bededag
+Abonnement
Sognepræst Ulla Kristiansen gør noget ud af sin hyldest til årets konfirmander, som må vente til 21. juni med at bliver konfirmeret. Det skulle ellers have været store bededag i Lind og lørdag i Kollund. Foto: Kristen Kousgaard/Privatfoto

Regeringens beslutning om at udskyde åbningen af dyreparker og zoologiske haver til 8. juni møder meget lidt forståelse i Haunstrup.

Det blev en maveplasker for pingvinerne og alle andre levende væsener i Haunstrup.

- Skuffelsen har aldrig været større. Det er jo ikke sund fornuft. Hvis der er nogen, som har plads til gæsterne, er det os, og folk bestemmer selv, hvor tæt de vil gå, lyder det fra Ove Nordestgaard.

Læs artiklen her:
Maveplasker i Haunstrup: Skuffelsen er dyb i Jyllands Park Zoo
+Abonnement
Pingvinerne i Jyllands Park Zoo må kigge langt efter gæsterne den næste måned. Først 8. juni er der grønt lys for besøgende. Foto: Flemming Hansen

Det vækker glæde lokalt, at regeringen og de øvrige partiledere torsdag aften meldte ud, at 6. til 10. klassetrin kan begynde i skole fra 18. maj.

- Det er godt for de ældste elever. Det er noget, som lærere og ledere ser frem til, siger Helen Sørensen, der er kredsformand for Herningegnens Lærerforening.

Også hos skolelederne er tommelfingeren vendt opad.

- Det er vi meget glade for. Vi har håbet på det og ventet på det. Både elever og lærere ser frem til at se hinanden, siger Erik Søgaard, der er skoleleder på Lindbjergskolen og formand for Skolelederforeningen i Herning.

Læs reaktionerne fra Helen Sørensen og Erik Søgaard:
Skoleleder og lærerformand: Godt for de ældste elever
+Abonnement
Folkeskoler som Lindbjergskolen i Hammerum (billedet) har indtil 18. maj til at få retningslinjerne på plads i forhold til genåbning for de ældste elever. Foto: Tom Laursen

Torsdag

Fra mandag 18. maj bliver der taget hul på en gradvis genåbning af restauranter og caféer, som i omkring to måneder har været lukket ned under coronakrisen.

Storcentre kan fra på mandag 11. maj slå dørene op som et led i en åbning af detailhandlen i Danmark, og eleverne i folkeskolens 6.-10. klasse kan fra 18. maj vende tilbage til deres klasser.

Læs meget mere her:
Plan for næste fase af genåbning er klar: Storcentre og caféer kan åbne og elever kommer i skole
Læs mere:
Så kan bolden rulle igen: Superligaen får grønt lys til at starte op
Læs også:
Forsamlingsforbud på over 10 personer fortsætter
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Onsdag

DHF’s beslutning om at stoppe sæsonen er kendt ugyldig. I HIH og HCM ryster man på hovederne.

- Der er ingen tvivl om, at man var nødt til at træffe en svær beslutning dengang, men at man ikke sikrer sig på forhånd, at man er på helt sikker grund i forhold til, om beslutningen bliver truffet i det rette forum, kan godt undre. Den her situation er svær nok for os alle sammen, og så har vi ikke brug for, at vi skal bruge tid og kræfter på noget, som man kunne og burde have undgået. Det er noget hø, siger Daniel Grønhøj, salgs- og sportsdirektør i HIH.

Læs mere:
Lokale håndboldklubber om DHF-kaos: Ikke kønt
+Abonnement
Sidste opgør i sæsonen for Herning-Ikast Håndbold blev EHF Cup-hjemmekampen mod rumænske Gloria Bistrita i en tom hal i Ikast. Foto: Tom Laursen

Azad Rashid, der ejer Gjellerup Stenovn Pizza, tror ikke, at han får en bøde for at bryde forsamlingsforbuddet, selvom han er sigtet.

Fredag aften købte seks unge en pizza ved Gjellerup Stenovn Pizza. Den valgte de at nyde på pizzeriaets hvide borde udenfor.

Politiet så, at de sad der, og derefter sigtede de Azad Rashid, som ejer pizzeriaet, for at bryde forsamlingsforbuddet. Man må nemlig stadig ikke servere indendørs eller udendørs for gæster i sin restaurant.

Men Azad Rashid mener ikke, han har serveret for nogle gæster. Fredag er en travl dag, og han havde ikke mulighed for at holde øje med, om gæsterne bruger møblerne, som man ikke kan se indefra pizzeriaet.

