Dronning Margrethe: Det vil jeg gerne huskes for

Dronning Margrethe har været regent gennem 50 år, og hun håber, at der er blevet lagt mærke til hendes koncentration og anstrengelse

Udgivet:12. januar 2022, 08.08

Læsetid:1 minut

Nytårsaften holdt dronning Margrethe sin 50. nytårstale. Hun er den danske regent, der har holdt flest af slagsen. Foto: Keld Navntoft/ Ritzau Scanpix

/ Ritzau /

UMAGE Nytårstaler, gallatafler og repræsentationer for Danmark ved et væld af lejligheder.

Fredag 14. januar markerer, at dronning Margrethe i 50 år har passet sine officielle forpligtelser øverst på tronen. Og i den anledning ser hun tilbage på tiden som regent og ønsker for sit eftermæle i et interview med ugebladet Søndag.

Det skriver Kongehuset på Instagram.

- Man vil gerne huskes for, at man gjorde sig umage. Det synes jeg, er meget væsentligt. At gøre sig umage er at bruge det, man har i sig. Det er forskelligt, hvad vi hver især har, siger hun i interviewet med ugebladet og fortsætter:

- Men det betyder, at man koncentrerer sig om det, man skal, og at man kommer med, hvad man håber, man har i sig i de enkelte situationer. Det behøver ikke at være i store og skelsættende øjeblikke. Det gælder også i ganske dagligdags ting. Hvis man gør sig umage, hjælper det en hel del, siger 81-årige dronning Margrethe videre til Søndag.

Da dronning Margrethe blev født som prinsesse, var det ikke sikkert, at hun nogensinde skulle være regent. Det krævede nemlig en ændring af tronfølgeloven.

Den kom i 1953, da hun var 13 år gammel.

Hun fortæller i interviewet med ugebladet Søndag, at det havde stor betydning for hende. For nu lå hendes fremtid hundrede procent i Danmark, og det var hun rigtig glad for.

/ritzau/

De store arrangementer i forbindelse med dronningens jubilæum er blevet udsat på grund af coronaepidemien. Men på dagen, den 14. januar, vil man forsøge at gennemføre enkelte arrangementer. Det gælder blandt andet statsrådet, modtagelse i Folketinget samt kranselægning ved kong Frederik IX’s og dronning Ingrids grav ved Roskilde Domkirke. (Arkivfoto). Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix