Mindeord: Hun var med til at skabe midtjysk kunstnerfristed

Udgivet:12. januar 2022, 12.54

Læsetid:3 minutter

Beate Skou, Ørre. Foto: Privatfoto

MINDEORD Maria Skou har på vegne af familien sendt mindeord om sin mor, maler og kunstpædagog Beate Skou, Ørre, der døde 29. december 2021 i en alder af 92 år:

Beate Skou har gennem en lang og imponerende kunstnerkarriere udstillet ved en række censurerede udstillinger - blandt andet Kunstnernes Påskeudstilling, Kunstnernes Sommerudstilling, Den Frie samt i forskellige kunstforeninger og gallerier i hele landet. Hun solgte sine værker til blandt andet Kunstakademiet, Handelsbankens kunstforening, andre kunstforeninger, samt skoler og private.

Gymnasium og billedskole

I Herning og omegn lærte mange Beate Skou at kende som kunstpædagog ved Herning Gymnasium fra 1975 til 2000.

Sammen med ægtemanden Knud E. Skou flyttede hun i 1969 fra København til Ørre ved Herning for at skabe et fælles kunstnerfristed i et naturskønt område i det midtjyske.

Ud over at de begge fik lange karriere som kunstpædagoger på Herning Gymnasium, var de også begge undervisere på Herning Billedskole, som Knud E. Skou stiftede, og de har sammen og hver for sig præget flere generationer af unge mennesker og voksne elever med deres viden og indsigt om kunst og kunstpædagogik.

Deres hjem og have i Ørre har dannet rammen om malerkurser, været sommerfristed for familien og kunstnervenner fra København samt for begges kunstneriske virke med fokus på landskab, portrætter, lys og skygge, og fastholdelse af flygtige stemninger og farver.

Gik imod forventningerne

Beate Skou var født i 1929 i Ordrup som det ældste af fire børn af forlagsdirektør Folmer Pedersen og hustru, Bodil Raaschou.

I en tid, hvor det almindelige stadig var, at unge kvinder blev gift og stiftede familie, ønskede hun i stedet at gå den kunstneriske vej og begyndte med at modtage tegneundervisning hos billedhugger Mary Hansen i vinteren 1945-1946.

Hun kom derefter i 1951 ind på Erik Clemmesens Malerskole som forberedelse til Kunstakademiet og lærte der projektionstegninger, perspektivtegninger, gipstegninger og klassisk skulpturtegning. Eleverne tegnede efter ægte romerske og græske statuer på Glyptoteket. Det var Erik Clemmesens særkende, at han introducerede undervisning på Glyptoteket i stedet for på den Kgl. Afstøbningssamling, som var dér, hvor undervisningen normalt foregik. Dengang var idealet for en vordende kunstner stadig den klassiske tilgang til kunsten merødder tilbage til det antikke Grækenland.

Beate mødte på Clemmesens Malerskole malerne Grete Karl Sørensen og Hanne Smidt, som hun bevarede livslang kontakt med.

Efter optagelse på Det kgl. Danske Kunstakademi i 1954 studerende hun hos professor Kræsten Iversen, professor Aksel Jørgensen og Niels Lergaard.

Et livslangt parløb

Men det var ikke kun kunstnervenner og undervisere, der fyldte. For blandt de øvrige studerende var også Knud Erik Skov, som hun kom til at danne livslangt parløb med.

Parret blev gift 29. december 1955 i Taarbæk.

I løbet af de følgende år voksede familien med tre af parrets fire børn, samtidig med at Beate også underviste i tegning, var porcelænsmaler på Kgl. Porcelænsfabrik og et par år midt i 1950’erne tegnede plakater for Københavns Kommunes biblioteker.

Beate supplerede desuden sin uddannelse med en kunstpædagogisk overbygning på Kunstpædagogisk Skole 1964-1966 hos Helge Bertram.

Efter flytningen til Ørre - og dermed tættere på Knud Erik Skous hjemegn i Holstebro - blev hun mor for fjerde gang, og Ida, Sabine, Ivar og Maria voksede således alle op i kunstnerhjemmet i det midtjyske.

Efter et livslangt familiemæssigt, kunstnerisk og arbejdsmæssigt parløb døde Knud Erik Skou i 2014.

Beate Skou sov ind 29. december 2021, på sin og ægtemandens 66. bryllupsdag.

Hun blev begravet fra Ørre Kirke 4. januar 2022 - elsket og savnet af sin store familie bestående af 4 børn, 11 børnebørn og 5 oldebørn.

Kunstneren Beate Skou, som hun så sig selv. Foto: Beate Skou, selvportræt
Beate Skou

Beate Skous kunst trak tråde tilbage i historien og bragte mindelser frem om både franske impressionister og danske guldaldermalere. Hun malede mest lyriske stillleben samt landskaber og portrætter, herunder selvportrætter med refleksion og en vis ironisk selvbetragten.

Blandt de mange udstillinger, hun har været repræsenteret på, er; Sommerudstilling Tistrup, Ørre-gruppen på »Den Frie«, Foreningen Nordens udstilling i Kangasala, Finland, Kunstnernes Påskeudstilling, Kunstnergruppen Zodiac samt en række separatudstillinger sammen med ægtemanden Knud Erik Skou i blandt andet Galleri Gimle i Slagelse, Galleri Uggerby, Kjellerup Rådhus, Kibæk Rådhus samt senest på Blichermuseet Herningsholm i 2009.