- Vi kan ikke se, at folk sætter sig der, når vi står indenfor. Jeg kan jo ikke betale en mand til at stå og holde øje med, om folk sætter sig ved vores borde, forklarer han.

Læs hele historien her:
Pizza-mand i Gjellerup sigtet for at servere udenfor: Jeg kan ikke betale en mand for at holde øje med bænkene
+Abonnement
Pludselig var der fem-seks betjente, og jeg vidste ikke, hvad der var galt. Jeg kunne ikke se, at de havde sat sig ved bordene, forklarer Azad Rashid, ejeren af Gjellerup Stenovn Pizza. Foto: Stig Atzen

Multiform leverede et underskud i millionklassen i 2019. Virksomheden har dog allerede gjort noget for at rette skibet, og direktøren forventer overskud igen i 2020.

- Vi havde - som alle andre tror jeg - en opbremsning i salget. Men det var kortvarigt, og vi kan allerede nu se, at mange af forbrugerne vender tilbage. Vi er nok ikke dem, der bliver hårdest ramt, understreger han.

Se mere:
Multiform leverer millionminus: Forventer plus i 2020 trods corona
+Abonnement
Lars Bay-Smidt, administrerende direktør for Multiform, tror på plus i 2020. Foto: PR-Foto

Beboerne på Solglimt i Vildbjerg har fået deres bevægelsesfrihed indskrænket, men lægger hilsener ude i byen - og de må meget gerne samles op.

- Vores håb er, at folk tager stenene med hjem. Vi sidder tit og taler om, hvor den sten, vi sidder og maler lige nu, kommer til at stå. Om det er på et badeværelse eller på et køkkenbord, siger Irma Brondbjerg, er pædagog med ansvar for kreativiteten.

Læs artiklen:
Malede sten spredt rundt i byen: Beboere på Solglimt sender hilsener ud i Vildbjerg
+Abonnement
Det kreative værkstedsarbejde begynder med en sang. Fra venstre er det Sanne Andersen, Michael Kær Villadsen, Irma Brondbjerg og Tommy Kristensen. Foto: Henrik Ole Jensen

Ingen tilbagebetaling til forældre under gradvis genåbning i Herning Kommune.

- I forligskredsen er der enighed om, at de penge, som forældrene har betalt, skal bruges på børnene. Da vi i perioden har haft øgede udgifter til dagtilbuddene på grund af de mange ting, der skulle gøres på helt nye måder, synes vi ikke, det er det rigtige tidspunkt at fjerne penge fra dagtilbud og SFO. Hvis der senere, når det samlede »corona-regnskab« gøres op, kommer penge fra staten til dagtilbudsområdet, så vil pengene blive på børneområdet, siger formanden for børne- og familieudvalget, Dorte West, i en pressemeddelelse fra Herning Kommune.

Forældre til børn i dagtilbud får ingen kompensation i forbindelse med forældre­betalingen under den gradvise åbning af Herning Kommune. Onsdag formiddag skulle Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune mødes for at drøfte indstillingen fra forligskredsens partier. Foto: Colourbox

Tirsdag

Ældreområdet i Herning Kommune får flere og flere henvendelser fra pårørende om besøg på plejecentrene. Men kommunen venter på Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

- Det er et stigende antal, der ringer. Vi taler med pårørende hver dag, siger Anne Ramsgaard.

Problemet er bare, at kommunen ikke kan komme med et svar på nuværende tidspunkt.

I Herning Kommunen har det indtil videre ikke være muligt for de ældre at få besøg af pårørende. Og det er det heller ikke endnu.

Læs mere:
Retningslinjer for plejehjemsbesøg mangler: Pårørende og ældre må væbne sig med tålmodighed lidt endnu
+Abonnement

Lægevidenskabelige forsøg afskrækker ikke Martin Abildgaard Frøik Ulsøe. Først gennemlevede hans kone 14 år med kræft, inden hun døde, og så fik han selv kræft. Nu gør han personlige erfaringer med en maske. Mundbindet giver duggede briller og komiske oplevelser.

Læs artiklen her:
Tidligere kræftsyg med i corona-forsøg: Skal bære maske i det offentlige rum
+Abonnement
Martin Abildgaard Frøik Ulsøe deltager i et forsøg med mundbind. Så hver gang han skal være i nærheden af andre end sin datter, er det på med masken. Både på jobbet og privat. Foto: Henrik Ole Jensen

Som det første land i Europa er man på Færøerne klar til at genoptage fodbolden efter corona-nedlukningen.

