Nekrolog om Torben Rathe: Naturmennesket med et særligt, kærligt øje til udfordrede børn

14. juli 2020, 14.01

Torben Rathe, leder af Sdr. Felding Skole, havde som mål at give alle børn en god skoledag - hver dag. Men han var også et familiemenneske med et stort hjerte og et passioneret naturmenneske, der kaldte sommerhuset ved Stauning for »Eventyrets Land«. Foto: Privatfoto

NEKROLOG Skoleleder på Sdr. Felding Skole, Torben Rathe, er død efter få måneders sygdom. Han blev 65 år.

Det havde på mange måder været et forår ud over det sædvanlige for Torben Rathe.

»Hans« skole blev lige som alle andre folkeskoler i landet i marts ramt af corona-lukning og helt anderledes undervisnings- og samværsformer.

På den private bane var hans og hustruen Lene Møller Rathes hus i Monradsgade i Herning solgt efter en længere periode med til-salg-skilt, og parret rykkede i midten af maj midlertidigt ind i sommerhuset i Halby ved Stauning, mens jagten på at finde deres næste hjem kunne gå i gang.

Og midt i det hele fik Torben Rathe ondt i maven. Han var midt i en udredning på hospitalet, da han dagen efter flytningen til Stauning blev indlagt med både blodprop og hjertestop. Og det var, mens han var indlagt i den forbindelse, diagnosen på mavesmerterne blev stillet som lymfekræft.

Torben Rathe kæmpede bravt for at komme på fode igen, reagerede godt på kemo-behandlingen og skrev midt i juni på sin private blog en refleksion over citatet »Livet handler ikke kun om tid, men om, hvad vi bruger livet til«. Typisk for ham at gribe fat i nogle af de store citater og tanker, når livet skulle sættes på plads. Lige så typisk, som det var for ham at gå til verden med et grundlæggende positivt sind og en stor portion humor.

At lave en god skole

Torben Rathe voksede op i Nr. Nebel som den mellemste af tre drenge.

Som ung meldte han sig til militærtjeneste og var tilknyttet Holstebro Kaserne gennem fem år, før han stoppede med titel af sergent.

Herefter tog han en HF-eksamen og valgte at gå i samme spor som både sin far og storebror, da han søgte ind på Herning Seminarium og var færdiguddannet lærer i 1984.

Som nyuddannet blev første stop Snejbjerg Skole, hvor han både holdt af samspillet med eleverne, og samtidig som tillidsmand involverede sig i rammerne for arbejdspladsen.

Det var også på Snejbjerg Skole, han mødte Lene, som han blev gift med. Men hvor hun blev på skolen som lærer i godt 40 år, før hun gik på efterløn, fik han lyst til at få større indflydelse på at »lave en god skole«, som han kaldte det, og han søgte derfor i begyndelsen af 1990’erne sit første skolelederjob på Tjørring Skole.

I 1999 rykkede han videre til Frederiks Skole, og efter to år der landede Torben Rathe som skoleleder på Sdr. Felding Skole, hvor han stadig virkede og trods sin 65-årsfødselsdag i januar ikke havde aktuelle planer om at stoppe.

Torben Rathe har selv tidligere kaldt det for et »livsbekræftende job at have med børn og unge at gøre«. Og så sent som under corona-nedlukningen konstaterede han, at han endnu ikke var helt klar til så stille, det blev, når hverdagene ikke skulle tilbringes sammen med børn og voksne på skolen.

Nynnede på gangen

Torben Rathe var en nærværende og engageret skoleleder. Alle børn kendte ham - blandt andet fordi han nynnede, når han gik på gangene, fordi hans dør altid var åben for både børn og voksne, og fordi han tog del i undervisningen, hvis der for eksempel opstod et hul, eller hvis en lærer havde brug for sparring i en fastlåst situation.

Det var også skolelederen, der fra tid til anden tog sig den opgave at hjælpe et barn med at komme op og i skole, hvis ressourcerne derhjemme ikke rakte.

I det hele taget havde han både som lærer og leder et særligt kærligt øje til de børn, der havde ekstra udfordringer enten fagligt eller socialt. Og hans ønske var, at alle børn måtte have en god skoledag - hver dag.

Han nøjedes heller ikke med at involvere sig i sin egen skole, men sad samtidig aktivt med i Herning Kommunes Skolelederforening for også ad den vej at være med til at præge udviklingen og skabe netværk.

Eventyrets Land

På hjemmebanen blev Torben og Lene Rathe til en familie med fem børn i et aldersspænd på 15 år.

Torben Rathe elskede sin familie, og efterhånden som børnene voksede op, flyttede hjemmefra og blev forældre til foreløbig sammenlagt 13 børnebørn var joken, at han faktisk godt kunne tænke sig et hus så stort, at de alle kunne få en fløj i fællesskabet. Eller allerhelst skulle det være et landsted - for Torben Rathe var et glødende naturmenneske.

Allerede som helt ung tog han jagttegn og holdt meget af at komme ud og iagttage naturen som den allervigtigste del af jagterne - blandt andet i Værnengene i bunden af Ringkøbing Fjord.

Glæden ved jagt blev også givet videre til alle tre sønner, og gennem årene er der blevet knyttet en del gode venskaber og kammeratskaber i jagtmiljøet.

Sammen med Lene byggede han for 10 år siden sommerhuset ved Stauning, som han kaldte »Eventyrets Land« med sine smukke naturoplevelser, friheden og roen. Så snart han ankom, trak han i jagttøjet, og så var han landet.

Ud over familie- og udelivet havde Torben Rathe en stor livsnyderpassion for den forkælelse og det samvær, der ligger i gode måltider. Blandt andet befandt han sig godt ved den tændte grill med et glas rødvin i den frie hånd og gæster på vej.

God at sparre med

Gennem de senere år har der ud over sommerhus, friluftsliv og samvær også mindst en gang om året været en tur til Thailand, hvor sønnen Morten arbejder som direktør for Siemens.

Tidligere gik familiens udlandsture i årevis til Ungarn, hvor Torben Rathe var involverede i kollegaen og vennens Georg Sas’ håndbold- og fodbold-sommerture for unge.

Uanset om det var i familielivet, arbejdslivet eller omgangskredsen, var Torben Rathe en mand, der satte sig spor. Han havde et stort hjerte, var god at vende verden med og god til at reflektere og give en ny vinkel, hvis man var kørt lidt fast.

At han fik betydning for mange, fik familien blandt andet at mærke, da der i fredags var bisættelse i Nr. Nebel - en bisættelse, der blev holdt uden for kirken, så der kunne være plads til alle.

Det var Torben Rathe selv, der havde ønsket bisættelsen netop i Nr Nebel, hvor han som barn havde boet tæt på kirken og ofte leget omkring kirkegårdsdiget. Og hvor både hans forældre og lillebror er begravede.

Det var også Rathe selv, der havde ønsket, at Sdr. Feldings mangeårige, nu pensionerede, præst Orla Villekjær skulle varetage bisættelsen. De to havde gennem flere år et tæt samarbejde om byens børn.

Torben Rathe efterlader hustruen Lene Møller Rathe, parrets fem voksne børn - Rikke i Gjellerup, Morten i Thailand, Thomas i Snejbjerg, Rasmus i Grindsted og Anne i Hinnerup - i alt 13 børnebørn i alderen 3 måneder til 22 år samt sin storebror Jørgen i Herning.

-SEJER