Ligaen, der hedder Betri-Deildin, gennemfører på lørdag første spillerunde i den nye sæson.

Dermed kan herningensiske Jens Berthel Askou, der 1. december tiltrådte som cheftræner i HB Tórshavn, se frem til endelig at komme i gang med sæsonen.

Se mere:
Herning-træner klar til fodboldstart på Færøerne: Fedt med stor opmærksomhed
+Abonnement

Køkken-kæderne er blevet tvunget til at tænke deres møder på en anden måde på grund af corona-virussen. Det digitale kundemøde bliver mere udbredt i fremtiden, lyder dommen.

- Vi har primært brugt onlinemøder til at lave opfølgninger på sager, vi allerede har i gang, eller til eksempelvis små bad- og garderobeløsninger. Det har været en hjælp, fordi vi kun har kørt med halvdelen af medarbejdere i butikken, og den anden halvdel arbejdende hjemmefra. Videomøderne har givet anledning til, at vores hjemmearbejdende sælgere stadig kan foretage kundemøder, og samtidig er der også kunder, der ikke har lyst til eller mulighed for at komme ind i butikken lige nu, siger Peter Therkildsen, der sammen med Anne Therkildsen står i spidsen for Kvik i Herning.

Læs artiklen fra Vækstjylland her:
Corona-virus har lært køkkenfirmaer at tænke anderledes: Digitale kundemøder er kommet for at blive
+Abonnement
Det fungerer fint for Tobias Mortensen og HTH med kundemøderne. Kunderne vil dog stadig gerne mærke hvidevarerne. Foto: Tom Laursen

Fredag aften købte seks unge i alderen 18 og 19 år pizza hos Gjellerup Stenovn Pizza på Kirkebyvej i Gjellerup.

De seks unge valgte at spise deres mad på stedet. De satte sig ved de borde og bænke, der ejes af og står uden for pizzeriaet.

Det så en politipatrulje, og det førte til, at ejeren af Gjellerup Stenovn Pizza bliver sigtet for at overtræde bestemmelserne om, at restauranter ikke må have gæster. Det oplyser lokalpolitiet i Herning.

Læs artiklen her:
Unge spiste pizza: Ejer af pizzeria sigtet

Det nye testcenter i Herning nåede ikke op på 400 daglige tests i løbet af den første uge, som var ambitionen, men selve testningen forløb fint

- Der har været et vist frafald, og det er ærgerligt. Det er nogle startvanskeligheder omkring det logistiske, siger Per Sabro Nielsen, der er lægefaglig direktør hos præhospitalet i Region Midtjylland. Han har dog en forventning om, at testcentret i Gødstrup i løbet af de kommende uger nok skal komme til at teste de 1200 om dagen, som på sigt er planen.

Læs artiklen:
Visse startvanskeligheder for nyt corona-testcenter: Under 200 tests om dagen i den første uge
+Abonnement
Det er ikke gået helt så hurtigt med at få testkapaciteten op i løbet af Gødstrup-testcentrets første uge, som regionen havde håbet på. Foto: Tom Laursen

Bone's har ventet syv uger på penge og svar - og aner ikke, hvorfor de er placeret bagest i køen i forhold til statens lønkompensation, mens kassekreditten vokser og vokser.

- I morgen er det syv uger siden, vi sendte ansøgningen. Vi gjorde det på den allerførste dag, men jeg kan da i hvert fald regne ud, at ministeriet ikke behandler sagerne i den rækkefølge, man har modtaget dem, siger Bone’s-direktør og indehaver Jan Vinther Laursen.

Læs mere:
Bone’s venter fortsat på lønkompensation: Vi lever på bankens nåde
+Abonnement
Jan Vinther Laursen forstår ikke, hvorfor Bone’s er blevet placeret bagerst i køen. Foto: Pr-foto

Mandag

Leif Pedersen fra ICT Logistics mener, at corona-krisen har vist, at mange brancher er blevet for afhængige af Kina.

Han er overbevist om, at der er flere lande, som vil kunne løse opgaven lige så godt, og som ikke er dyrere, når man medregner fragtpriser og fragttider.

- I lande som Hviderusland, Ukraine og nok også Rumænien er produktionspriserne ikke højere end i Kina. Samtidig vil man få en helt anden nærhed med sine europæiske markeder, og du vil være i stand til at levere flere gange om ugen, hvor du med Kina skal bestille langt ud i fremtiden, nævner Leif Pedersen.

Læs artiklen her:
Herning-speditør: Virksomheder vil rykke produktion væk fra Kina
+Abonnement
Direktør Leif Pedersen står i spidsen for 85 ansatte i ICT Logistics, der håndterer fragter mellem Europa og fjerne markeder som Rusland og lande i regionen omkring Rusland. Foto: Privatfoto

Den lokale musiker Claus Lindeberg har haft stor succes med sit corona-koncept »En god halv time«, hvor han sender live-underholdning på Facebook. Men det hele begyndte i panik.

- Jeg har selv en datter på 12 år, som er hjemme fra skolen. Jeg ved, at mange forældre har været pressede. Og for mange år siden som pædagogmedhjælper brugte jeg jo også min guitar, så jeg tænkte, at det måske kunne være med til at lette hverdagen for forældrene, siger han.

Claus Lindeberg er blandt andet kendt fra duoen Morten og Claus, og det er også ham, der er tekstforfatter på støttesangen »Alt bli’r godt igen«. Foto: Flemming Hansen

Flere af byens butikker og varehuse kan melde om øget salg af slik, chokolade, flødeboller, sodavand, vin og spiritus.

Læs mere:
Slik- og sprutsalget boomer i Herning: Folk hygger sig mere under corona-tiden

Det virker til, at der har været flere fredage end normalt, lyder det eksempelvis fra Føtex’ varehuschef. Føtex har blandt andet solgt mere chokolade under corona-krisen.

Læs:
I corona-tiden: Herning-butikker mærker kundernes lyst til de søde sager mere end normalt
+Abonnement

Uhrskov Vinhandel har på det seneste oplevet en stor fremgang i butikkens nethandel.

- Vi har haft rigtig travlt på nettet. Det er selvfølgelig fantastisk specielt i disse tider. Vi har vækstet en del på nettet, siger medindehaver Kristian Uhrskov, som kan fortælle, at selve nethandlen hos Uhrskov for den seneste halvanden måned er fordoblet.

Se mere her:
Vin, rom og whisky: Uhrskov oplever markant boom i nethandel under coronaen
+Abonnement
Læs også:
Folkebladet spørger ind til de søde sager: Har I en corona-last?
+Abonnement
Camilla Bergholt Andersen og Kasper Nørremark står pænt og venter i køen på at komme ind til Frellsen Chokolade, der under corona-krisen har haft en stigning i salget af flødeboller. Foto: Flemming Hansen

Lørdag

Folkebladet var med, da et par betjente lørdag gik en tur igennem gågaden for blandt andet at se, om der bliver holdt den nødvendige afstand i butikkerne.

På betjentenes to-do-liste i weekenden er også ture rundt i områder, hvor politiet per definition ved, at mange mennesker har det med at samle sig, når det er godt vejr. Ud over gågaden er det parker, søer, grønne områder og legepladser.

Læs mere:
Politibetjente på pandemi-patrulje i gågaden
+Abonnement
Politibetjent Morten Christensen er sammen med sin kollega på tur rundt i gågaden for at være med til at sikre, at herningenserne holder corona-kadencen og ikke begynder at slække på restriktionerne. Foto: Flemming Hansen

Hidtil har søstrene Emilie og Sarah Kristensen mest udfoldet deres musik inden for hjemmets fire vægge. Nu er de rykket ud i det fri. Måske bliver det til et helt familieband på et tidspunkt.

- Vi elsker at spille for andre, og her i corona-tiden, hvor vi har været meget herhjemme, har vi alligevel spillet sammen, så hvorfor ikke tage ud og spille for andre end os selv. Vi er så glade for, at vi har gjort det. Det var sjovt at prøve, og det var dejligt at spille for andre end os selv, siger guitaristen Sarah Kristensen.

Læs:
Aulum-søstre har givet koncerter ved sygehus og plejecenter: Vi bliver glade af at bringe glæde
+Abonnement

Truslen om at melde sig ud af rejsegarantifonden møder lokal støtte fra alle undtagen Bravo Tours, som forventer at forhandlinger kan hjælpe på lovforslaget om hjælpepakke til branchen.

- Jeg har sagt, at jeg synes, det er en drastisk beslutning, som ikke nødvendigvis er den rette. De har indtil på torsdag til at forhandle loven på plads, så jeg synes, det giver bedst mening at give dem arbejdsro, siger Bravo Tours-direktør Peder Hornshøj.

Læs artiklen her:
Lokale rejseselskaber klar til at melde sig ud af rejsegarantifonden: Bravo-direktør maner til besindighed
+Abonnement

Fredag

Lene Dyrby fra Cafe Dyrbys har skiftet serveringsbakke og viskestykke ud med høreværn og båndpudser.

- Noget skal jeg jo lave, når vi ikke kan servere. Jeg er ikke så god til at sidde stille, så jeg er snart færdig med alle vores borde, som er slebet ned og har fået lak, fortæller hun.

Læs mere:
Restauratør på Dyrbys har udskiftet serveringsbakke med høreværn og båndpudser
+Abonnement

En pige i 9. klasse på Hestlund Efterskole udtrykker sit savn gennem løb. lørdag vil hun løbe over 40 kilometer til sin efterskole.

- Jeg savner virkeligt Hestlund. Det vil jeg ikke bare sige. Jeg vil vise det. Jeg vil sætte fokus på det, siger Malene Mejdahl Jeppesen, som altså skal løbe fra Vildbjerg til Hestlund Efterskole ved Bording.

Se mere:
Efterskoleelev vil vise sit afsavn til efterskolen: Løber 40 kilometer fra Vildbjerg til Bording
+Abonnement

De handlende i midtbyen kæmper en sej kamp for at holde butikkerne kørende, men der er lyspunkter.

- Det går. Og jeg vil også sige, at det går bedre og bedre. I hvert fald her hos os, lyder meldingen fra Susanne Nykjær, som ikke er den eneste, der er på arbejde hos Aaskov Modetøj på hjørnet af Skolegade og Bredgade.

Læs hele historien her:
Enkelte lyspunkter i Hernings gågade i en hård corona-tid: Det går bedre og bedre
+Abonnement
Gågaden har virket helt normal i denne uge. Masser af folk på osetur - og med åbne butikker næsten overalt. Foto: Tom Laursen

Bestseller har sendt omkring 2400 medarbejdere hjem på den statslige lønkompensationsordning, regeringen og arbejdsmarkedets parter lavede 15. marts, så kriseramte virksomheder har mulighed for at få betalt en del af lønnen til deres ansatte, der ellers var i risiko for at blive fyret.

Dermed er Brande-virksomheden blandt de virksomheder, der har ansøgt om flest penge.

Læs mere:
Mange store lokale virksomheder har søgt lønkompensation: Bestseller har ansøgt om 75 millioner
+Abonnement
Bestseller-kæden har ansøgninger for 75 millioner kroner i lønkompensation. Foto: PR-Foto

Sunds Sejlklub er endelig stævnet ud til en ny sæson, men det bliver i første omgang på corona-venlig vis.

Humøret hos de unge sejlere var højt til træningen trods de lidt anderledes forhold.

De er glade for, at de igen kan samles om sporten og sætte jollerne i søen sammen med deres kammerater.

- Jeg synes, at det er dejligt. Det har ikke været så fedt at sidde derhjemme, uden man kunne være sammen, fortalte Buster Jensen med et smil.

Læs hele historien her:
Sejlene er igen sat i Sunds - men sejlklubben må vente med opstart af nye medlemmer
+Abonnement
Sunds Sejlklub har med en anelse forsinkelse skudt gang i sæsonen. Foto: Henrik Ole Jensen

Torsdag

20-årige Aske Svendsen er hjemsendt fra sin elevplads, og han bruger i stedet tiden som hjemmegående til frivilligt at hjælpe herningensere med store og små opgaver

Da Folkebladet besøger ham, hjælper han Sarah Willemann med at køre jord ud til hendes have.

Aske Svendsen har været med til at køre jord i trillebøren en gang før. Han vil ikke have noget for det.

- Får jeg en kop kaffe eller et glas vand, så er jeg tilfreds, siger han og uddyber:

- Jeg er egentlig bare glad for at komme ud, møde nye mennesker og få noget motion.

Læs hele artiklen her:
En kop kaffe og et glas vand er nok: Aske hjælper herningensere med stort og småt
+Abonnement
Aske Svendsen skovler pæne kommentarer ind om sit frivillige initiativ og sit hårde arbejde, og det er belønning nok i sig selv. Foto: Tom Laursen

Andreas Hovard Hansen og Markus Kristensen fra Herning Gymnasium har lavet en sang om corona-situationen, hvor der med et glimt i øjet blandt andet bliver sunget om utallige pressemøder og danskernes toiletpapirstrang.

- Vi skulle jo have en aktivitet, der ikke blev aflyst eller udskudt, fortæller Andreas Hovard Hansen om tilblivelsen af sangen "Historien om corona".

Se videoen på Andreas Hovard Hansens Facebook-profil her:

Læs mere her:
Video: Elever fra Herning Gymnasium laver sjov corona-sang - med våd afslutning i Fuglsang Sø
+Abonnement
Musikvideoen er filmet med klip fra kendte steder i Herning og Skibbild-Nøvling. Her er det på banegården i Herning. Foto: Screenshot fra musikvideoen

Rejsebranchen forstår ikke, at de skal hæfte for konkurrenternes lån og forudser, at mange selskaber kommer til at gå konkurs.

- Jeg mener, det er grundlæggende forkert, at jeg skal hæfte for mine konkurrenter. I det her tilfælde er det bedre for mig at give mine konkurrenter 100.000 kroner, så de ikke skal låne penge, forklarer Claus Lund Sørensen, direktør og medejer hos Africa Tours.

Læs artiklen:
Rejseselskaber fortsat utilfredse med hjælpepakke: Giver bedre mening at give mine konkurrenter 100.000 kroner
+Abonnement

Situationen er kritisk for områdets forsamlingshuse, der under corona-krisen har oplevet talrige aflysninger af arrangementer.

- Vi har nul indtjening. Men vi har stadig vores normale husleje, og vi skal betale el, vand og varme, siger Lars Ovesen, der er formand for Isenvad Forsamlingshus.

Bent Hulegaard, der er kasserer i Bording Kirkeby Medborgerhus, kan ligeledes berette om mange aflysninger.

- Vi har måske 25-30 udlejninger om året, og hvis vi får bare halvdelen i år, skal vi være lykkelige. Men jeg tvivler på, at det sker, siger han.

Læs artiklen:
Situationen er kritisk: Forsamlingshuse er i corona-knæ
Læs også:
Alvorlig bekymring hos forsamlingshuse: Vi har nul indtjening, men vi har stadig vores normale husleje
+Abonnement
Også i Herning-området er forsamlingshusene pressede:
Det står møj’ skidt til: Corona-krisen presser forsamlingshusene i Herning-området
+Abonnement
Læs mere:
Opråb til Christiansborg: Giv livsredende hjælp til forsamlingshusene
+Abonnement
Forsamlingsforbuddet som følge af coronavirus har medført tomme forsamlingshuse landet over. Foråret er ellers højsæson med masser af konfirmationer, generalforsamlinger og bryllupper, men alle arrangementer og fester er enten aflyst eller udskudt. Dét mærkes tydeligt på økonomien. Ved Bording Forsamlingshus kan kasserer Birgit Linaa Pedersen og formand Kaj Søgaard fortælle om udsigt til et indtægtstab på over 100.000 kroner, hvis situationen ikke snart ændres. Foto: Flemming Hansen

Firmaet Marc Lauge A/S, der ejer modebutikken Mappstore i Bredgade, er gået konkurs.

Overfor Herning Folkeblad oplyser kurator, at Mappstore-butikken i Herning er blevet solgt fra.

- Det drejer sig om driftsmidler og varelager. Herefter har vi meddelt udlejeren, at vi ikke kommer tilbage til lejemålet, men det er min opfattelse, at butikken vil blive videreført af nye ejere, siger han.

Læs historien her:
Ny konkurs i Herning: Modebutik lukker i Bredgade
+Abonnement
Advokat Jan Bruun Jørgensen, der er kurator i konkursboet efter Marc Lauge A/S, oplyser, at Mappstore-butikken i Bredgade i Herning er blevet solgt fra og ventes videreført af nye ejere. Foto: Tom Laursen

En gruppe Herning-musikere er gået sammen og har lavet støttesangen »Alt bli’r godt igen«, som har til formål at give børn lidt håb i corona-krisen.

Alle medvirkende har kvit og frit leveret deres bidrag, og de håber nu, at sangen kan danne grundlag for en indsamling.

De indsamlede penge skal veksles til små koncerter for børn og unge i lokalområdet.

Se videoen her:
Se video: Herning-musikere laver corona-sang fyldt med lys, håb og varme
De medvirkende musikere kunne ikke samles til en fotosession, så de har lavet en collage. Foto: Privatfoto

Folketingsmedlem Kristian Jensen (V) vil stille spørgsmål til erhvervsminister Simon Kollerup (S) for at få retningslinjer på plads, så herningCentret og andre storcentre kan åbne på en forsvarlig måde hurtigst muligt.

Læs artiklen:
Kristian Jensen ønsker herningCentret genåbnet nu
+Abonnement

Hos herningCentret er man klar, hvis politikerne er, lyder vurderingen fra centerchef Kim Lauritsen.

- Det, synes jeg, er rigtig fint. Det, vi har undret os over, er, at byggemarkeder og andre »boksbutikker«, som man kalder det, gerne må holde åbent. Vi kan gøre en masse ting for at gøre det sikkert at handle, siger han.

Læs også:
Centerchef i herningCentret: Genåbning er forsvarlig allerede nu
+Abonnement
Står det til folketingsmedlem Kristian Jensen (V) fra Herning, skal det hurtigst muligt være slut med tomme parkeringspladser og butikker i herningCentret. Dronefoto: Flemming Hansen

Onsdag

Folkebladet var forbi Sørvad, Aulum, Hodsager, Feldborg, Haderup og Sdr. Felding. Det blev til en snak med ni forskellige mennesker. Du kan læse deres svar her:

Her:
Folkebladet spørger: Er du co-rolig, eller går du coron-amok?
+Abonnement

37-årige Maria Nørgaard Nielsen fra Ejstrupholm har i 49 dage været sygdomsramt af coronavirus, som hendes krop og immunforsvar fortsat kæmper med at nedlægge.

Læs hele artiklen lige her:
Ejstrupholmer i corona-karantæne i 49 dage: Som at leve i en zombieverden
+Abonnement
Maria Nørgaard Nielsen beskriver sig selv - inden coronaen - som en sund, rask og aktiv kvinde. Derfor var hun ikke umiddelbart i risikogruppen for at blive ramt af coronavirus. Foto: Privatfoto

Ikast-Brande Kommune forhøjer sponsoratet til Herning-Ikast Håndbold med et éngangsbeløb på 200.000 kroner.

Se her:
Ekstraordinært sponsorat: Coronahjælp til Herning-Ikast Håndbold
+Abonnement
Herning-Ikast Håndbold er også ramt af coronakrisen. At spille kampe med tomme tribuner - som her mod Bistrita-Nasaud i EHF Cuppen - kan mærkes på økonomien. Derfor yder Ikast-Brande Kommune et ekstraordinært sponsorat. Foto: Tom Laursen

Direktøren for Herning Tivolipark, Martin Andersen, har på grund af corona-krisen været nødt til at fyre alle medarbejdere på nær én. Han håber, politikerne ser tivolis vej med hjælpepakker; ellers kan det være enden på omrejsende tivolier i Danmark.

Læs mere her:
Lokalt tivoli kæmper for at overleve: Får vi hjælp, så har vi en chance
+Abonnement
Martin Andersen overtog 1. januar 2019 kommandoen i Herning Tivoli­park efter sin far, Sten Andersen i baggrunden, som drev tivoliet sammen med sin bror, Jan Andersen. Foto: Flemming Hansen

På trods af coronavirus holder Herning City på fredag Open by Night. Det bliver dog i en lidt anderledes udgave, end vi kender det.

Efter succes med hjemmesiden herningcityonline.dk. har man hos Herning City valgt at indrage den i en anderledes version af Open by Night.

- For også at holde liv i den webshop og for at tilpasse os, at der forsigtigt er åbnet op for detailhandlen igen, så synes vi ikke, at vi skal fare ud - og med forbuddene må vi heller ikke - og holde en gammeldags Open by Night endnu. Så må vi jo nytænke, og så fik jeg idéen til at lave Open Day men Online by Night, fortæller citychef Allan Kristensen.

Læs artiklen:
På trods af coronavirus: Herning City holder Open by Night - men på en ny måde
+Abonnement

Corona-pandemien har fået landsholds-anfører Pernille Harder til at udsætte sin sommerlejr til 2021.

- Vi ved jo desværre ikke, hvornår eller om klubsæsonen kommer i gang igen - men hvis den gør, er min kalender formentlig booket helt op. Så campen rykker vi et år. Det har alle, også blandt de tilmeldte unge spillere, heldigvis vist stor forståelse for, siger Pernille Harder.

Læs mere:
Corona-pandemien aflyser fodboldstjernens camp i Ikast: Vi kommer stærkere tilbage
+Abonnement
Kvindelandsholdets lokale landsholdsanfører, Pernille Harder, - her under en tidligere fodboldcamp i Ikast - har aflyst sit populære sommerprojekt på grund af corona-situationen. Foto: Tom Laursen

Flere beboere på Plejecentret Kærmindeparken i Bording er blevet smittet med corona.

- Vi reagerede, da vi fik en mistanke, og har stringent fulgt de seneste retningslinjer, der er meldt ud. Det betyder, at vi har forholdt os til den nyeste teststrategi, men også har skærpet opmærksomheden, så der holdes øje med alle beboere på hjemmet, siger ældrechefen i Ikast-Brande, Dorthe Jepsen.

Læs artiklen:
Plejecenter ramt af corona: Fem beboere og en ansat er foreløbig smittet
+Abonnement
Fem beboere og en medarbejder var i går testet positive for corona på Plejecentret Kærmindeparken midt i Bording. Foto: Flemming Hansen

Mens corona-krisen lukker mange virksomheder ned, er der lige åbnet et nyt pizzeria i Hammerum.

Pizzeriaet hedder Hammer Pizza, og det er ejet af Kaner Deveci, som trodser corona-krisen med sin nystartede pizzabiks i Hammerum.

Læs mere her:
Trods corona-krise: Vognmand fra Aarhus åbner pizzeria i Hammerum
+Abonnement
Ejeren af Hammer Pizza har tidligere haft en pizzeria i Aarhus. Foto: Pr-foto

Den tidligere FCM-stjerne erkender, at han må bøde for sin beslutning om selv at køre hjem fra Spanien.

Læs artiklen:
Sisto undskylder sin køretur hjem til Tjørring
Pione Sisto siger undskyld for sin lange køretur. Foto: Ritzau Scanpix

Tirsdag

Coronavirussen har testet to Herning-veninder og iværksættere og deres forretningsmodel.

- Vi følte, at vi havde fået luft under vingerne. At kunderne ser os, og at vores navn er kommet ud. Så det har været noget af et »step back« og en mavepuster. Der er jo ingen fester for tiden, siger Sine Thomsen.

Men så kom de på idéen med ballonbuketter.

- Man kan vælge farver, temaer og personliggøre hilsenen med en ballonbuket, siger Sine Thomsen og fortæller om en af kunderne, der sendte en ballonbuket til en veninde, som fyldte 30 år, og som mens hun sad der på sin fødselsdag alene hjemme med kæresten, blev både blev glad og rørt over, at nogle havde tænkt på hende.

Læs hele artiklen:
Herning-iværksættere tænker kreativt: Ballonbuketter giver wauw-effekt - også i corona-krisen
+Abonnement
Corona-krisen har budt på en seriøs og tidlig udfordring i Matilde Nielsens (t.v.) og Sine Thomsens iværksætter-eventyr. I deres event- og design-agentur By Plateau laver de blandt andet ballonguirlander og store balloninstallationer - og nu også ballonbuketter. De forsøger i øvrigt at være så miljøbevidste som muligt, så ballonerne af lavet af noget latex, som er bionedbrydeligt. Foto: Flemming Hansen

Herning Kommune arbejder på aftale om, hvordan forældrene skal betale, hvis de ikke benytter dagtilbud og SFO.

- Vi arbejder på at finde en løsning, der kan virke for både forældrene og Herning Kommune, siger formand for børne- og familieudvalget Dorte West (V).

Læs artiklen her:
Dagtilbud og SFO: Herning Kommune kigger på forældrebetaling
+Abonnement
Formand for børne- og familieudvalget Dorte West (V) oplyser, at Herning Kommune er ved at undersøge, hvad der skal ske med forældrebetalingen, hvis man ikke benytter dagtilbud og SFO fra 15. april til 10. maj. Foto: Flemming Hansen

På grund af corona-krisen har Cristiano Ronaldo frasagt sig betalinger af et beløb, han ellers skulle have haft fra herningesiske JBS.

Læs mere:
JBS får hjælp af Cristiano Ronaldo: Skal ikke betale i 2020
+Abonnement
CR7-kollektionen blev lanceret i 2013. Foto: PR-Foto
Beskyt dig selv og andre mod coronavirus/covid-19

Herunder er Sundhedsstyrelsens fem gode råd til at beskytte sig selv og andre mod smitte:

1. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit

2. Host eller nys i dit ærme - ikke dine hænder

3. Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt

4. Vær opmærksom på rengøring - både hjemme og på arbejdspladsen

5. Hvis du er ældre eller kronisk syg - hold afstand og bed andre tage hensyn

Kilde: Sundhedsstyrelsen